Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Στο xiakoslaos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Παν. Αιγαίου, Ανδρέας Καρασαρίνης – Συμβολική και αναγκαία η ίδρυση του Συλλόγου

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Στο xiakoslaos.gr μίλησε αποκλειστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ανδρέας Καρασαρίνης, τόσο για τη δημιουργία, το όραμα, όσο  και το έργο και τους στόχους του.

Πρόκειται για ένα νέο σύλλογο που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και αντιπροσωπεύει όλα τα Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, όπως της Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου, Σύρου, Λήμνου: «Πρόκειται για ένα σύλλογο αρκετά μεγάλο με κύριο μέλημά να φτιάξουμε κάτι πολύ ωραίο, το οποίο θα έχει μέλλον και αξίζει να συμμετέχει κανείς. Έχουμε μέλη από τον Καναδά, την Αφρική, την Αυστραλία, την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Καρασαρίνης, συμπληρώνοντας ότι στο σύλλογο δεν υπάρχουν παρατάξεις, καθώς και ότι μπορεί να γίνει μέλος καθένας που έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Όπως εξήγησε, η προσφορά, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη ήταν και είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες για την ακαδημαϊκή ζωή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο ίδιο πνεύμα κινείται κι ο Σύλλογος Αποφοίτων, συγκροτώντας ομάδες και επιτροπές στις οποίες εθελοντικά μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Πρώτος πυλώνας, σημείωσε ότι είναι το μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και φοιτήτριες: «Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε είτε στα επαγγελματικά δικαιώματα, είτε στις πρακτικές, είτε σε κάποια προγράμματα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα», τόνισε ο κ. Καρασαρίνης.

Δεύτερος πυλώνας, εξήγησε ότι είναι το δίκτυο επαγγελματικής σταδιοδρομίας, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, για την υποστήριξη της σταδιοδρομίας των μελών του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενημερώνουν εβδομαδιαία τους αποφοίτους για τις νέες θέσεις εργασίας, τις υποτροφίες και τις εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με φορείς και εταιρείες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο, μία κοινότητα που θα στοχεύει στην ενίσχυσή τους.

«Μία τέτοια ενέργεια θεωρώ πώς είναι ένα μεγάλο βήμα, γιατί αυτό είναι που πραγματικά ενδιαφέρει τους αποφοίτους, να βρουν μία δουλειά».

Τρίτος και πιο συναισθηματικός πυλώνας, επεσήμανε ότι είναι το αρχείο οπτικοακουστικού υλικού του Συλλόγου, αποτυπώνοντας την ακαδημαϊκή ζωή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέσα από τον τελευταίο πυλώνα στοχεύουν να  παντρέψουν τον ρομαντισμό και τα βιώματα που έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ως φοιτητές με τον ρεαλισμό του σήμερα, δηλαδή τα προβλήματα που συναντούν ως απόφοιτοι: «Κάνοντας αυτό το πάντρεμα μπαίνουμε σε μία διαδικασία να κρατάμε ζεστό έναν σύλλογο, που αποτελείται από όλες τις ηλικίες, ώστε να μην ξεχάσουμε όλα αυτά που περάσαμε. Είναι συναισθηματικό, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό», υπογράμμισε.

Από τα παραπάνω, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η συμβολή του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίο είναι άκρως καθοριστική με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός κοινού φυσικού και συμβολικού χώρου για τους αποφοίτους όλων των κύκλων Σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών), αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων τους με το Ίδρυμα, αποσκοπώντας στην ενημέρωση όλων για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία των αποφοίτων, στη βέλτιστη υποστήριξη των δικαιωμάτων τους σε ακαδημαϊκό και εργασιακό επίπεδο, καθώς και την καλύτερη διασύνδεσή μας με την αγορά εργασίας.

«Θέλαμε να φτιάξουμε έναν ενεργό Σύλλογο. Βάλαμε το λιθαράκι μας, βάλαμε τα πρώτα βήματα, ούτως ώστε σε αρκετά χρόνια από τώρα να βλέπουμε τη διαφορά. Έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το ’90 που είχαμε τους πρώτους αποφοίτους. Παρόλο που αργήσαμε 30 χρόνια, κοιτάμε το τώρα», δήλωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρέας Καρασαρίνης, πρόσθεσε ότι με αυτό το όραμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια, προάγοντας την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων ποικιλοτρόπως, με προτάσεις λειτουργικές: «Μέσα από τις εκδηλώσεις, τις ημερίδες που διοργανώνουμε προσπαθούμε να αναδείξουμε το επιστημονικό κομμάτι, ότι έχουμε διδαχθεί με την προοπτική να μπορέσουμε οποιαδήποτε δράση κι αν κάνουμε να έχει κι από ένα αφήγημα για να προχωρήσουμε», καταλήγοντας ότι αναμένονται να υλοποιηθούν στοχευόμενες δράσεις και ομιλίες που θα «κρατήσουν» την φλόγα όλων αυτών των χρόνων ζεστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

Advertisement