Η εκρηκτική άνοδος που καταγράφηκε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαρκείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την αύξηση του εργατικού κόστους και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους επαγγελματίες του επισιτισμού.
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος Καταστημάτων Εστίασης Χίου, κ. Κωνσταντίνος Βεζέρης, οι επιχειρηματίες του κλάδου ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στις πρώτες ύλες, που κατά μέσον όρο κυμάνθηκαν στο 35% – 40%, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται διαρκώς οι επαγγελματίες να τροποποιούν τις τιμές τους στους καταλόγους, για να μπορούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους βιώσιμες.
Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει, το ενεργειακό κόστος έγινε πλέον δυσβάσταχτο, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος καταγράφουν σημαντική αύξηση μέχρι και το 70% – 80% πάνω, με αποτέλεσμα να διπλασιάζουν το λειτουργικό για μια επιχείρηση: «Δεν υπάρχουν αποθεματικά από την καλοκαιρινή σεζόν, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του χειμώνα. Καταλαβαίνεται πως όλο αυτό είναι αλυσίδα. Πολλές φορές έχουμε απορροφήσει αυξήσεις τιμών, όμως πλέον δεν είναι εφικτό. Έτσι, ένα μέρος του κόστους μεταφέρεται και στον πελάτη, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο την επισκεψιμότητα των μαγαζιών», προσθέτοντας ότι πλέον ένας λογαριασμός ρεύματος σε ένα κατάστημα μπορεί να κυμανθεί μηνιαίως από 1.500 έως 5.000 ευρώ.
