Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Ο δάσκαλος Κick Boxing & MMA, Κωστής Κωστάζος, μιλάει στο xiakoslaos.gr για τη συμμετοχή μικρότερων ηλικιακών ομάδων

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

O xiakoslaos.gr βρέθηκε στον νέο χώρο του (Γυμναστήριο «Ηρακλής») κ. Κωστή Κωστάζου, δάσκαλος Kick Boxing και MMA, στον οποίο παραδίδει μαθήματα σε μικρούς και σε μεγάλους.  Συγκεκριμένα, η συνέντευξη που ακολουθεί αφορά τα παραπάνω αθλήματα, εστιάζοντας στη συμμετοχή μικρότερων ηλικιακών ομάδων σε αυτά.

Πολλοί είναι οι γονείς που έχουν σχηματίσει την άποψη ότι το Kick Boxing ενισχύει τη βία. Τι συμβουλή, όμως, δίνει ο Κωστής Κωστάζος στους γονείς που ενώ το παιδί τους θα ήθελε να ξεκινήσει αυτό το άθλημα, εκείνοι διστάζουν και είναι αρκετά επιφυλακτικοί;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Kick Boxing ή το MMA δε σχετίζεται με τη βία. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι οι πολεμικές τέχνες βοηθάνε το παιδί να εκπαιδεύσει πάνω απ’ όλα το μυαλό του, το σώμα του, αλλά και τις τεχνικές που τους παραδίδουν οι ίδιοι, ως δάσκαλοι: «Ένα τέτοιο άθλημα βοηθάει, δεν κάνει το παιδί βίαιο και επιθετικό. Μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά», συμπληρώνοντας ότι το βασικότερο που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί είναι άμυνα – επίθεση, ευγενής άμιλλα, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και σεβασμό για τον συνάνθρωπο.

Ταυτοχρόνως, επεσήμανε ότι μέσα από τον αθλητισμό μικροί, νέοι και μεγάλοι εκπαιδεύουν το μυαλό τους, μαθαίνουν το κλίμα της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης τους μαζί με τους υπόλοιπους συναθλητές της τάξης.

«Ο αθλητισμός προσφέρει αυτό που έλεγαν και οι αρχαίοι: “Νους υγιής εν σώματι υγιή“. Το παιδί γίνεται πάνω απ’ όλα αθλητής, βγαίνει έτοιμο μπορώντας να αντεπεξέλθει στους αγώνες, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία», εξηγώντας ότι μέσα από αυτό το άθλημα βγαίνει κάτι όμορφο που σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την εν μέρει δικαιολογημένη εικόνα που έχουν σχηματίσει ορισμένοι γονείς.

Φυσικά, για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα δήλωσε ότι θα πρέπει και οι δάσκαλοι να καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια, προωθώντας οποιαδήποτε μορφή πολεμικής τέχνης με τον σωστότερο τρόπο.

Η βασική ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί είναι αυτή των 5 ετών και άνω. Πρόκειται για μία ευαίσθητη ηλικία, με τον κάθε δάσκαλο να δίνει έμφαση τόσο στην ενημέρωση των μικρών με χρήσιμες και ορθές συμβουλές, όσο και στην προστασία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστάζο, στις πολεμικές τέχνες δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός φραγμός. Αυτό που συμβουλεύει τους μαθητές του τόσο κατά την πρώτη τους επαφή, όσο και κατά τη διάρκεια της με το συγκεκριμένο άθλημα είναι να ακούνε προσεκτικά: «Πριν από κάθε μάθημα, αλλά και στο τέλος τους ενημερώνουμε πάντα για το τι κάνουν. Μία πολεμική τέχνη είναι πρώτα πνευματικό και έπειτα σωματικό άθλημα. Δεν σημαίνει ότι μαθαίνω τις τεχνικές του και βγαίνω έξω να τις χρησιμοποιήσω. Τις χρησιμοποιώ μόνο μέσα στο μάθημα, στους αγώνες, στο ρινγκ. Εκεί φαίνεται το τι αθλητής είναι ο άλλος, καθώς και τι δάσκαλο έχει δίπλα του».

Ως δεύτερη σημαντική συμβουλή που τους δίνει είναι να μη φοβούνται και να μιλάνε ελεύθερα για οτιδήποτε μπορεί να τους απασχολεί, ακόμα κι όταν δεν θέλουν να ανοιχτούν στους γονείς τους. Είναι δίπλα τους ανά πάσα ώρα και στιγμή για να ακούει τις φοβίες και τους προβληματισμούς των μαθητών.

Άραγε, τι αποκομίζει ο Κωστής Κωστάζος μέσα από τη συναναστροφή του με τους μικρούς; Ποια συναισθήματα του δημιουργούνται;

«Νιώθω χαρά όταν έρχεται ένα παιδί για μάθημα. Σε αυτή την ηλικία έχουν ακόμα παρθένο μυαλό κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τα συμβουλέψουμε σωστά, όσον αφορά τον αθλητισμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω να βγάζω νέους, σωστούς και όμορφους εσωτερικά αθλητές, είναι μία ανταμοιβή και για εμένα. Είναι μεγάλη η συγκίνηση όταν ακούς θετικά μόνο λόγια για τον αθλητή σου», σημειώνοντας ότι αυτά τα παιδιά είναι και το μέλλον του αθλητισμού που αυτή τη στιγμή πλήττεται και «πονάει», ενώ οι ίδιοι με τη σειρά τους, ως δάσκαλοι, προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση.

«Ο αθλητισμός θα σωθεί μόνο όταν το παιδί μάθει σωστά. Έτσι, θα προχωρήσει ο αθλητισμός. Το να συμβουλεύουμε σωστά τα παιδιά είναι και δική μας υποχρέωση στο συγκεκριμένο κομμάτι», λέει.

Εν έτη 2021, παρατηρούμε έντονα φαινόμενα βίας, σε οποιαδήποτε μορφή της και τις τραγικές συνέπειές τους: γυναικοκτονίες, bullying, υπερβολικές αντιδράσεις, χρήση  υπέρμετρης βίας, σοκαριστικούς τραυματισμούς, ξυλοδαρμούς. Με αφορμή, λοιπόν, όλα αυτά ο Κωστής Κωστάζος μας μεταφέρει τη δική του άποψη γι’ αυτές τις συμπεριφορές.

Όπως δήλωσε, η κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει πληθώρα τέτοιων φαινομένων, ειδικότερα, σε μία εποχή που υπάρχει ο περιορισμός: «Από πάντα ήμουν κατά της βίας. Πρέπει να σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου. Όταν περιορίζεις έναν άνθρωπο είναι πάρα πολύ δύσκολο, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη βία. Οι γονείς πρέπει να ωθήσουν τα παιδιά τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, προκειμένου να διοχετεύσουν την ενέργεια τους εκεί, ειδάλλως, θα γίνουν επιθετικά και αρνητικά. Με λυπεί πολύ που υπάρχει στις μέρες μας τόση βία, ειδικά από μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας την με λάθος τρόπο για να δείξουν τη δύναμή τους. Τη δύναμή μου τη δείχνω μέσα από το μυαλό μου και τη συμπεριφορά μου», τονίζοντας πόσο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν καλεί δασκάλους πολεμικών τεχνών να μιλήσουν στους νέους.

Κλείνοντας, η συμβουλή που θα έδινε σε νέους και ενήλικες, ώστε να μην προβαίνουν στις ενέργειες που προαναφέραμε, είναι να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τον κόσμο του αθλητισμού, καθώς τα αποτελέσματα του είναι ευεργετικά τόσο για την πνευματική, όσο και για τη σωματική υγεία.

«Ο αθλητισμός θα τους βοηθήσει πολύ σε αυτό το κομμάτι. Τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να δώσουν μία ευκαιρία στον αθλητισμό, θα τους ανταμείψει. Επιπλέον, θέλω να δώσω στις γυναίκες το κίνητρο να έρθουν για έναν μήνα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να γνωρίσουν το kick boxing και το mma, προκειμένου να δουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement