Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: «Το Μεταναστευτικό δεν είναι το μέλλον της Χίου – Η επίλυση του είναι προαπαιτούμενο για νέες επενδύσεις στο νησί» 

Ρεπορτάζ: Μαρία Μ. Κάργα 

Συνέντευξη στα τοπικά μέσα της Χίου παραχώρησε, σήμερα το μεσημέρι, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Στην παρουσίαση που πραγματοποίησε στην αρχή της διαδικτυακής συνέντευξης ο Υπουργός τόνισε τη σπουδαία πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Ο Υπουργός, επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι, «η Κυβέρνηση εκπλήρωσε όλα τα ζητούμενα του Δήμου Χίου (643/10) για το Μεταναστευτικό». Ενώ σημείωσε ότι «προχωρά στην κατασκευή της νέας δομής, σε χώρο που επέλεξε η Κυβέρνηση (όπως ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο), καθώς και στο κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Ήδη το νησί έχει κάτω από 500 αιτούντες όπως ζήτησε ο Δήμος.»

Εστιάζοντας στις επίμαχες διαφορές ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «διαφωνούμε με όσους θέλουν η δομή να είναι ανοικτή, εμείς προχωράμε σε Κλειστή / Ελεγχόμενη Δομή. Διαφωνούμε με όσους ζητάνε άμεσες μεταφορές στην ενδοχώρα – χωρίς διαλογή και κράτηση όσων πρέπει να απελαθούν – διότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε αύξηση ροών και εκμετάλλευση από τα κυκλώματα λαθροδιακινητών».

Παράλληλα, ο Υπουργός επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες της Χίου, μείωσε δραστικά της ροές και προέβη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, έκλεισε τα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ, λειτουργεί χωρίς προβλήματα την δομή καραντίνας. Μιλάμε με πράξεις.»

«Το Μεταναστευτικό δεν είναι το μέλλον της Χίου» 

Αναφερόμενος στο μέλλον του νησιού, ο Υπουργός διευκρίνησε ότι «το Μεταναστευτικό αποτελεί το παρελθόν της Χίου, λειτούργησε ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη της Χίου, στην κοινωνική συνοχή. Ήταν ένα πρόβλημα για τα νησιά μας πολύ έντονο που ξεκίνησε για τα νησιά μας το 2015. Στόχος της Κυβέρνησης το Μεταναστευτικό να μην αποτελέσει ποτέ ξανά προβλημα για τις τοπικές κοινωνίες. Στην πολιτική πρέπει να μπορούμε να μιλάμε πλέον με ξεκάθαρα αποτελέσματα στους πολίτες».

Σε ερώτηση που έθεσε ο xiakoslaos.gr προς τον Υπουργό, αναφορικά με ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί του πολίτες της Χίου, τα αναπτυξιακά έργα του νησιού, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις γύρω από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται, ο κ. Μηταράκης ήταν σαφής.

«Το Μεταναστευτικό δε θα μας πάει μπροστά, μπορεί να μας πάει πίσω. Η επίλυση του Μεταναστευτικού είναι προαπαιτούμενο, για να γίνουν νέες επενδύσεις στο νησί. 

Όταν ήμουν Βουλευτής Αντιπολίτευσης, είχα κάνει μία ερώτηση σε όλα τα Υπουργεία για όλα τα μεγάλα έργα της Χίου, και δεσμεύθηκα ότι αυτή η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα.

Το αεροδρόμιο της Χίου είναι το πρώτο σημαντικό παράδειγμα. Μπαίνει ο εργολάβος και ξεκινάει η κατασκευή του διαδρόμου. Πέρασε η διαδικασία στο αρχιτεκτονικό συμβούλιο για το νέο κτήριο αεροσταθμού. Η Περιφέρεια και ο Δήμος τελειώνουν τους δύο δρόμους. Το αεροδρόμιο της Χίου εξελίσσεται κανονικά.

Το Δικαστικό Μέγαρο που είναι απαίτηση πάρα πολλών ετών, προχωράει και θα είναι έτοιμο μέσα στο 2023.

Σε λίγες ημέρες παραδίδεται και το επισκευασμένο Πρωτοδικείο της Χίου.

Οι μελέτες για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι ολοκληρώθηκαν και ετοιμάζεται ο τέταρτος αναθεωρητικός πίνακας, και μέσα στον Ιανουάριο θα είναι πραγματικότητα. Χρειάζονται κάποια επιπλέον κονδύλια, τα οποία και θα βρεθούν, ώστε περίπου το Μάρτιο να ξεκινήσουν οι εργασίες και να είναι έτοιμο το 2023.

Πάρα πολύ σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη της Χίου είναι το Τελωνείο, γιατί οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στη Χώρα μας, πριν από την πανδημία, προέρχονταν από την Τουρκία. Άρα εμείς επενδύουμε ως Υπουργείο Μετανάστευσης 3 εκατομμύρια. Συνολικά ο Δήμος Χίου έχει πάρει τα τελευταία δύο χρόνια 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Στηρίζουμε απόλυτα τους πολίτες της Χίου, ως αντιστάθμισμα όσων βίωσαν στο παρελθόν»

Το Μεταναστευτικό δεν είναι το μοντέλο ανάπτυξης της Χίου. Αντιθέτως η προοπτική ανάπτυξης για το νησί μας είναι τα μεγάλα έργα υποδομής. Αυτό καταφέραμε ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. ΦΠΑ – Αεροδρόμιο – Μεταναστευτικό. 

Κλειδώσαμε το ΦΠΑ, κάνουμε τα έργα υποδομής, τελειώνουμε με το Μεταναστευτικό.

Τέλος, στον δεύτερο κύκλο των ερωτήσεων, ο xiakoslaos.gr έθεσε προς τον Υπουργό μία τελευταία ερώτηση αναφορικά με το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και τις μεθόδους αξιποίησης τόσο του χώρου όσο και της γύρω περιοχής. Ο κ. Μηταράκης στην απάντησή του, αναφερόμενος στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και το Βαθύ, καθώς επίσης και με το Δήμο Μυτιλήνης ως προς τη Μόρια, και τη συνεργασία του Υπουργείου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τόνισε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει από το Ταμέιο Αλληλεγγύης ο,τιδήποτε αφορά την ανάπλαση της ΒΙΑΛ αλλά και του Χαλκειούς, ως αντιστάθμισμα όλων όσων βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement