Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο: Ποιοι είναι οι παίκτες «κλειδιά» των χωρών που έχουν φτάσει στα ημιτελικά

Οι 4 χώρες των ημιτελικών του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η Κροατία, η Αργεντινή, η Γαλλία και η μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, το Μαρόκο. Ποιοι είναι οι παίκτες των χωρών όμως που έχουν ξεχωρίσει και έχουν οδηγήσει με το παιχνίδι τους τις 4 χώρες αυτές στα ημιτελικά του Μουντιάλ;

Αργεντινή – Κροατία (13/12/22, 21:00)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Ο επιθετικός που αγωνίζεται στην Παρί Σεν-Ζερμέν, ο «θρύλος» της Μπαρτσελόνα αλλά και του ίδιου το ποδοσφαίρου, κάνει ένα εξαιρετικό Μουντιάλ, παρά τα 35 χρόνια της ηλικίας του. Έχει 4 γκολ μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ, ενώ είναι μακράν ο καλύτερος της παίκτης μέσα στο γήπεδο. Ακόμα και όταν περπατάει, σύμφωνα με τον Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, είναι επικίνδυνος, γιατί προσπαθεί να δει που υπάρχουν κενά στην άμυνα. Στα δύο ματς στους «16» και τους «8» ενάντια σε Αυστραλία και Ολλανδία αντίστοιχα, πέτυχε από ένα γκολ, ενώ με την Ολλανδία έκανε την πιο ωραία ασίστ του Μουντιάλ, με μια κάθετη στον Μολίνα που άφησε την άμυνα της Ολλανδίας να μην μπορεί να αντιδράσει και τον Μολίνα να ανοίγει το σκορ. Ο άνθρωπος με τις 7 Χρυσές Μπάλες θέλει να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την χώρα του για να μπορεί να λέει ότι έχει κατακτήσει τα πάντα στη καριέρα του. Με την Αργεντινή, έχει 170 εμφανίσεις και 95 γκολ.

Ροντρίγκο Ντε Πολ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Είναι μέχρι στιγμής η ασπίδα της Εθνικής Αργεντινής, αλλά περισσότερο η ασπίδα του Λιονέλ Μέσι. Εξάλλου, ο μέσος της Αργεντινής είχε δηλώσει πως αν ο Λίο του έλεγε να πάει στον πόλεμο μαζί του, αυτός θα το έκανε μετά χαράς. Δίνει τα πάντα σε κάθε παιχνίδι, αμυντικά και επιθετικά. Αμυντικά σε κάθε παιχνίδι είναι ο σκληρός αντίπαλος, ο οποίος δεν αφήνει εύκολα τους αντιπάλους του να τον περάσουν, κάνοντας τα πάντα για να τους σταματήσει. Επιθετικά πάντα κρατάει έξυπνα την μπάλα, ενώ προσπαθεί να βρει τον Μέσι για να δημιουργηθεί καλή επίθεση. Είναι 28 χρονών και με την Εθνική Αργεντινής έχει 49 συμμετοχές και 2 γκολ.

Εμιλιάνο Μαρτίνεζ (Άστον Βίλα)

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ είναι 30 χρονών και μετράει 24 εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής Αργεντινής. Όπως και στο περυσινό Κόπα Αμέρικα, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο με τις αποκρούσεις του, αλλά και το ψυχολογικό παιχνίδι που του αρέσει να παίζει με τους αντίπαλους επιθετικούς. Με την Αυστραλία στην τελευταία φάση του αγώνα, έπιασε το σουτ του Κουόλ κρατώντας το 2-1 για τους Αργεντινούς. Στα πέναλτι με την Ολλανδία, το φόρτε του τερματοφύλακα, καθώς παίζει με την ψυχολογία του εκτελεστή, έπιασε τα πρώτα δύο, δίνοντας το προβάδισμα, που κράτησε μέχρι και το πέναλτι του Λαουτάρο Μαρτίνεζ που έστειλε την Αργεντινή στα ημιτελικά.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Nτομινίκ Λιβάκοβιτς (Δυναμό Ζάγκρεμπ)

Ο «ήρωας» της Εθνικής Κροατίας, ο οποίος έχει βγει ως μεγάλος νικητής στα πέναλτι ενάντια στην Ιαπωνία, αλλά και με την Βραζιλία. Μάλιστα, στην διάρκεια του αγώνα και της παράτασης στα προημιτελικά με τους Βραζιλιάνους, είχε 11 αποκρούσεις, ρεκόρ για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι 27 χρονών και αγωνίζεται στην Δυναμό Ζάγκρεμπ, ενώ με την φανέλα της Κροατίας έχει 37 συμμετοχές. Οι αποδόσεις του σύμφωνα με την L’Equipe είναι στο 10/10, μακράν η πιο ψηλή απόδοση στην Εθνική Κροατίας.

Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο μέσος την Εθνικής Κροατίας αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης, πραγματοποιεί άλλη μια εξαιρετική πορεία στο Μουντιάλ του Κατάρ. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2018, οπού οδήγησε την Κροατία στον τελικό με την Γαλλία, θέλει να κάνει το ίδιο και στο φετινό Μουντιάλ. Πολλοί, λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω του ότι σε σχέση με την ομάδα του 2018, έχουν αλλάξει 18 ονόματα, πίστευαν ότι οι Κροάτες δεν θα φτάσουν τόσο ψηλά. Όμως, με τις σημαντικές ενέργειες του στο κέντρο, που ουκ ολίγες φορές έχει κρατήσει την μπάλα στα πόδια του σε δύσκολες καταστάσεις, έχουν βοηθήσει απίστευτα την χώρα του. Είναι 37 χρονών, ενώ με την Εθνική Κροατίας μετράει 160 συμμετοχές, με 23 γκολ. Το 2018, έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε την Χρυσή Μπάλα, έπειτα από μία δεκαετία κυριαρχίας των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Ίβαν Πέρισιτς (Τότεναμ)

Ο εξτρέμ της Εθνικής Κροατίας, είναι ο τρίτος και τελευταίος παίκτης «κλειδί». Ο Πέρισιτς κάνει ένα εξαιρετικό Μουντιάλ και είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και στο επιθετικό. Με τα συνεχή τρεξίματα του και την πίεση που ασκεί στον αντίπαλο, είναι από τους παίκτες με τα περισσότερα χιλιόμετρα στο Κατάρ. Φυσικά, στην επίθεση ήταν ο παίκτης που βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλο στις ισοφαρίσεις της Κροατίας ενάντια στην Ιαπωνία και Βραζιλία, πετυχαίνοντας μια εκπληκτική κεφαλιά ενάντια στους Ιάπωνες και με εξαιρετικές σέντρες στην καρδιά της άμυνας της Βραζιλίας, καταλήγοντας στο γκολ του Πέτκοβιτς που οδήγησε το ματς στα πέναλτι. Είναι 33 χρονών και μέχρι στιγμής 121 εμφανίσεις με την φανέλα της Κροατίας και ισάριθμα γκολ με την ηλικία του.

Γαλλία – Μαρόκο (14/12/22, 21:00)

ΓΑΛΛΙΑ

Κιλιάν Εμπαμπέ (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Ο μόλις 23 χρονών επιθετικός της Εθνικής Γαλλίας, είναι έως τώρα ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ με 5 τέρματα. Αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αντίπαλες άμυνες, καθώς είναι και πολύ δυνατός, αλλά και πολύ γρήγορος. Είναι από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στο Μουντιάλ, προκαλώντας πονοκεφάλους στους αντίπαλους αμυντικούς. Με την Αγγλία στα προημιτελικά δεν σκόραρε, αλλά κρατούσε συνεχώς τον Κάιλ Γουόκερ απασχολημένο πάνω του, κάτι που οδήγησε στην νίκη. Ήδη με την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας μετράει 64 εμφανίσεις και 33 γκολ.

Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, που όμως στο Κατάρ αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία στην θέση του επιθετικού μέσου, σίγουρα είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην πορεία της Γαλλίας μέχρι στιγμής. Έχει ανταπεξέλθει στον καινούριο του ρόλο με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ελέγχει και μοιράζει εξαιρετικά την μπάλα, σε κάθε αγώνα που έχει αγωνιστεί. Η κορύφωση του νέου του στυλ παιχνιδιού ήρθε στον αγώνα με την Αγγλία, αφού μοίρασε την ασίστ για τα δύο γκολ των Τσουαμενί και Ζιρού. Είναι 31 χρονών και σε 115 συμμετοχές με την Εθνική Γαλλίας έχει 42 γκολ.

Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν)

Ο κεντρικός επιθετικός της Μίλαν και της Εθνικής Γαλλίας έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Γαλλία στο φετινό Μουντιάλ. Βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα στο Κατάρ, παρά τα 36 του χρόνια. Είχε δεχθεί πολύ κριτική το 2018, όταν η Γαλλία κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, επειδή δεν είχε κανένα σουτ στον στόχο σε όλη την διοργάνωση. Μετρά ήδη 4 γκολ και είναι δεύτερος μαζί με τον Μέσι στους πρώτους σκόρερ, πίσω από τον συμπαίκτη του Κιλιάν Εμπαμπέ. Σε 118 εμφανίσεις έχει 53 γκολ με την Εθνική Γαλλίας, ενώ θα παλέψει για το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

ΜΑΡΟΚΟ

Χακίμ Ζίγιες (Τσέλσι)

Ο εξτρέμ που μπορεί να αγωνιστεί και ως επιθετικός μέσος, είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες ενέργειες στην ομάδα του Μαρόκου στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην εξαιρετική πορεία του Μαρόκου μέχρι τα ημιτελικά, σίγουρα ανασταλτικά είναι ο πιο σημαντικός παίκτης. Καλύτερη του εμφάνιση ήταν αυτή ενάντια στο Βέλγιο στην φάση των ομίλων όταν και με την δεξιοτεχνία του στις εκτελέσεις φάουλ, έφερε πολλά προβλήματα στην Βελγική άμυνα. Μπορεί να μην έχει σκοράρει στην φάση των νοκ-άουτ όμως ο εξαιρετικός χειρισμός της μπάλας που κατέχει έχει βοηθήσει πάρα πολύ το Μαρόκο. Με την Εθνική του Μαρόκου έχει 48 εμφανίσεις, μετρώντας 19 γκολ.

Γιασίν Μπουνού, γνωστός ως Μπόνο (Σεβίλλη)

Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Μαρόκο και της Σεβίλλης, στα 31 του χρόνια έχει κάνει ένα εξαιρετικό Μουντιάλ. Έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ, σε έξι παιχνίδια, ο τερματοφύλακας που έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ στο Κατάρ. Έγινε ήρωας στα πέναλτι με την Ισπανία, πιάνοντας δύο πέναλτι, που καθόρισαν και την πρόκριση του Μαρόκου στα προημιτελικά. Εκεί, ενάντια στους Πορτογάλους, παρέμεινε σταθερός και στα 90 λεπτά του αγώνα, πιάνοντας σε κρίσιμη στιγμή το σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο, κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Μέχρι στιγμής στην καριέρα του, μετράει 50 συμμετοχές με το Μαρόκο.

Σοφιάν Άμραμπατ / Ασράφ Χακίμι (Φιορεντίνα, Παρί Σεν-Ζερμέν)

Ο Σοφιάν Άμραμπατ είναι ο μικρότερος αδερφός του εξτρέμ της ΑΕΚ Νορντίν Άμραμπατ, που αγωνίζεται στην θέση του αμυντικού μέσου, γνωστό και ως το «εξάρι». Έχει βοηθήσει την χώρα του πάρα πολύ στο φετινό Μουντιάλ, ειδικά στα παιχνίδια των «16» και των «8» όπου κράτησε την κατοχή της μπάλας σε κρίσιμα σημεία και βοήθησε πάρα πολύ στο αμυντικό κομμάτι, με καθοριστικές παρεμβάσεις και τάκλιν, βοηθώντας το Μαρόκο να κρατήσει το τέρμα του ανέπαφο και στα δύο παιχνίδια. Έχει 44 αγώνες με την φανέλα του Μαρόκου, χωρίς να έχει μπορέσει να σκοράρει ακόμα.

Ο Ασράφ Χακίμι παίζει εξαιρετικά στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που συμμετέχει, μόλις στα 24 του χρόνια. Παίζει εξαιρετικά ως ο δεξιός μπακ της ομάδας, βοηθάει και στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού, την άμυνα και την επίθεση. Βοηθάει ανεβαίνοντας στην επίθεση, ενώ ακόμα δεν έχει νικηθεί σε ένας εναντίον ενός, είτε από τους Ισπανούς είτε από τους Πορτογάλους. Ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι στην διαδικασία ενάντια στην Ισπανία, «κλειδώνοντας» με αυτό την πρόκριση στα προημιτελικά. Σε 59 εμφανίσεις με την φανέλα του Μαρόκου, έχει πετύχει 8 γκολ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement