Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το FIAT 500e μας δείχνει πώς στο μέλλον τα ηλεκτρικά θα φορτίζουν στο… δρόμο

Η “Arena del Futuro” (Η Αρένα του Μέλλοντος) αποτελεί ένα πειραματικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Stellantis στην Ιταλία, με στόχο να εξεταστούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας επαγωγικής φόρτισης εν κινήσει (Dynamic Wireless Power Trnasfer – DWPT).

Είναι μια πίστα δοκιμών στον Ιταλικό αυτοκινητόδρομο Α35, ενώ πρωταγωνιστής σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα είναι το αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500.

Μετά από μήνες εντατικών δοκιμών έχει ήδη προκύψει σημαντικός αριθμός δεδομένων, τα οποία δίνουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα για αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογική εφαρμογή. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα δίνει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ενώ αυτά κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Όλα τα οχήματα που θα είναι εφοδιασμένα με τον ειδικό «δέκτη» θα μπορούν να αξιοποιούν το σύστημα, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η κίνηση ακόμα και με υψηλές ταχύτητες χωρίς να μειώνεται η φόρτιση της μπαταρίας, αυξάνοντας εντυπωσιακά την αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην “Arena del Futuro” απέδειξαν ότι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, όπως το FIAT 500, μπορεί να κινηθεί στον αυτοκινητόδρομο με τις υψηλές ταχύτητες που περιμένει ο οδηγός χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνει την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία.

Παράλληλα, οι δοκιμές δείχνουν ότι η αποδοτικότητα και η ταχύτητα της μεταφοράς ενέργειας από το οδόστρωμα στο αυτοκίνητο είναι αντίστοιχη με εκείνη της χρήσης ενός τυπικού ταχυφοριστή. Τέλος οι μετρήσεις που αφορούν στην ένταση του μαγνητικού πεδίου υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον οδηγό και τους επιβάτες από τη λειτουργία του συστήματος.

Η “Arena del Futuro” τροφοδοτείται από συνεχές ρεύμα (DC), το οποίο προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην εφαρμογή, όπως μείωση των απωλειών, άμεση σύνδεση με πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, εφαρμογή λεπτότερων αγωγών σε σχέση με εκείνους που απαιτούνται στο εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ επιτρέπει και τη χρήση καλωδίων αλουμινίου, τα οποία έχουν μικρότερο κόστος, ευκολότερη μέθοδο κατασκευής, αλλά και ανακύκλωσης στο τέλος της χρήσης τους.

Η “Arena del Futuro” αποτελεί μια από τις 100 σημαντικότερες εφευρέσεις του 2021, ενώ η κατασκευή της έγινε δυνατή χάρη στην εφαρμογή των δικτύων 5G, αλλά και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η επαγωγική φόρτιση των οχημάτων εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμφανή καλώδια, αφήνοντας απόλυτα ασφαλές το οδόστρωμα ακόμα και για τους πεζούς.

Η εμπορική ανάπτυξη και εκμετάλλευση της τεχνολογίας ελκύει το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για την εφαρμογή σε οχήματα που βρίσκονται εν κινήσει, όσο και σε στάση.

Μετά το FIAT 500, η επίσης αμιγώς ηλεκτρική Maserati Grecale Folgore με τον κατάλληλο δέκτη θα ενταχθεί στις δοκιμές του συστήματος ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συλλογής στοιχείων.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έτοιμη για τις Βρυξέλλες είναι η Χιώτισσα Αργυρώ Κουτσουράδη, αγρότισσα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με αφορμή την ανάδειξή της ως «Νέος Αγρότης της Χρονιάς...

ΧΙΟΣ

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Χίο. Επισυνάπτεται αναλυτικά το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων:

ΧΙΟΣ

Αναβάλλονται τα εγκαίνια του “Πλεκτού Χωριού” και μεταφέρονται την επόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πάρκο Μίχαλου – Πλατεία Φατούρου Θυμιανών. Ευχόμαστε την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου       «Αγιά Βαρβάρα μίλησε, κι Αϊ Σάββας απεκρίθη:      -Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο,        γιατί Αϊ Νικόλας...

Advertisement