ΔΙΕΘΝΗ

Το τερμάτισε ο Τσαβούσογλου: Η μόνη εισβολή που έγινε στην Κύπρο ήταν το 1963

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Τουρκία και αυτή τη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η μόνη εισβολή που έχει γίνει στην Κύπρο έγινε από τους Έλληνες το 1963.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης, είπε ότι για την επιτυχία της διατήρησης της ειρήνης από τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται ομοφωνία και αυτό ισχύει και για την Κύπρο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

«Θέλω να τονίσω ότι για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει την έγκριση και της τ/κ πλευράς. Θέλω να υπενθυμίσω και αυτό. Η μόνη εισβολή που έγινε στο νησί ήταν το 1963. Άλλωστε από τότε, από το 1963 και μετά η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εγκαταστάθηκε στο νησί» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν άμεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιον για τη στάση που κρατά η Τουρκία: «Του επισήμανα ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Για το κυπριακό επεσήμανα ότι αν η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της στα Βαρώσια τότε θα κλείσει κάθε δίοδος συνεννόησης. Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται. Οι διαφορές μας με την Τουρκία πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας στο κυπριακό».

Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Copyright © 2018-2021 xiakoslaos.gr

Exit mobile version