Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ, κ. Κωνσταντίνος Βούκουνας, μιλάει στο xiakoslaos.gr για το Επαγγελματικό Λύκειο Χίου

Συνέντευξη: Ραφαέλα Βατάκη

Στο xiakoslaos.gr μίλησε αποκλειστικά ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Χίου, κ. Κωνσταντίνος Βούκουνας, για το πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του νησιού, την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, καθώς και για την συνολική εικόνα του σχολείου που έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Όπως δήλωσε ο κ. Βούκουνας, το 1ο ΕΠΑΛ Χίου είναι ένα επαγγελματικό Λύκειο, ένα Λύκειο με προοπτική που προσφέρει πολλαπλές δράσεις που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Αποτελείται από την Α’, Β’, Γ’ Λυκείου συν τη Μαθητεία.

Στην Α’ Λυκείου το παιδί ελάχιστα διαφέρει από τη φοίτηση στο Γενικό Λύκειο. Συγκεκριμένα, έχει μαθήματα Τεχνολογίας, ΣΕΠ, Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, καθώς και Μαθήματα Επιλογής που θα προσφέρουν στο παιδί τις σωστές βάσεις και θα του δώσουν τη δυνατότητα να επιλέξει στη Β’ Λυκείου τον τομέα που τον ενδιαφέρει. Στη Γ’ Λυκείου ο μαθητής θα αποφασίσει την ειδικότητα που πιστεύει ότι του ταιριάζει καλύτερα.

«Είναι ένα σχολείο που δίνει στα παιδιά πάρα πολλές διεξόδους και προτάσεις για τη φοίτησή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο Επαγγελματικό Σχολείο θα διδαχθεί τον σχολικό προσανατολισμό», λέει ο κ. Βούκουνας.

Το 1ο ΕΠΑΛ Χίου διαθέτει 7 τομείς και 13 ειδικότητες

Θεωρητικά Μαθήματα (12 ώρες) – Εργαστηριακά Μαθήματα (23 ώρες)

– Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (ειδικότητα Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου)

– Διοίκησης και Οικονομίας (Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης)

– Εφαρμοσμένων Τεχνών ( Γραφικών Τεχνών)

– Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων)

– Μηχανολογίας (Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων)

– Πληροφορικής (Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ)

-Υγείας/Πρόνοιας/Ευεξίας (Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων)

«Στην Γ’ Λυκείου ο μαθητής θα ακολουθήσει μία από τις ειδικότητες που διαθέτει το σχολείο μας και είτε θα βγει στην αγορά εργασίας, αφού αποκτά τίτλο πτυχίου επιπέδου 4, είτε θα ακολουθήσει τον δρόμο της Μαθητείας με πτυχίο επιπέδου 4+, είτε θα ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», τονίζοντας ότι η Χίος χτυπάει έντονα την πόρτα των Πανεπιστημίων με ποσοστό επιτυχίας 65-70% όσων συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους.

Για εκείνους που επιλέγουν τον δρόμο της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νομοθεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας ή μέσω της Μαθητείας (διάρκεια ενός έτους) θα μπορούν να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα αμειβόμενα και μία μέρα να πηγαίνουν σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζει τον νέο απόφοιτο για την ομαλή μετάβασή του από την εκπαίδευση στο επάγγελμα, προσφέροντάς του εργασιακή εμπειρία και εξοικείωση με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι, ολοκληρώνονται οι προτάσεις για διέξοδο στον κάθε μαθητή που θα επιλέξει να φοιτήσει στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Έγκριση ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ

Όσον αφορά τα 4 ολιγομελή τμήματα, όπου έπειτα από μεγάλο αγώνα εγκρίθηκαν, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Χίου κ. Κωνσταντίνος Βούκουνας επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που χρειάζεται δυναμική παρέμβαση από το Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να αμβλύνει τη γραφειοκρατία έτσι ώστε να έρθει και η οριστική επίλυση του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται κανένα παιδί να αποκλειστεί από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

«Η νομοθεσία έχει χωρίσει τη χώρα μας σε διάφορες ζώνες. Στη Χίο για να εγκριθεί ένα τμήμα θα πρέπει η Β’ Λυκείου να έχει τουλάχιστον 8 παιδιά, ενώ η Γ’ Λυκείου 6 παιδιά», συμπληρώνοντας ότι φέτος λόγω και της κατάστασης με τον κορονοϊού πολλά παιδιά δεν πρόλαβαν να κάνουν την εγγραφή τους με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να εμφανίζονται ως ολιγομελή.

Για τη φετινή σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε τη δυνατότητα στους διευθυντές να δουν αναλυτικά τους εγγεγραμμένους μαθητές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινητοποιήσουν κάποιους μαθητές. «Το σχολείο αναγκάστηκε να ακολουθήσει τις εντολές του Υπουργείου και να λειτουργεί με λιγότερους τομείς στη Β’ Λυκείου και στη Γ’ Λυκείου με κάποιες ειδικότητες λιγότερες που εμφανίζονταν με μικρό αριθμό μαθητών. Ωστόσο, αν και καθυστερημένα και έπειτα από έντονες παρεμβάσεις, το Υπουργείο ενέκρινε τα ολιγομελή τμήματα που έπρεπε να έχει το 1ο ΕΠΑΛ Χίου, εστιάζοντας στη νησιωτικότητα και στο δυναμικό προσωπικό που διαθέτουμε για να τα υποστηρίξει».

Τέλος, ο κ. Βούκουνας ανέφερε ότι το 1ο ΕΠΑΛ Χίου συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του χωρίς κανένα φαινόμενο νόσησης Covid-19, τηρώντας προσεκτικά όλα τα υγειονομικά μέτρα. Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου, φτάνει τους 60 καθηγητές με όλους να είναι εμβολιασμένους. «Όλοι έρχονται με τα χαρτιά τους, ακολουθούμε πιστά το πρωτόκολλο», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement