Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Οι ξακουστές «κουδουνατιές» των Θυμιανούσων – Τι «νέο» φέρνει ο ΜΕΟΘ από σήμερα;

Απόκριες στα Θυμιανά δεν είναι μόνο Μόστρα, Ταλίμι, Δετός και Καρναβάλι. Είναι κυρίως αυτοσχέδιο μασκάρεμα και “κουδουνατιά”. Ντύσιμο, παράδοξα, αστεία όψη και φωνή, με ή χωρίς μάσκα (μουτσούνα), αλλά πάντα με μοναδικό και ξεκαρδιστικό σενάριο. Οι κουδουνάτοι πλησιάζουν τα “θύματά” τους θέλοντας να τα διασκεδάσουν και να τα αιφνιδιάσουν ευχάριστα. Κατά τα πρώτα χρόνια, το πιο σύνηθες ήταν να δεις άντρες ντυμένους γυναίκες. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούσαν, προφανώς δεν ήταν έτοιμες στολές, όπως έχουμε σήμερα, αλλά ό,τι «εξοπλισμό» είχαν μέσα στο σπίτι τους για να δώσουν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά στην κουδουνατιά τους. Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, ονομαστός και αλησμόνητος κουδουνάτος ήταν μεταξύ άλλων, και ο Γέρο Πυξίμης. Η κουδουνατιά που συνήθως πραγματοποιούσε μαζί με την παρέα του, ήταν να γυρίζουν τα σπίτια με ένα τσουβάλι στον ώμο ο καθένας και να διαλαλεί την πραμάτεια του. Σε κάποια στιγμή που έμεναν μόνοι, άδειαζαν, όπου βρίσκανε την πραμάτεια και έφευγαν. Και τι ήταν τελικά αυτή η πραμάτεια; Πελεκούδια από πέτρα, δηλαδή ψιλά χαλίκια!

Ακόμα ένα ξακουστός και ονομαστός κουδουνάτος ήταν ο κυρ Κώστας ο Σεντώνας (Σκούρος), ο οποίος ντυνόταν κάθε Τυρινή Κυριακή κουδουνάτος, αλλά χωρίς μουτσούνα. Όλοι τον γνώριζαν. Είχε μπροστά του ένα πανέρι γεμάτο με ξύλινα κουκλάκια ειδικά κατασκευασμένα, ώστε με κάποια κίνηση να “πετιούνται” τα “πουλάκια” τους. Για τις Κυράδες είχε και μια… σε ένα ωραίο κουτί που άνοιγε όποτε ήθελε. Η επιτυχία του αμίμητου αλησμόνητου κυρ Κώστα ήταν στο λέγειν του. Είχε μια…ακράτητη ρητορεία που άρχιζε με τη φράση “Ωχου…ωχού τα κουκλάκια μου….” και συνέχιζε με καθωσπρεπούμενο σόκιν χιούμορ που χωρίς να προκαλεί, χωρίς να προσβάλλει, σκορπούσε το γέλιο παντού!

Τέλος, ακόμα ένα κουδουνάτος που άφησε ιστορία ήταν ο Δήμος ο Παπαδάκης (Κρητικός). Στα πιο παλιά χρόνια (προπολεμικά) η συνήθης κουδουνατιά του ήταν:

Σ’ ένα – δύο γαϊδάρους φόρτωνε είδη μπουγάδας. Καζάνια, σκάφες, πανέρια, ρούχα κ.λ.π. Μπροστά του, σ’ ένα τουρβά είχε τοποθετημένο ένα, άσπρο, συνήθως, σκυλάκι που παρίστανε το μωρό και το τάιζε με μπιμπερό. Ο ίδιος ντυνόταν γυναίκα. Περιδιάβαινε, λοιπόν τη Μόστρα και ζητούσε παραμάνα (νταντά) ν΄αφήσει το μωρό. Σε πολλές κυρίες το έδινε κιόλας! Μεταπολεμικά η κουδουνατιά του άλλαξε. Πάλι στη Μόστρα ντυνόταν γυναίκα κι είχε μπροστά του ένα πανέρι με ένα δοχείο νυκτός, πασαλειμμένο στα χείλια με σύκα. Μέσα υπήρχε αχνιστή μακαρονάδα από την οποία έτρωγε και πρόσφερε και στους θεατές με τη συνήθη φράση: «Φάτε παιδιά μου, το’ καμα για να φάτε!»

 

 

*Κουδουνάτος στην φωτογραφία, ο Αφεντής Γιάγκος

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, όπως ανακοινώνει και ο ΜΕΟΘ από τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το youtube κανάλι του Συλλόγου, είναι πλέον γεμάτο με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αποκριάτικο έθιμο της Μόστρας Θυμιανών (1986-2018), καθώς και με εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών και μακιγιάζ, βεγγέρες μνήμης , αποκριάτικες χορευτικές παραστάσεις και αναμνήσεις, που ίσως να είναι μία καλή παρέα για αυτές τις μέρες που βιώνουμε. Επισκεφτείτε το!

Τέλος, μην ξεχάσετε να συντονιστείτε στους 102,4 Xiakos FM, και ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα μας, και να ακούσετε τα διασκεδαστικά ραδιοφωνικά σποτάκια του ΜΕΟΘ, μαθαίνοντας πληροφορίες, που ίσως να μην γνωρίζετε, για τη Μόστρα, το έθιμο και τους Θυμιανούσους!

Ακούστε τα σχετικά με τις ξακουστές «κουδουνατιές» ραδιοφωνικά σποτάκια, που ακούστηκαν μέσα από τη συχνότητά μας, πάντα με τις ξεχωριστές φωνές της Βάσως Βερβεράκη και της Σούλας Πλυτά, και κείμενα εμπνευσμένα από την Κατερίνα Κωνσταντά:

 

Πηγές: www.meoth.gr, Κυριάκος Πρωάκης, «Θυμιανούσικα Νέα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement