Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δοκιμή Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Το υβριδικό SUV που διαπρέπει παντού

Το Hyundai Kona είναι από τα λίγα B-SUV που διαθέτουν στη γκάμα τους τόσο μεγάλη ποικιλία κινητήριων συνόλων: βενζίνη, αμιγώς ηλεκτρικό, αλλά και υβριδικά δύο τύπων, mild (48Volt) και full hybrid.

Το Kona Hybrid αποτελεί ίσως τη χρυσή τομή στην πολυσυλλεκτική γκάμα του μοντέλου, συνδυάζοντας εξαιρετική οικονομία και καλές επιδόσεις με τα υπόλοιπα θετικά χαρακτηριστικά του κορεατικού SUV.

Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Σχεδίαση

Η υβριδική έκδοση δεν διαφέρει αισθητικά από τα υπόλοιπα Kona βενζίνης – μόνο το ηλεκτρικό ξεχωρίζει εμφανισιακά στη γκάμα.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέρνο, νεανικό και όμορφο SUV στο οποίο κυριαρχούν η μεγάλη μάσκα με τα λεπτά φώτα εμπρός, το σχετικά ψηλό ανάστημα και τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος που ξεχωρίζουν, ειδικά στο όμορφο λευκό χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής.

Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Εσωτερικό

Νεανική είναι η σχεδίαση και στο εσωτερικό του υβριδικού Kona. Τα υλικά είναι σκληρά στην πλειονότητα τους αλλά ποιοτικά, με ευχάριστη υφή και με πολύ καλή συναρμογή.

Η θέση οδήγησης είναι σωστά μελετημένη, όπως και η εργονομία. Ο οδηγός κάθεται ψηλά έχοντας καλή εποπτεία του δρόμου και όλα τα χειριστήρια εκεί που πρέπει.

Πίσω από το δερμάτινο τιμόνι, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10,25 ιντσών διακρίνεται για την πληθώρα ενδείξεων και αλλάζει χρώμα και γραφικά αναλόγως του προφίλ οδήγησης (Eco / Sport).

Η οθόνη αφής 10,25” του infotainment στο ταμπλό έχει επίσης ωραία γραφικά και είναι εύκολη στη χρήση, φροντίζοντας για σωστή ενημέρωση, σύγχρονη συνδεσιμότητα μέσω Android Auto και Apple CarPLay, πλοήγηση και ψυχαγωγία, ενώ προβάλει και την εικόνα της κάμερας οπισθοπορείας.

Οι χώροι συγκαταλέγονται επίσης στα θετικά του B-SUV της Hyundai. Τέσσερις ενήλικες επιβάτες απολαμβάνουν ευρυχωρία τόσο στο ύψος όσο και στα γόνατα. Στα θετικά και το πορτμπαγκάζ που έχει διπλό πάτωμα και αρκετά μεγάλο όγκο 371 λίτρων που φτάνουν στα 1.156 lt με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Επιδόσεις

Συνήθως δεν περιμένεις πολλά από μικρά full Hybrid μοντέλα στον τομέα των επιδόσεων. Το Kona Hybrid όμως διακρίνεται και εδώ.

Πριν το οδηγήσεις θεωρείς αισιόδοξο νούμερο τους 141 ίππους του υβριδικού συστήματος. Αυτό αποτελείται από έναν ατμοσφαιρικό 1.600άρη βενζινοκινητήρα 105 ίππων, έναν ηλεκτροκινητήρα 43,5 ίππων, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων και μπαταρία ιόντων λιθίου πολυμερούς 1,56 kWh.

Η μπαταρία φορτίζεται μόνη της, όταν το αυτοκίνητο ρολάρει ή φρενάρει, χωρίς να κάνει κάτι ο οδηγός. Στη συνέχεια, διοχετεύει την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα για να συνδράμει αυτός με τη σειρά του τον βενζινοκινητήρα στις επιταχύνσεις, ή να κινήσει μόνος του το αυτοκίνητο.

Στην πράξη, η δύναμη είναι πάντα διαθέσιμη στο πάτημα του γκαζιού και οι επιταχύνσεις γίνονται ταχύτατα, είτε από στάση είτε εν κινήσει. Τα 11,3 sec που ανακοινώνει ο κατασκευαστής για το 0-100 km/h αδικούν το αυτοκίνητο που δείχνει πρόθυμο να κινηθεί γρήγορα.

Αν μάλιστα αναζητήσεις περισσότερη αμεσότητα και χειροκίνητο έλεγχο στις αλλαγές των έξι σχέσεων, απλώς μετακινείς τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου προς τα αριστερά, όπου αυτόματα επιλέγεται το sport mode οδήγησης.

Την ίδια στιγμή, τα paddles σταματούν να ελέγχουν την ένταση του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά το ρολάρισμα και αναλαμβάνουν τον έλεγχο των αλλαγών ταχυτήτων – μια ακόμη έξυπνη ιδέα των μηχανικών της Hyundai που δείχνει πόσο ψαγμένο είναι το σύστημα κίνησης του Kona Hybrid.

Αυτό που κάνει επίσης μεγάλη εντύπωση όμως είναι η ευκολία με την οποία το υβριδικό Kona κράτα χαμηλά τις απαιτήσεις του για καύσιμο. Εδώ συμβάλλει ουσιαστικά το αποτελεσματικό σύστημα ανάκτησης και διαχείρισης ενέργειας που φορτίζει τη μπαταρία κατά το φρενάρισμα και τη διοχετεύει στον ηλεκτροκινητήρα.

Είναι απλώς εντυπωσιακή η τιμή της μέσης κατανάλωσης που καταγράψαμε στη δοκιμή μας: 5,5 Lt/100 km, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και με συχνή χρήση του κλιματισμού. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο πως η τιμή αυτή πλησιάζει εξαιρετικά την εργοστασιακή μέση κατανάλωση του Kona Hybrid: 5,0-5,4 lt/100 km.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η διαδρομή 20 km με λίγη κίνηση και με ελαφρώς ευνοϊκή κλίση που κάναμε, στην οποία η κατανάλωση βενζίνης ήταν κάτω από 1 Lt/100 km!

Με δυο λόγια, το υβριδικό Kona προσφέρει οικονομία καυσίμου χωρίς να αφήνει τις επιδόσεις σε δεύτερη μοίρα.

Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Οδική συμπεριφορά

Το Kona Hybrid είναι σαν να μικραίνει στην πόλη και να μεγαλώνει έξω από αυτή. Εκμεταλλεύεται τις κόμπακτ διαστάσεις του (μήκος 4,2 m) για να προσφέρει ευελιξία στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις, την οποία συνοδεύει με ησυχία από το μοτέρ βενζίνης και άνεση από την ανάρτηση.

Στο ταξίδι, το Kona Hybrid αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι εξαιρετικά ευθύβολο και ήσυχο στον αυτοκινητόδρομο καλύπτοντας ξεκούραστα, ταχύτητα και οικονομικά μεγάλες αποστάσεις.

Παράλληλα, βγάζει εναν premium σπορ χαρακτήρα σε επαρχιακό δρόμο με συνεχείς στροφές. Στρίβει με πολύ υψηλό περιθώριο πρόσφυσης και περιορισμένες κλίσεις του αμαξώματος, όντας αποτελεσματικό αλλά και ευχάριστο.

Το στιβαρό του πλαίσιο δείχνει πως έχει δουλευτεί πολύ καλά από τους Κορεάτες μηχανικούς.

Πάνω του στηρίζεται η καλοστημένη ανάρτηση (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), ενώ στην ασφαλή οδική συμπεριφορά συμβάλλουν και οι τεχνολογίες υποβοήθησης που συνεργάζονται αρμονικά για να προσφέρουν άνεση και σιγουριά στον οδηγό, σε κάθε περίσταση και διαδρομή.

Στα “συν” και τα δυνατά φρένα, τα οποία θέλουν ωστόσο συνήθεια στον τρόπο λειτουργίας τους καθώς κάποιες φορές είναι λίγο απότομα λόγω της ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Γιατί αξίζει να το αγοράσεις

Το υβριδικό Kona κάνει κλικ σε όλα τα κουτάκια του υποψήφιου αγοραστή της κατηγορίας. Είναι πραγματικά από τις περιπτώσεις που κάτω από το όμορφο αμάξωμα κρύβεται ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το Kona Hybrid δεν κάνει όσα περιμένεις, αλλά ακόμη περισσότερα. Έχει ένα εξαιρετικά αποδοτικό υβριδικό σύστημα που συνδυάζει καλές επιδόσεις με αξιοσημείωτη οικονομία καυσίμου, έχει μια όμορφη, φιλόξενη, ευρύχωρη, καλά εξοπλισμένη και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη καμπίνα και κινείται με απίστευτη ασφάλεια και άνεση στο δρόμο, προσφέροντας μάλιστα μια πολύ ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Παράλληλα, εξασφαλίζει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερη είσοδο καθημερινά στο Δακτύλιο, ενώ συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων (8 έτη για τη μπαταρία).

Hyundai Kona 1.6 Hybrid: Τεχνικά* / Τιμή

  • Κινητήρας / Καύσιμο: 1.580 κ.εκ. / Βενζίνη
  • Ηλεκτροκινητήρας: Σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη
  • Υβριδικό σύστημα: full hybrid
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη / 6
  • Κίνηση: Εμπρός
  • Συνδυαστική ισχύς: 141 ίπποι
  • Συνδυαστική ροπή: 256 Nm
  • 0-100 km/h: 11,3 sec
  • Τελική ταχύτητα: 161 km/h
  • Κατανάλωση: 5,0-5,4 lt/100 km
  • Εκπομπές CO2: 114-122 g/km
  • Μήκος: 4,2 m
  • Απόσταση από το έδαφος: 165 mm
  • Πορτμπαγκάζ: 374 lt
  • Τέλη Κυκλοφορίας: 0 €
  • Εγγύηση, έτη/km: 5 / απεριόριστα (μπαταρία: 8 χρόνια)
  • Τιμή: από 25.340 €

*Στοιχεία κατασκευαστή


Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement