Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Ένας Χιώτης από το Λονδίνο φέρνει αέρα ανανέωσης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού

Ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στα παλιά Σφαγεία της Χίου, όπου συναντήθηκε με τον Άκη Κόκκινο, ο οποίος μας μίλησε για τη νέα πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ετοιμάζει με όνομα «ΔΗΩ» project, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνικό διάλογο και την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον κ. Κόκκινο, πρόκειται για έναν ανεξάρτητο επιμελητή που εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Χίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί για μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία, ιδιωτικές συλλογές καθώς και ανεξάρτητα προγράμματα.

Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος MA Curating Contemporary Art, από το Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης (Royal College of Art) του Λονδίνου, το οποίο πραγματοποίησε με ολική υποτροφία του ιδρύματος ΝΕΟΝ, Σκυλίτση, και το RCA continuation Fund.

Ερέθισμα για την έμπνευση αυτού του νέου επαγγελματικού βήματος, αποτέλεσε αφενός η χιώτικη καταγωγή του και αφετέρου το ενδιαφέρον των φίλων του και εν γενεί του κοινωνικού και επαγγελματικού του περίγυρου, που έδειχναν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Παράλληλα, η έλλειψη υποδομών στο τομέα του σύγχρονου πολιτισμού αποτέλεσε ένα ακόμα έναυσμα για την προσωπική επαγγελματική του γνωριμία με το νησί.

«Θεώρησα αναγκαίο να πάρω την πρωτοβουλία, και να αναδείξω τη Χίο, μέσα από σύγχρονους καλλιτέχνες, τιμώντας παράλληλα και τη δουλειά τους.»

Σαν ιδέα υπήρχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά το καθοριστικό βήμα έγινε πέρυσι τον Αύγουστο, οπότε και απέκτησε νομική υπόσταση ως μη κερδοσκοπικός Οργανισμός. Η καθυστέρηση από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος οφειλόταν κυρίως στην εμφάνιση και έξαρση της πανδημίας covid-19, με την οποία πάγωσαν όλες οι διαδικασίες.

Στόχος του είναι να αναγνωριστεί η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, ξεκινώντας από τη Χίο, αλλά ξεφεύγοντας και από αυτή, προκειμένου όλος ο κόσμος είτε οι ντόπιοι είτε οι τουρίστες να μάθουν, να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν τον σύγχρονο πολιτισμό. «Αλλά όλο αυτό είναι και μία αφορμή, μετά από ότι περάσαμε όλη αυτή τη χρονιά, να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική γιορτή της πολυπολιτισμικότητας.», τόνισε ο Άκης Κόκκινος.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε ξένους διεθνείς καλλιτέχνες. Ωστόσο, θα ακολουθήσουν και άλλα ξεχωριστά προγράμματα, τα οποία αφορούν τόσο Έλληνες όσο και Χιώτες εικαστικούς.

Αισθανόμενος βαθιά συγκινημένος, ο κ. Κόκκινος δηλώνει ότι το αποτέλεσμα ξεφεύγει από τις προσδοκίες που είχε θέσει στον εαυτό του, καθώς ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει αυτόν τον νεοσύστατο οργανισμό. Μάλιστα οι ίδιοι οι ντόπιοι τον έχουν στηρίξει σημαντικά, καθώς όλο το πρόγραμμα έχει μία πολύ έντονη τοπικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενταγμένος στην τοπική κοινωνία της Χίου, λαμβάνει και συνθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον οδηγούν τελικά στον εκθεσιακό πολιτιστικό καμβά.

Ως προς τη σύνδεση της σύγχρονης αυτής τέχνης με την ιστορία ενός παραδοσιακού νησιού, όπως τη Χίο, ο Άκης Κόκκινος απαντάει ότι «η Χίος αφενός έχει μία μεγάλη ιστορία, από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα, έχει πάρα πολλές κοινωνικές υφές, αλλά πέρα από αυτό, έχει και μία μεγάλη εικαστική σκηνή, η οποία πολλές φορές δεν είναι εμφανής. Υπάρχουν καλλιτέχνες, οι οποίοι ζουν εδώ, επιμελητές, άτομα που ασχολούνται με το εμπόριο της τέχνης, οπότε υπάρχει πολύ ισχυρή εικολογία της σύγχρονης τέχνης με το νησί, δίχως όμως αυτή να αποτελεί κάποιο οργανωμένο σύνολο. Φυσικά υπάρχουν πρωτοβουλίες, όπως το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, η Φωτογραφική Λέσχη κ.ά., αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός που να απευθύνεται αποκλειστικά στη σύγχρονη τέχνη και να ξεφεύγει και από τους γεωγραφικούς περιορισμούς του τόπου».

Ως πρώτο σταθμό, ο κ. Κόκκινος επέλεξε ένα πολύ ιδιαίτερο τόπο, ένα μοναδικό κτίριο, τα παλαιά Σφαγεία της Χίου. Τα κτίριο των παλαιών Σφαγείων είναι ένας χώρος που έχει κρατήσει όλες αυτές τις μνήμες από την προηγούμενη χρήση του, ενώ πλέον αποτελεί στέγη για την ομάδα εθελοντικής δασοπροστασίας «ΟΜΙΚΡΟΝ».

«Η σύνθεση αυτή είναι υπέροχη, είμαστε φιλοξενούμενοι εδώ, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Πέρα από την υπέροχη αυτή συνεργασία που έχουμε, σε ένα νοηματικό επίπεδο, το να πηγαίνουμε σε ένα χώρο, που ήταν χώρος σφαγής, σε ένα χώρο, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται με σκοπό την προστασία της φύσης, και συνεπώς της ίδιας της ζωής και του ανθρώπου, αποτέλεσε μία αφετηρία για να ανατρέξουμε και να αναζητήσουμε στοιχεία συλλογικής ίασης και ανάρρωσης κάτω από αυτή την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο κ. Κόκκινος.

Τέλος, όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, μας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε μία περίοδο σχεδιασμού ολόκληρου του δημιουργικού προγράμματος για το 2022. Στόχος του είναι να απευθυνθεί, όχι μόνο σε διεθνείς και ξένους καλλιτέχνες, αλλά σε Χιώτες και σε Έλληνες, με διάφορα προγράμματα, εκθέσεις, προγράμματα κοινού κά.

Με αποκλειστική δήλωση του στο Χιακό Λαό, μας πληροφορεί ότι ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, το οποίο θα είναι ένα νομαδικό πρόγραμμα, δηλαδή κάθε χρόνο θα αλλάζει τόπο μέσα στο νησί. Το πρόγραμμα αυτό, θα έχει ως αφετηρία τον Κάμπο. Είναι μία συνεργασία του Οργανισμού ΔΗΩΣ, του Caravel project, και το επιμελούνται ο Στράτης, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και η Ελένη Βούτση. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του DEO projects (https://deoprojects.com/)

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι το Σάββατο 10 Ιουλίου, όπου θα ακολουθήσει κέρασμα με φρέσκια μπύρα Χίου και κρασιά από το κτήμα Κεφάλα.

Μάλιστα, για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση μέχρι και τις 10 Αυγούστου, οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από Τετάρτη έως Κυριακή, από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ.

 

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

Advertisement