Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Σημαντικό «όπλο» με πολλαπλές θεραπείες, η δημιουργία Θαλάμου Υπερβαρικού Οξυγόνου στη φαρέτρα του Νοσοκομείου

Σημαντικό και απαραίτητο «όπλο» με πολλαπλές θεραπείες, η δημιουργία Θαλάμου Αποσυμπίεσης ή αλλιώς Μονάδας Υπερβαρικής – Καταδυτικής Ιατρικής στη φαρέτρα των άξιων ιατρών του Νοσοκομείου Χίου. Το όραμα αυτής της σπουδαίας προσπάθειας πλησιάζει στην πραγματοποίησή του.

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Στα γραφεία της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου βρέθηκε ο xiakoslaos.gr μαζί με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ., κ. Νικόλαο Κουτσουράδη και τον Εκπαιδευτή Καταδύσεων, κ. Βαγγέλη Κηρυθρά, όπου και πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση τόσο για το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει σε περιπτώσεις καταδικών ατυχημάτων κι άλλων παθήσεων, όσο και για τη σπουδαία προσπάθεια δημιουργίας μίας τέτοιας σημαντικής υποδομής, η οποία θα λειτουργήσει ως υγειονομικός φάρος για όλο το Αιγαίο.

Όπως δήλωσε, ο κ. Κουτσουράδης, πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο για το νησί της Χίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει μία μεγάλη γκάμα παθήσεων. Συγκεκριμένα, θα εξυπηρετεί 73 διαφορετικές παθήσεις, δεν θα είναι μόνο καταδυτικής ιατρικής. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δημιουργία ενός τόσο καινοτόμου έργου, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που θα προσφέρει στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το νησί, μιας που η Χίος θεωρείται ένας από τους 10 καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς, πόσο μάλλον όταν θα αρχίσει να εξυπηρετεί παθήσεις, όπως τη νόσο των Δυτών.

«Πάμε πολύ καλά, είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Κοιτάμε τι κομμάτι του πάζλ λείπει για να συμπληρωθεί αυτός ο μεγάλος στόχος. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε νέες συνεργασίες. Ο Βαγγέλης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια, καθοδηγώντας και δίνοντας μου συμβουλές. Είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουμε αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Κουτσουράδης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πραγματοποίηση αυτού του αξιόλογου οράματος.

Με τη σειρά του ο κ. Κηρυθράς, ως επαγγελματίας δύτης από το 1995, ανέφερε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Θαλάμου είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς η ενασχόληση των καταδυτικών εργασιών στον τόπο μας είναι αρκετά μεγάλη. Ειδικότερα, ασχολούνται 30 επαγγελματίες δύτες καθημερινά στο νησί, ενώ παράλληλα επισκέπτονται τη Χίο ανά καιρούς και καταδυτικά συνεργεία.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει χρονικά σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση ένας Θάλαμος Αποσυμπίεσης σε περίπτωση καταδυτικού ατυχήματος. Όσο πιο γρήγορα καταφέρεις να μπεις σε έναν θάλαμο, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αποκατάσταση. Βασική προϋπόθεση, να ξέρει ο τουρίστας αν υπάρχει θάλαμος στο νησί, παρόλο που τα ποσοστά της νόσου της αποσυμπίεσης είναι ελάχιστα», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη 3 καταδυτικά κέντρα (Αγία Φωτιά, Μεστά, Πόλη), καθώς κι ότι το νησί μας, καταγράφοντας σημαντικά δείγματα ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού, έχει μέλλον πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Κουβαλώντας 27 ολόκληρα χρόνια εμπειρίας, ως επαγγελματίας δύτης, ο κ. Κηρυθράς έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε 4 καταδυτικά ατυχήματα, στα οποία χρειάστηκε να γίνει άμεση μεταφορά στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο το ατύχημα να έχει προκαλέσει βλάβες σε αυτούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ίδιο το Βορειοανατολικό Αιγαίο χρειάζεται μία Μονάδα Υπερβαρικής – Καταδυτικής Ιατρικής, η οποία θα καλύψει και τα γύρω νησιά (Μυτιλήνη, Λήμνος, Σάμος), προσθέτοντας ότι ο μοναδικός θάλαμος στην ακτογραμμή τη δική μας είναι εκείνος της Καλύμνου που δεν υπάρχει άμεση μεταφορά.

Αναφορικά με τη σημασία του υπερβαρικού οξυγόνου τόνισε ότι παρέχεται από την Υπερβαρική Ιατρική, κλάδος της ιατρικής, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιεί αυξημένη πίεση εντός του θαλάμου που είναι οι ασθενείς, οι οποίοι αναπνέουν εκείνη τη στιγμή με μεγάλη περιεκτικότητα καθαρού οξυγόνου σε μεγαλύτερη πίεση της μίας ατμόσφαιρας, όπως αυτή της επιφάνειας της θάλασσας.

«Το υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιείται από το 16ο αιώνα περίπου, απλά από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως για την αποκατάσταση τραυματισμών, όπως εγκαύματα, αναιμία, κατάγματα, μυϊκοί τραυματισμοί. Ακόμα και αθλητές που θέλουν να αποκαταστήσουν μεγάλες καταπονήσεις μπαίνουν σε θαλάμους με υπερβαρικό οξυγόνο, ώστε να επανέλθει ο οργανισμός τους και να διατηρήσουν την φόρμα τους», επεσήμανε.

Αντικειμενικός σκοπός της παραπάνω ενέργειας είναι να μάθει ο κόσμος τόσο τη σπουδαιότητα του Θαλάμου Υπερβαρικού Οξυγόνου, όσο και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει σε μία ευρεία γκάμα παθήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, θα κληθούν εξειδικευμένοι ιατροί, ούτως ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του και να μάθει τι πραγματικά είναι ένας τέτοιος θάλαμος.

Στη Χίο ήδη έχουν ανταποκριθεί καταξιωμένοι ιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο «Σκυλίτσειο», καταθέτοντας υπέρ στη ανάγκη δημιουργίας Μονάδας  Υπερβαρικής – Καταδυτικής Ιατρικής: «Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου παρακολουθεί αντίστοιχο σεμινάριο, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Γανιάρης είναι δίπλα μας, καθώς έχει στείλει κόσμο στην Αθήνα για οξυγονοθεραπεία. Είναι σπουδαίο εφόδιο, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν στο κοινό», κατέληξαν οι κ. Κουτσουράδης και Κηρυθράς συμπληρώνοντας ότι μία τόσο μεγάλη υποδομή θα προσφέρει αέρα ανανέωσης και ανάπτυξης τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στην Κοινωνική Περίθαλψη του τόπου μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement