Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δακτύλιος: Αλλάζουν τα όρια CO2 για τα αυτοκίνητα που μπαίνουν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας

Αλλάζουν τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία αυτοκινήτων στον Δακτύλιο της Αθήνας, καθημερινά. Από 120 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο που ισχύει σήμερα, το όριο θα ανεβεί στα 145 gr/km (μέτρηση σε WLTP).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη στο gocar.gr, η σχετική υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στον Καθαρό Δακτύλιο αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στα όρια του Δακτυλίου θα έχουν πλέον τα επιβατικά και ελαφρά φορτηγά με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά την 1.1.2021 και με εκπομπές CO2 ως 145 gr/km (με βάση το νέο κύκλο μέτρησης WLTP).

Η αύξηση του ορίου κρίθηκε αναγκαία καθώς τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αδικούνταν, αφού τα ίδια ακριβώς μοντέλα που είχαν ταξινομηθεί πριν από τις 31/12/20 είχαν χαμηλότερη τιμή εκπομπών CO2, καθώς ο υπολογισμός γινόταν με το παλιότερο πρωτόκολλο NEDC.

Εκτός από τα νέα, υψηλότερα όρια CΟ2, η απόφαση περιέχει ακόμη εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για ειδικές κατηγορίες πολιτών. Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα μπορούν να κυκλοφορούν καθημερινά στον Δακτύλιο με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί, σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας.

Εξαίρεση προβλέπεται επίσης για τις νεκροφόρες, αλλά και για ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας. Ειδικότερα, οι ασθενείς που ακολουθούν συστηματική θεραπεία, όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα κλπ, θα μπορούν πλέον να εισέρχονται ελεύθερα στον Δακτύλιο, αρκεί να έχουν σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο γίνεται η θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Θυμίζουμε ότι ελεύθερα στο Δακτύλιο κυκλοφορούν επίσης όλα τα οχήματα που είναι ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου (εργοστασιακή τοποθέτηση) και υγραερίου (εργοστασιακή τοποθέτηση).

Οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα αφορούν τους κατοίκους με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του Δακτυλίου, τους γιατρούς (με ειδικό σήμα), τα οχήματα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών, αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών και εκπροσώπων του Τύπου.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η αντιπροσωπεία της Mazda στην Ελλάδα ξεκίνησε τη διάθεση του νέου υβριδικού Mazda2. Το Mazda2 Hybrid είναι το πρώτο πλήρως υβριδικό μοντέλο της ιαπωνικής...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με μία συγκινητική ανάρτησή στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Γιάννης δήλωσε ευλογημένος ποζάροντας με τα αδέρφια του και τη νέα εμφάνιση της “επίσημης αγαπημένης”....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Έλληνας αθλητής πήρε την πρόκριση από την πρώτη βολή, στέλνοντας τον δίσκο στα 60.73μ, ξεπερνώντας το όριο. Στην προηγούμενη διοργάνωση κατέκτησε τη 10η...

LIFESTYLE

Η Κολομβιανή ποπ σταρ Σακίρα, βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για φορολογική απάτη αξίας 14,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την ισπανική κυβέρνηση, ενώ ζούσε στη Βαρκελώνη...