Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική κρίση: Μπάιντεν εναντίον Πούτιν με φόντο το κρίσιμο ραντεβού – Η σύγκρουση δύο κόσμων

Την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει έκρυθμη, η Σύνοδος Κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν -με τη μεσολάβηση του Μακρόν- προσφέρει αχτίδα αισιοδοξίας για τον τερματισμό της κρίσης. Η διπλωματική μάχη όμως συνεχίζεται και η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει συνεχώς.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη ένοπλη εισβολή, ο «πόλεμος για την Ουκρανία» το 2022 διεξάγεται ήδη σε πολλαπλά μη στρατιωτικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, τεχνολογικά και κρυφά μέτωπα. Ποιος κερδίζει λοιπόν μέχρι τώρα;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφωνώντας κατ’ αρχήν σε μια Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει μια ξεκάθαρη νίκη στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αποδέχεται όμως παράλληλα τεράστιους πολιτικούς και στρατηγικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να αποτύχουν.

Συμφώνησε να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο -υπό όρους-μετά από ένα Σαββατοκύριακο ξέφρενης διπλωματίας και με φόντο τους ανησυχητικούς νέους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι αμφιβολίες για το αν η συνάντηση αυτή, με τη μεσολάβηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί ποτέ, παραμένουν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προχωρήσει μόνο «αν δεν έχει γίνει εισβολή».

Η Σύνοδος κορυφής θα εξαρτηθεί επίσης άμεσα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. Αυτή η συνάντηση εξαρτάται επίσης από το αν τα στρατεύματα της Μόσχας δεν θα διεισδύσουν περαιτέρω στην Ουκρανία.

Δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα ή τόπος διεξαγωγής για το κρίσιμο ραντεβού. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι τόνισε επίσης ότι εάν η Ρωσία επέλεγε να εισβάλει στην Ουκρανία ούτως ή άλλως, οι ΗΠΑ θα επέβαλαν «γρήγορες και σοβαρές συνέπειες… Και επί του παρόντος, η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει τις προετοιμασίες για μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα»

Λίγες μόλις ώρες πριν ανακοινωθεί η είδηση για τη Σύνοδο οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι είχαν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε ήδη δώσει στους διοικητές του πεδίου εντολές για εισβολή στην Ουκρανία.

Η ακραία δυσπιστία που μοιράζονται όλα τα μέρη στη σύγκρουση -Ρωσία, Ουκρανία και δυτικοί σύμμαχοι- σημαίνει ότι τα πάντα ανά πάσα στιγμή κρέμονται απο μία κλωστή. Οι πρόσφατες φραστικές ανταλλαγές ΗΠΑ και Ρωσίας χαρακτηρίστηκαν από περιφρόνηση, καχυποψία και σαρκασμό. Επομένως, δεν υπάρχει σχεδόν καμία εγγύηση επιτυχίας εάν ο Λαβρόφ και ο Μπλίνκεν συναντηθούν.

Και η κατάσταση γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, όπου περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, είναι τόσο τεταμένη που οι τοπικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη πυρκαγιά.

Αναλυτές δεν αποκλείουν επίσης την πιθανότητα ο Πούτιν να είναι διατεθειμένος να μιλήσει όχι επειδή υπαναχωρεί, αλλά αντίθετα επειδή αναζητά έναν τρόπο να διχάσει την Αμερική από τους συμμάχους της πριν από μια εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement