Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Συγκέντρωση Μηταράκη: Όλα όσα είπε – «Κανείς δεν θα μένει στην ακριτική Ελλάδα!»

Για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Χίου, το μεταναστευτικό, την οικονομία ευρύτερα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις που έγιναν πραγματικότητα, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη στο ξενοδοχείο Erytha.

Ο κ. Μηταράκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία διετία όπως είπε η οποία αποτελεί έναν κομβικό σταθμό επανεκκίνησης προς μία ακόμα πιο δημιουργική διετία. «Γίνεται όμως και αφετηρία σχεδιασμού μιας νέας συναρπαστικής δεκαετίας», σημείωσε.

Ο βουλευτής Χίου με την Νέα Δημοκρατία έκανε αναφορά στην θετική πορεία της οικονομίας. Παραθέτοντας τον στόχο για ανάπτυξη το 2021 ο οποίος τέθηκε στο 5,9% σημείωσε οι Έλληνες πληρώνουν πλέον λιγότερους φόρους παντού, καταβάλλουν λιγότερες εισφορές και η χώρα μας δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκότερους όρους.

Μιλώντας για την οικονομία είπε πως η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών φαίνεται από μια σειρά μετρήσιμων αποτελεσμάτων της πολιτικής Μητσοτάκη.

Τα στοιχεία που παρέθεσε:

«• +35 δις ευρώ πρόσθετες καταθέσεις (+18,9 δις ευρώ καταθέσεις νοικοκυριών / +13,9 δις ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων)
• +71.730 νέες θέσεις απασχόλησης (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2019)
• Βελτίωση διαθέσιμου ετήσιου εισοδήματος από 365 έως 1614 ευρώ/χρόνο χάρη στις μειώσεις φόρων και εισφορών
+46.265 νέες επιχειρήσεις (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2019)».

Συνεχίζοντας δε, σημείωσε πως «τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Για την Εθνική Άμυνα

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας με συμφωνίες οι οποίες ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και αποτελούν εχέγγυα για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Μίλησε χαρακτηριστικά για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία τα οποία σύντομα θα γίνουν 24, ενώ παράλληλα τόνισε πως «από τα ευρωπαϊκά ταμεία μετανάστευσης και εσωτερικής ασφαλείας, που διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, χρηματοδοτούμε την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, για συνοριοφύλακες, ακτοφύλακες, εξοπλισμό επιτήρησης συνόρων, λειτουργικά έξοδα, οχήματα, σκάφη κλπ. Ενδεικτικό είναι πως τα τρία νέα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και το 4ο που θα παραλάβουμε σε λίγες εβδομάδες».

Ο Νότης Μηταράκης συνέχισε θυμίζοντας την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Χίος, τα νησιά και ολόκληρη η χώρα την περίοδο 2015-2019. «Αυτή η εικόνα άλλαξε», είπε τονίζοντας δε πως είχαν εγκαταλειφθεί πλήρως οι υποδομές μας. Την ίδια ώρα, όλα αυτά έγιναν παράλληλα με κρίσεις τις οποίες διαχειρίστηκε η χώρα μας, όπως την ασύμμετρη απειλή του Μαρτίου του 2020 σε Έβρο και νησιά, την ένταση στα ελληνοτουρκικά, την πρωτοφανή πανδημία, το στοίχημα των μαζικών εμβολιασμών, «τις φωτιές, που ευτυχώς μέχρι στιγμής φέτος, προλάβαμε στη Χίο», όπως είπε και τις επιπτώσεις όλων αυτών στην πραγματική οικονομία.

Το μεταναστευτικό

Ο κ. Μηταράκης στην συνέχεια έκανε αναφορά στις προεκλογικές υποσχέσεις πριν το 2019 και κάλεσε τους παρευρισκομένους να ξαναδούν το προεκλογικό φυλλάδιο που είχε κυκλοφορήσει τότε. Όπως είπε μεταξύ άλλων, κύρια προτεραιότητα αποτέλεσε η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. «Με δύο σαφείς στόχους: Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

Με αναφορά στα τραγικά γεγονότα στο Αφγανιστάν ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την δέσμευση της Πολιτείας να μην μετατραπεί η χώρα σε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης. «Όπως αποφασίστηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015», τόνισε.

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε λέγοντας πως η μείωση των ροών είναι πλέον εντυπωσιακή και πως φτάνουν να είναι ακόμα και μηδενικές, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία κατά τον κ. Μηταράκη είναι πως αυτό δεν αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο γιατί την ίδια ώρα η Βουλγαρία και η Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό των ροών.

«Αποτέλεσμα της πολιτικής μας, οι διαμένοντες στη Χίο, συνολικά σε κάθε τύπου δομή: Την ημέρα εκλογών ήταν 2.198, σήμερα είναι 390. Στη ΒΙΑΛ 252, με χωρητικότητα 1.014, και λίγοι σε διαμερίσματα, που και αυτά καταργούνται μέχρι το Νοέμβριο. Έχουμε λοιπόν στη Χίο 390, ενώ την πενταετία 2017-2021 έφτασαν στη Χίο συνολικά 20.094. Άρα ξεκάθαρα δεν έχουμε καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στη Χίο. Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Και θα εφαρμόσουμε και στο μέλλον. Κανείς δεν θα μένει στην ακριτική Ελλάδα!» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε σημειώνοντας πως η κατάσταση επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς διαφορετική. «Ο πρώην Υπουργός ο κ. Μουζάλας καθώς και ο κ. Καμίνης, με μια φωνή, είπαν στην Επιτροπή, ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι ΄κουτόφραγκοι’. Δίκιο έχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι θα ανοίξει τα σύνορα το 2015, θα μπουν εκατομμύρια και απλώς θα πάνε αλλού», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας: «Μέχρι που γρήγορα οι Ευρωπαίοι, μας έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας. Και μας πήραν τα κλειδιά του μεταναστευτικού. Επέβαλαν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση».

Είπε δε: «Και βέβαια θυμόμαστε πως ήταν τα νησιά μας το 2015, Και όχι μόνο τα νησιά μας. Όλη η χώρα είχε γίνει ένας καταυλισμός. Σήμερα, στα λεγόμενα τους αναπολούν αυτές τις εποχές και μιλούν για νέες ροές. Αυτονόητα γίνεται συζήτηση για την Κυβερνητική στρατηγική στα νησιά μας. Συζήτηση που κρατά από την σύσταση του Υπουργείου, πριν σχεδόν δυο χρόνια. Όμως πλέον εμείς δεν μιλάμε με γενικολογίες και θεωρίες, Αλλά με αποτελέσματα. Μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε.

Οι ροές μειώθηκαν 90% σε σχέση με το 2019

Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε κατά όσων επιχειρούν να στήσουν σκηνικό έντασης δίχως να καταθέτουν προτάσεις λέγοντας πως η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση όπου απαιτείται, αφορά στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, και όχι ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές». Όπως είπε, αντέδρασαν τα κόμματα της αριστεράς στο νέο Νόμο για το ρόλο των ΜΚΟ στη θάλασσα. «Τα κόμματα δηλαδή που εδώ σύστησαν επιτροπές αγώνα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς από εμάς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή, να περιμένουν τους «πελάτες τους», μετά από συνεννόηση. Για …. Διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα Τουρκικά παράλια και τα νησιά μας», είπε.

Όπως είπε, η στρατηγική μείωσης των ροών περιλαμβάνει τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες, την ενίσχυση των απελάσεων, στόχο που υπηρετεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή τις προηγούμενες ημέρες, τη δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών – με την πρώτη στη Σάμο να εγκαινιάζεται το Σάββατο. Συνέχισε επίσης λέγοντας: «με τον έλεγχο των ΜΚΟ, που και εδώ το πρόσφατο νομοσχέδιο έχει ουσιώδεις προβλέψεις όπως προ ανέφερα και με τον περιορισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων».

«Σημειώνω ότι στις 18 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα κλειστή / ελεγχόμενη δομή στη Σάμο και αμέσως 30 Σεπτεμβρίου παραδίδεται στο Δήμο η υφιστάμενη δομή, η οποία ως γνωστόν λειτουργεί μέσα στο Βαθύ», είπε.

Όπως είπε, οι κάτοικοι ζήτησαν να σταματήσουν τα νησιά να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. «Το αίτημα αυτό έγινε εντολή για εμάς και πυλώνας της πολιτικής μας. Φέραμε ορατά αποτελέσματα στην απεμπλοκή των νησιών από το μεταναστευτικό και συνεχίζουμε. Να δούμε στην ανάπτυξη των νησιών, συμβάλει η διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ όπως είχαμε δεσμευθεί. Να μην νιώθουν τα νέα παιδιά το μεταναστευτικό ως τροχοπέδη. Αυτά πλέον όμως είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε επίσης πως τελικά όσοι λένε όχι στις δομές, λένε ναι στις ροές. «Ξεχνάνε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής από το ΣΥΡΙΖΑ, 2015-19», είπε και θύμισε πως πλέον, καταγράφεται θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων. «Την διετία έφυγαν από την χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία μας έχει αναφέρει 25 χιλιάδες αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176», είπε.

Μεταναστευτικό: Τι έγινε

Ο υπουργός Μετανάστευσης θύμισε πως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σε σύσκεψη με τους Δημάρχους Βορείου Αιγαίου, πριν δύο χρόνια, στις 4 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη, διαπίστωνε και κατέγραφε την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά με την αλματώδη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τις νήσους του Βορείου Αιγαίου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού όλοι οι παριστάμενοι κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις για τις οποίες ο κ. Μηταράκης απάντησε εάν υλοποιήθηκαν ή όχι.

«1/. Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας. Δηλαδή δεν θέλουμε περισσότερες δομές. Αλλά 2/. Tην άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ». Αυτό κάνουμε, είπε. «Κλείνει η ΒΙΑΛ, το Βαθύ, το Μαυροβούνι. Και πάμε εκτός αστικών ιστών», σημείωσε.
«3. Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας». Αυτό κάναμε τόνισε.
«4. Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες». Αυτό κάναμε, είπε ο κ. Μηταράκης.
«5. Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια». Έγινε είπε ο κ. Μηταράκης.
«6. Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. 7. Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα». Έγιναν όλα, και με το παραπάνω, κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τι είπε για το αεροδρόμιο

Ο κ. Μηταράκης ωστόσο δεν έμεινε μόνο στα του μεταναστευτικού αλλά επεσήμανε πως η Χίος εκσυγχρονίζεται και σημαντικά έργα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

«Οι Υποδομές αποτελούν το δεύτερο στοίχημα. Αεροδρόμιο, Πύλη εισόδου στο Λιμένα Χίου, Δικαστικό μέγαρο, Κόρης Γεφύρι», είπε και τόνισε πως αυτά είναι «έργα που θέλω να τελειώσουν πριν τις εκλογές του 2023».

«Η δέσμευσή μου να αποκτήσει η Χίος ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Συμβασιοποιείται το έργο της επέκτασης του διαδρόμου, ξεκινά το εργοτάξιο. Αντιμετωπίστηκαν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούσαν: Μελέτες, περιβαλλοντικές άδειες, χρηματοδότηση έργου, διαγωνισμοί. Επίσης έχουν κατατεθεί οι μελέτες για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και άμεσα θα δημοπρατηθεί και το έργο αυτό. Παράλληλα έχει δρομολογηθεί η επισκευή της πύλης Schengen στο λιμάνι και ο εξοπλισμός της με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας».

Για το τελωνείο

Όπως είπε, σε συνεργασία με το Δήμο Χίου, «θα χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή του Τελωνείου στο Λιμάνι, ώστε να έχουμε πλέον, αεροδρόμιο και Λιμάνι, δυο σύγχρονες πύλες εισόδου, Αντάξιες της ιστορίας και του κύρους της Χίου».

Το δικαστικό μέγαρο

«Δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε το έργο της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου ενώ ικανοποιήθηκε και το αίτημα για επισκευή του κτιρίου που στεγάζεται το Πρωτοδικείο Χίου. Για το δικαστικό μέγαρο αντιμετωπίσαμε θέματα που χρόνιζαν από το 2015. Έπρεπε να αποβληθεί ο παλιός εργολάβος, να γίνει νέα παραχώρηση της έκτασης και κυρίως να βρούμε αναγκαίους πόρους χρηματοδότησης του έργου», είπε και συμπλήρωσε: «Το κάναμε!».

«Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ασφάλειας του φράγματος «Κόρης Γεφύρι», αξιολογούνται τα αποτελέσματά του και άμεσα θα δρομολογηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ώστε και αυτό να τελειώσει το 2023», είπε.

Οινούσσες

«Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Σχολής Σωστικών. Ένα έργο που ζητούσε η τοπική κοινωνία και δημιουργεί προοπτική στο νησί. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη λειτουργία πύλης Schengen. Υπήρξε κινητοποίηση ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά που προκλήθηκε πρόσφατα στον λιμένα του νησιού και να εξασφαλισθεί η ασφαλής επαναλειτουργία του. Όπως ακριβώς κάναμε στα Ψαρά, επιτρέποντας τους εορτασμούς του Ολοκαυτώματος. Στις Οινούσσες, προχωράει και το σχέδιο για υδατοδρόμιο, με πρωτοβουλία του επενδυτή. Έργο το οποίο στηρίζουμε», είπε.

Το ασθενοφόρο στον λιμένα Βολισσού

Στην Αμανή έγινε η ένταξη στο Π.Δ.Ε. 2021 του έργου της Προστασίας Λιμενολεκάνης του λιμένα Βολισσού και μετά από κινητοποίηση ικανοποιήθηκε η ανάγκη και έγινε η πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου, υπενθυύμισε.

Ο κ. Μηταράκης όμως δεν σταμάτησε εκεί. Θύμισε πως συνολικά από το 2020, το Υπουργείο Μετανάστευσης Έδωσε στο Δήμο Χίου 5 εκατομμύρια για ανταποδοτικά τέλη, αποζημιώσεις και έργα υποδομών. Επίσης στηρίχθηκε όπως είπε το ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού και από το Υπουργείο Μετανάστευσης χρηματοδοτήθηκε ο ΕΟΤ για να δημιουργήσει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του καλοκαιριού.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο Χίου το οποίο ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πανδημία. «Παρά τις έντονες αντιδράσεις αριστερών συνδικαλιστών», όπως είπε, προσέλαβε 72 άτομα επιπλέον προσωπικό, διαφορετικών ειδικοτήτων. Δημιούργησε κλίνες Μονάδας Αυξημένης φροντίδας μέσα στην κρίση. Δημιούργησε δωμάτια για τον covid. Προσέφερε και το Μετανάστευσης container για βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement