Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Συγκέντρωση Μηταράκη: Όσα υλοποιήθηκαν στο μεταναστευτικό και η θεαματική διαφορά με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στην συγκέντρωση για τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μηταράκης παρέθεσε αριθμούς λέγοντας πως όλα όσα είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια είναι είτε υλοποιημένα είτε σε τροχιά υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως την ώρα που οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές στην χώρα μας, Βουλγαρία, Ιταλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο. Με αναφορά στα τραγικά γεγονότα στο Αφγανιστάν ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την δέσμευση της Πολιτείας να μην μετατραπεί η χώρα σε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης. «Όπως αποφασίστηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015», τόνισε.

«Αποτέλεσμα της πολιτικής μας, οι διαμένοντες στη Χίο, συνολικά σε κάθε τύπου δομή: Την ημέρα εκλογών ήταν 2.198, σήμερα είναι 390. Στη ΒΙΑΛ 252, με χωρητικότητα 1.014, και λίγοι σε διαμερίσματα, που και αυτά καταργούνται μέχρι το Νοέμβριο. Έχουμε λοιπόν στη Χίο 390, ενώ την πενταετία 2017-2021 έφτασαν στη Χίο συνολικά 20.094. Άρα ξεκάθαρα δεν έχουμε καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στη Χίο. Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Και θα εφαρμόσουμε και στο μέλλον. Κανείς δεν θα μένει στην ακριτική Ελλάδα!» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Οι ροές μειώθηκαν 90% σε σχέση με το 2019

Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε κατά όσων επιχειρούν να στήσουν σκηνικό έντασης δίχως να καταθέτουν προτάσεις λέγοντας πως η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση όπου απαιτείται, αφορά στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, και όχι ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές». Όπως είπε, αντέδρασαν τα κόμματα της αριστεράς στο νέο Νόμο για το ρόλο των ΜΚΟ στη θάλασσα. «Τα κόμματα δηλαδή που εδώ σύστησαν επιτροπές αγώνα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς από εμάς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή, να περιμένουν τους «πελάτες τους», μετά από συνεννόηση. Για …. Διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα Τουρκικά παράλια και τα νησιά μας», είπε.

Όπως είπε, η στρατηγική μείωσης των ροών περιλαμβάνει τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες, την ενίσχυση των απελάσεων, στόχο που υπηρετεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή τις προηγούμενες ημέρες, τη δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών – με την πρώτη στη Σάμο να εγκαινιάζεται το Σάββατο. Συνέχισε επίσης λέγοντας: «με τον έλεγχο των ΜΚΟ, που και εδώ το πρόσφατο νομοσχέδιο έχει ουσιώδεις προβλέψεις όπως προ ανέφερα και με τον περιορισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων».

«Σημειώνω ότι στις 18 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα κλειστή / ελεγχόμενη δομή στη Σάμο και αμέσως 30 Σεπτεμβρίου παραδίδεται στο Δήμο η υφιστάμενη δομή, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί μέσα στο Βαθύ», είπε.

Όπως είπε, οι κάτοικοι ζήτησαν να σταματήσουν τα νησιά να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. «Το αίτημα αυτό έγινε εντολή για εμάς και πυλώνας της πολιτικής μας. Φέραμε ορατά αποτελέσματα στην απεμπλοκή των νησιών από το μεταναστευτικό και συνεχίζουμε. Να δούμε στην ανάπτυξη των νησιών, συμβάλει η διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ όπως είχαμε δεσμευθεί. Να μην νιώθουν τα νέα παιδιά το μεταναστευτικό ως τροχοπέδη. Αυτά πλέον όμως είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε επίσης πως τελικά όσοι λένε όχι στις δομές, λένε ναι στις ροές. «Ξεχνάνε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από το ΣΥΡΙΖΑ, 2015-19», είπε και θύμισε πως πλέον, καταγράφεται θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων. «Την διετία έφυγαν από την χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία μας έχει αναφέρει 25 χιλιάδες αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176», είπε.

Μεταναστευτικό: Τι έγινε

Ο υπουργός Μετανάστευσης θύμισε πως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σε σύσκεψη με τους Δημάρχους Βορείου Αιγαίου, πριν δύο χρόνια, στις 4 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη, διαπίστωνε και κατέγραφε την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά με την αλματώδη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τις νήσους του Βορείου Αιγαίου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού όλοι οι παριστάμενοι κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις για τις οποίες ο κ. Μηταράκης απάντησε εάν υλοποιήθηκαν ή όχι.

«1/. Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας. Δηλαδή δεν θέλουμε περισσότερες δομές. Αλλά 2/. Tην άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ». Αυτό κάνουμε, είπε. «Κλείνει η ΒΙΑΛ, το Βαθύ, το Μαυροβούνι. Και πάμε εκτός αστικών ιστών», σημείωσε.
«3. Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας». Αυτό κάναμε τόνισε.
«4. Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες». Αυτό κάναμε, είπε ο κ. Μηταράκης.
«5. Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια». Έγινε είπε ο κ. Μηταράκης.
«6. Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. 7. Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα». Έγιναν όλα, και με το παραπάνω, κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με βάση τα καινοτόμα επιτεύγματά της κατά τα έτη μετά την ανακοίνωση των μεσομακροπρόθεσμων επιχειρηματικών της πρωτοβουλιών, η Kia εστιάζει στην επικαιροποίηση της στρατηγικής...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο μπροστινός προφυλακτήρας νέας σχεδίασης με εμφανή την ποδιά που παραπέμπει στα offroad γονίδια του αυτοκινήτου, ενώ η επένδυση ψυγείου SUV με τέσσερις οριζόντιες...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

Advertisement