Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νότης Μηταράκης Χίος
Νότης Μηταράκης Χίος

ΧΙΟΣ

Χίος: Ανοιχτή ομιλία Μηταράκη για το Μεταναστευτικό: Δεν θέλουμε τα νησιά μας να γίνουν κέντρα διερχομένων

Ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες της Χίου πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (17/1), ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου με σύσσωμες τις αρχές του νησιού και πλήθος δημοτών να δίνουν το παρόν τους στην ομιλία, δείχνοντας τη θετική τους στάση στη δημιουργία μίας Κλειστής – Ελεγχόμενης Δομής. Την παρουσία έκανε και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κ. Θανάσης Νέζης. Ωστόσο, αξίζει να αναφερεί ότι ελάχιστος ήταν ο κόσμος που διαμαρτυρήθηκε έξω από το “Ομήρειο”. 

Στην έναρξη της παρουσίασης ο Υπουργός τόνισε τη σπουδαία πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, παραθέτοντας τους τρεις ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: Της αποσυμφόρησης της Χίου, της διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ, για την οποία θύμισε ότι με βάση το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταργηθεί από 01.01.2022, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να τον μονιμοποιήσει και από το 2025 να τον αποσυνδέσει από το Μεταναστευτικό, προστατεύοντας την αγοραστική δύναμη των κατοίκων των πέντε νησιών του Βορείου Αιγαίου και ο στόχος που αφορά την ολοκλήρωση «των έργων της γενιάς μας».

Αναφερόμενος στο μέλλον του νησιού, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες της Χίου, μειώνοντας δραστικά τις ροές, την ουσιαστική αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, κλείνοντας τα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ και λειτουργώντας χωρίς προβλήματα τη δομή καραντίνας.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των νησιωτών στηρίζει την Κυβέρνηση και τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, διότι έτσι προστατεύονται και τα νησιά και η υπόλοιπη χώρα. Θα συνεχίσουμε την αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», είπε.

Παράλληλα, λόγο έκανε για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα για το Αεροδρόμιο, το Τελωνείο, το Νέο Δικαστικό Μέγαρο και το Φράγμα “Κόρης Γεφύρι”, σημειώνοντας ότι η προοπτική ανάπτυξης για το νησί της Χίου είναι τα παραπάνω έργα υποδομής.

«Αυτό καταφέραμε ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική αξιοπιστία είναι το σημαντικότερο στίγμα. Οι θέσεις μου για το μεταναστευτικό ήταν πάντα ξεκάθαρες και συνεχίζω να τις υποστηρίζω από την αρχή μέχρι και σήμερα. Όλοι οι αιρετοί της Χίου, είχαμε συμφωνήσει ήδη από το 2017 στη βέλτιστη λύση και αυτό κάναμε», υπογραμμίζοντας πως όσοι γνωρίζουν για το μεταναστευτικό καταλαβαίνουν και τον λόγο δημιουργίας μίας Κλειστής-Ελεγχόμενης Δομής.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό είναι μία πραγματικότητα και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αυτές οι ροές δεν θα  δημιουργούν πλέον πρόβλημα στην ασφάλεια και στο μέλλον των νησιών: «Στόχος δεν είναι να εγκλωβίσουμε τον κόσμο, αλλά να μην έρθουν. Να σταματήσουν οι παράνομες αφίξεις, αυτό επιδιώκουμεΠιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της αλήθειας και του ορθού λόγου, εμπιστευόμαστε την κρίση των πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε στους πολίτες της Χίου ότι ο ίδιος και οι κ.κ. Α. Μιχαηλίδης, Κάρμαντζης, Βουρνούς πρότειναν με κοινή δήλωσή τους από την 1η Ιουλίου του 2017 “τη δημιουργία μίας και μόνης φυλασσόμενης δομής για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες στο ‘18’ μέσα στην οποία θα δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ”, ενώ προβλεπόταν ακόμα “στη νέα δομή που θα πρέπει να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, θα μεταφέρονται σταδιακά οι υπάρχουσες δομές Σούδας ΒΙΑΛ κλπ.”.  

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και σε παλαιότερη δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.  Κωνσταντίνου Μουντζούρη (23/11/2019), με την οποία υποστήριζε “με τις κλειστές δομές μεταναστών θα ανασάνουν οι πόλεις των νησιών. Με τις κλειστές δομές  θα μειωθούν οι ροές”.

Σημαντική μείωση κατα 85%  – Ορατό το αποτέλεσμα

Όπως δήλωσε, με τις στρατηγικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ξανά τα νησιά όλα αυτά με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι και οι κάτοικοι του Χαλκειούς, προσθέτοντας ότι η Χίος έχει αλλάξει πολιτική, όντας τελείως ευθυγραμμισμένη με τα όσα υπόσχεται.

«Σήμερα η Χίος έχει 431 μετανάστες και μέσα στους επόμενους μήνες θα φύγουν κι αυτοί. Η Χίος έχει ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της κυβέρνησης, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Καταβάλλουν τα τελευταία 2,5 χρόνια σπουδαία προσπάθεια και τους οφείλουμε σεβασμό. Δε θέλουμε καμία μόνιμη παραμονή αιτούντων άσυλο. Δεν θελουμε τα νησιά μας να γίνουν κέντρα διερχομένων», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι  η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της, δίνοντας έμφαση στα έργα της γενιάς, καθώς και ότι δεν επιθυμεί υπερδομές στην ακριτική Ελλάδα. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΒΙΑΛ συμπλήρωσε ότι ένας τέτοιος χώρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερδομή, που αν μη τι άλλο αντιμετωπίζει τεράστια θέματα ασφαλείας, με τις συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες να είναι απάνθρωπες.

Στόχος οι δομές να μην επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες

Σχετικά με τη δημιουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως θα περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας και στην είσοδο της θα υπάρχει ειδική εγκατάσταση με όλα τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου, τα οποία θα προειδοποιούν εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.

Πιο συγκεκριμένα, έφερε το παράδειγμα της Σάμου, καλώντας τον κόσμο να την επισκεφτεί, προκειμένου να δει από κοντά τα απτά και τα θετικά αποτελέσματα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό η νέα δομή θα αντικαταστήσει τις πολλαπλές εστίες διαμονής κόσμου που υπάρχουν, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει διοικητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους όπως εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τέννις), παιδικές χαρές, χώροι για τσάι, κτίριο για τις βασικές ιατρικές ανάγκες και κοινωνικό πλυντήριο.

«Σέβομαι την ομάδα ατόμων που φοβούνται, είναι δικαιολογημένο. Εδώ πρέπει να πολεμήσουμε με την παραπληροφόρηση», συμπλήρωσε.

Μόνιμος μηχανισμός αποσυμφόρησης των νησιών

Ειδικότερα, για την κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Χίο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι λόγω μειωμένων αναγκών θα έχει λιγότερες θέσεις από όσες αρχικά είχαν σχεδιαστεί, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει θέμα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αποσυμφόρησης των νησιών, όταν φτάνει στο 50% της χωρητικότητας, με στόχο την αποσυμφόρηση που πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικές μετεγκαταστάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, σε άλλα Κράτη – Μέλη, εκτός από την αποσυμφόρηση που ήδη υλοποιείται προς την ενδοχώρα.

«Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται αλλά για να μην έρχονται. Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά, αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας» συνέχισε ο κ. Μηταράκης και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων με τις επιπτώσεις που αυτή μας δημιούργησε και στην ιδεολογική επιλογή των ανοικτών κέντρων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νότης Μηταράκης, έδωσε τον λόγο τόσο στους παρευρισκόμενους, όσο και στους κατοίκους  της Χίου που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρόν τους δια ζώσης. Με αυτόν τον τροπο είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματα τους, ενώ με τη σειρά του ο Υπουργός απάντησε υπομονετικά και τεκμηριωμένα σε όλα αυτά που του έθεσαν, ώστε να επιλυθούν όλες οι απορίες και οι ανησυχίες τους.

«Ας αναλογιστεί ο καθένας και ας σηκώσει τις ευθύνες του. Η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό της, διότι προστατεύει και τα νησιά και τη χώρα. Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της Χίου, ολοκληρώνοντας τα έργα της γενιάς μας. Θα αποτρέψουμε το μεταναστευτικό από το να μας επηρεάσει ξανά. Οι Χιώτες εμπιστεύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Οι Χιώτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωράμε και συνεχίζουμε, προχωράμε μαζί!» κατέληξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement