Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: «Το Κουστούμι» – Η αμερικανική γκανγκστερική ταινία στο Ομήρειο

Με μια ειδοποίηση τελευταίας στιγμής η εταιρεία διανομής ακυρώνει την προγραμματισμένη προβολή της Παρασκευής. Άμεσα προχωράμε σε αλλαγή ταινίας οπότε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/11/2022 και ώρα 20:30 στο ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ. θα προβληθεί η  αμερικανική γκανγκστερική ταινία:

ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ, ΗΠΑ, 2022
Σκηνοθεσία: Γκρέιαμ Μουρ
Σενάριο: Τζόναθαν ΜακΛέιν, Γκρέιαμ Μουρ
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Πρωταγωνιστούν: Ζόε Ντατς, Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Μαρκ Ράιλανς
Διάρκεια: 100 λεπτά

ΕΙΣΟΔΟΣ 5€

Από τον Γκράχαμ Μουρ, τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο της ταινίας «Το Παιχνίδι της Μίμησης» (The Imitation Game) έρχεται «Το Κοστούμι», ένα συναρπαστικό και αριστοτεχνικό θρίλερ στο οποίο ένας έμπειρος ράφτης (τον υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ® Μαρκ Ράιλανς) πρέπει να φανεί πιο έξυπνος από μια επικίνδυνη ομάδα μαφιόζων, προκειμένου να επιβιώσει σε μια μοιραία νύχτα. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο παππούς μου ήταν ο πιο βαθιά αξιοπρεπής άνθρωπος που γνώρισα ποτέ. Μετά τον χωρισμό των γονιών μου, όταν ήμουν επτά ετών, ο παππούς μου ανέλαβε έναν τεράστιο ρόλο. Μεπήγαινε σε μουσεία, μου μετέφερε την αγάπη του για την επιστήμη, κάτι που θα με ενέπνεε να γράψω το «The Imitation Game». Μου έμαθε πώς να δένω γραβάτα. Με πήγαινε στον κινηματογράφο και μετά έφευγε από την αίθουσα αν συνέβαινε κάτι κακό σε ένα παιδί στην οθόνη. Δεν έπινε, δεν κάπνιζε και το μόνη του απόλαυσηήταν μια μπάλα παγωτό σοκολάτα κάθε απόγευμα. Ήταν ένας αγαπητός και αφοσιωμένος σύζυγος της γιαγιάς μου για πάνω από 60 χρόνια. Ήταν οικογενειακός γιατρός σε μια μικρή πόλη του Νιου Τζέρσεϊ. Γεννημένος θεραπευτής, τόσο σχολαστικά νομοταγής που δεν οδηγούσε καν πάνω από το όριο ταχύτητας. Ήταν ειλικρινής καιευθύς ως άνθρωπος.

Κι όμως, ένας από τους ασθενείς του ήταν έναςδιαβόητος μαφιόζος. Ο ευγενικός, παππούς μου φρόντιζε έναν από τους ηγέτες μιας εγκληματικής οικογένειας. Η γιαγιά μου τον παρακαλούσε να αφήσει τον μαφιόζο ως ασθενή. Αλλά ο Τσάρλι πάντα αρνιόταν: «Ποτέ δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρά ένας κύριος για μένα», έλεγε. Η γιαγιά μου ήταν ανένδοτη: «Αυτός ο άνθρωπος έχει σκοτώσει πολλούς». Αλλά για τον παππού μου, δεν ήταν ένας μοχθηρός δολοφόνος. Ήταν ένας άνθρωπος που χρειαζόταν ιατρική φροντίδα, εξάλλου, είχε δώσει έναν όρκο.

Δεν σκέφτηκα αμέσως τον παππού μου όταν, το 2015, ο αγαπημένος μου φίλος Τζόναθαν Μακλέιν μου είπε: «Πώς γίνεται να μην έχει γυρίσει ποτέ κανείς ταινία για έναν ράφτη της Σάβιλ Ρόου». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας χαρακτήρας γύρω από τον οποίο θα μπορούσαμε να χτίσουμε μια ταινία. Ο Τζόναθαν κι εγώ ήμασταν γοητευμένοι από την ψυχολογία κάποιου που ξοδεύει χρόνια – ακόμη καιδεκαετίες – τελειοποιώντας μια τέχνη με τόσηεσωστρέφεια και ακρίβεια. Μαζί, περάσαμε χρόνια ερευνώντας: μιλήσαμε με ράφτες, μάθαμε για την ιστορία των κοστουμιών και τελικά περάσαμε χρόνο στο υπόγειο ενός καταστήματος.

Καθώς τελειοποιούσαμε τον πρωταγωνιστικό μας χαρακτήρα, υπήρχε ένα ερώτημα που δεν μπορούσαμε να λύσουμε: Ποια ήταν η ιστορία μας; Και τότε μάθαμε ότι ο πρώτος κοριός που τοποθέτησε ποτέ το FBI στην ιστορία του τοποθετήθηκε στο Σικάγο το 1956… μέσα σε ένα εργαστήριο ενός ράφτη. Τότε ήταν που όλα μπήκαν στη θέση τους. Κι αν ο ράφτης μας ήταν ένας άνθρωπος σαν τον παππού μου; Ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος που δούλευε στην υπηρεσία ενός κακού δολοφόνου;

Για μένα, το «Κοστούμι» είναι ένα θρίλερ για τη συνενοχή. Πόσο καιρό μπορείς να δουλεύεις για ένα τέρας και να κλείνεις τα μάτια; Σε ποιο σημείο γίνεσαι όχι θεατής αλλά συνένοχος; Ποιες ιστορίες λέμε στους εαυτούς μας για να δικαιολογήσουμε τη δική μας αδράνεια μπροστά στην αδικία;

Και τι θα χρειαζόταν για να μας ωθήσει τελικά να αντιδράσουμε;

Γκράχαμ Μουρ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στο Σικάγο της δεκαετίας του 50, ένας ράφτης βρίσκεται μπλεγμένος στα επικίνδυνα παιχνίδια των μοχθηρών γκάνγκστερ που αγοράζουν τα κομψά, χειροποίητα κοστούμια του.

Ο Λέοναρντ (τον υποδύεται ο Μαρκ Ράιλανς) αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για να εξελιχθεί σε έναν εξειδικευμένο και περιζήτητοτεχνίτη στην παγκοσμίου φήμης Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου. Εκπαιδεύτηκε επί χρόνια σε ένα από τα πιο διάσημα εργαστήρια ραπτικής της πόλης. Αλλά όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε το Λονδίνο χρεοκοπημένο, ο ίδιος έφυγε για την Αμερική. Στο Σικάγο, ο Λέοναρντ διατηρεί ένα μικρό γωνιακό κατάστημα για τους μόνους ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια κομψά κοστούμια κατά παραγγελία – μια οικογένεια μοχθηρών γκάνγκστερ.

Το σεμνό, χαμηλών τόνων προφίλ του Λέοναρντ διακυβεύεται από την άβουλη συνενοχή του με τους καλύτερους πελάτες του, την εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το εργαστήριό του ως σημείο παράδοσης. Καθώς ξεσπάει έναςπόλεμος συμμοριών, οι καχυποψίες για την ύπαρξη ενός χαφιέ, πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Όταν ο γιος του αρχιμαφιόζου εξαφανίζεται, το κυνήγι του χαφιέ αρχίζει να επικεντρώνεται στους ανθρώπους μέσα στο κατάστημα του ράφτη, σε μια μοιραία νύχτα με πολλές ανατροπές.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΤΡΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Υπάρχει κάτι μυστηριώδες στους ανθρώπους πουπερνούν τη ζωή τους τελειοποιώντας μια τέχνη,ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν καν να καταλάβουν ότι είναι ειδικοί σε αυτό. Υπάρχει μια μοναξιά στο να αφιερώνεις τη ζωή σου σεκάτι τόσο συγκεκριμένο. Πώς είναι να ξοδεύεις δεκαετίες της ζωής σου για να γίνεις σπουδαίοςσε ένα μη δημοφιλές επάγγελμα; Αυτά τα ερωτήματα έχτισαν την ψυχολογία του ήρωα και άφησαν την ιστορία να διανθιστεί.

Οι σεναριογράφοι είχαν προβλέψει να τοποθετήσουν την ταινία στο Σικάγο, που κάποτε ήταν συνώνυμο του οργανωμένου εγκλήματος και προσωπικοτήτων όπως ο Αλ Καπόνε. «Οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, αλλά εμπνευσμένοι από μερικές από τις πιο εμβληματικές φιγούρες των συμμοριών της εποχής» λέει ο Γκράχαμ Μουρ.

Ο Λονδρέζος ράφτης στο Σικάγο έγινε ένα διακριτικό φάντασμα στο παρασκήνιο της βίας και γύρω του γράφτηκε ένα θρίλερ «δωματίου» που εκτυλίσσεται μέσα σε μια νύχτα αγωνίας, καχυποψίας, αίματος και απάτης.

ΤΟ ΣΤΥΛ

Το «Κοστούμι» αντλεί έμπνευση από τασφιχτοδεμένα θρίλερ της δεκαετίας του 1970 που ήταν βασισμένα στην ανάπτυξη χαρακτήρων και έκρυβαν πολλές ανατροπές. Βασική έμπνευση όμως στάθηκαν τα κλασικά ψυχολογικά νουάρόπως η «Ζούγκλα της Ασφάλτου» αλλά και οι πρώτες γκανγκστερικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ ιστορίες με κρυμμένα μυστικά που αποκαλύπτονται απροσδόκητα.Βέβαια «Το Κοστούμι» συνδυάζει τις αρετές ενόςγκανγκστερικού θρίλερ και ενός «θεατρικού»δράματος, εμπεριέχοντας στιγμές αγωνίας, μέσασε ένα δικό του περίπλοκο παζλ. Όσο η ιστορία εξελίσσεται, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο κλειστοφοβική και ο χρόνος μετράει αντίστροφα προς την επιβίωση του ήρωα.

Όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, η ερμηνεία του Μαρκ Ράιλανς ήταν καθοριστική για το ύφος και την ποιότητα της ταινίας. Ο Ράιλανς προσέγγισε ερμηνευτικά τον ήρωα ως έναςαξιοπρεπής άνθρωπος που προσπαθεί συνεχώς να παραμείνει απαρατήρητος από τους επικίνδυνους άνδρες με τους οποίους έρχεται σε καθημερινή επαφή.

Ο Ράιλανς διανύει μια αξιοσημείωτη καριέρα ως ηθοποιός, καθώς μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει ένα Όσκαρ®, τρία βραβεία Τόνι®, δύο βραβεία Ολίβιε και τρία BAFTA.

Έχοντας διανύσει μια μεγάλη θεατρική διαδρομή και έχοντας παίξει σε περισσότερες από 50 θεατρικές παραγωγές έργων του Σαίξπηρ, ο Ράιλανς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τον ρόλο του στο κατασκοπικό θρίλερ «Η Γέφυρα των Κατασκόπων». Το 2021 κέρδισε το βραβείο του σωματείου των ηθοποιών για την «Δίκη των 7 του Σικάγο». Πρόσφατα τον είδαμε στο “Don’t Look Up” του Άνταμ ΜακΚέι. Το 2018 συμμετείχεστο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Ready Player One του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ το 2017 είχε παίξει στο Dunkirk, του Κρίστοφερ Νόλαν. Την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε υποδυθεί τον «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα» ξανά με σκηνοθέτη τον Σπίλμπεργκ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement