Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Kάλλιο αργά παρά ποτέ: Η ΔΟΕ δικαίωσε τον Τζιμ Θορπ μετά από …110 χρόνια ως μοναδικό κάτοχο δύο μεταλλίων το 1912

Ακριβώς 110 χρόνια αφότου ολοκλήρωσε μια από τις μεγαλύτερες ολυμπιακές εμφανίσεις στην ιστορία, ο Τζιμ Θορπ θα ανταμειφθεί για τις προσπάθειές του.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όρισε την Παρασκευή τον θρυλικό Αμερικανό αθλητή ως τον μοναδικό αποδέκτη δύο χρυσών μεταλλίων από τους Θερινούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη.

Ο Θορπ, ο νικητής του πένταθλου και του δεκάθλου εκείνης της χρονιάς, του αφαιρέθηκαν τα μετάλλια το 1913 για παραβίαση των ερασιτεχνικών κανόνων της διοργάνωσης.

Ενώ η ΔΟΕ είχε προηγουμένως αναδείξει τον Θορπ ως συννικητή του χρυσού, τώρα αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός νικητής και στα δύο αγωνίσματα.

Η απόφαση έρχεται μετά από χρόνια δημόσιας πίεσης και υπεράσπισης, με πιο πρόσφατη την οργάνωση Bright Path Strong και την Anita DeFrantz, το μακροχρόνιο μέλος της ΔΟΕ.

Έρχεται επίσης με την υποστήριξη των επιζώντων μελών της οικογένειας του Hugo K. Wieslander, ο οποίος ονομάστηκε πρωταθλητής δέκαθλου όταν αφαιρέθηκε ο Thorpe από τον τίτλο του, και της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι, χάρη στη μεγάλη δέσμευση της Bright Path Strong, μπορούσε να βρεθεί μια λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σε δήλωση.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά μοναδική κατάσταση, η οποία αντιμετωπίστηκε με μια εξαιρετική χειρονομία δίκαιου παιχνιδιού από τις ενδιαφερόμενες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές».

Η απόφαση έρχεται μετά από δεκαετίες δημόσιας πίεσης να ανατραπεί η απόφαση του 1913 που προέκυψε από το γεγονός ότι ο Θορπ είχε παίξει μπέιζμπολ σε μικρό πρωτάθλημα το 1909 και το 1910, παραβιάζοντας τους Ολυμπιακούς κανόνες του ερασιτεχνισμού.

Με τα χρόνια, οι κριτικοί κάλεσαν τη ΔΟΕ να αναγνωρίσει τον Θορπ ως μοναδικό νικητή. Μια ηλεκτρονική αίτηση για τη διόρθωση του αρχείου συγκέντρωσε πάνω από 75.000 υπογραφές.

Το 2021, ο DeFrantz έγραψε σε ένα άρθρο για το «The Post» ότι η απόφαση του 1913 δεν ήταν μόνο «μια από τις πιο κραυγαλέες δικαστικές αδικίες στην ιστορία του αθλητισμού», αλλά και «ένα τσιμπημένο επεισόδιο φανατισμού των αρχών του 20ου αιώνα».

Ο Thorpe, ένας ιθαγενής Αμερικανός του Sac and Fox Nation, αναγνωρίστηκε από τη ΔΟΕ το 1982 όταν ο οργανισμός παρέδωσε δύο αντίγραφα μεταλλίων στην οικογένειά του.

Όμως η διοργάνωση επέλεξε να μην τροποποιήσει το επίσημο ρεκόρ των Αγώνων.

Ο Θορπ κέρδισε για πρώτη φορά το πένταθλο, ένα τεστ πέντε αγωνισμάτων που δεν περιλαμβάνεται πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 7 Ιουλίου 1912. Στη συνέχεια, ανέλαβε μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση στο δέκαθλο των 10 αγωνισμάτων. Ο Θορπ σημείωσε χρόνο 4 λεπτών 40,1 δευτερολέπτων στα 1.500 μέτρα – ένα κατόρθωμα που θα έμενε ως Ολυμπιακό ρεκόρ για τα επόμενα 60 χρόνια. Κέρδισε εκείνο τον αγώνα στις 15 Ιουλίου 1912.

Την Παρασκευή, ακριβώς 110 χρόνια αργότερα, ο Θορπ τιμήθηκε με το χρυσό. Τα Ολυμπιακά ρεκόρ θα δείχνουν τώρα τον Θορπ ως τον μοναδικό χρυσό Ολυμπιονίκη στο πένταθλο και το δέκαθλο, τον Βίσλαντερ ως τον ασημένιο μετάλλιο στο δέκαθλο και τον Νορβηγό Φέρντιναντ Μπι ως τον δεύτερο νικητή στο πένταθλο.

Πηγή: The Washington Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota Hellas είναι ο επίσημος συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ενσαρκώνοντας τη δέσμευση της Honda για μηδενικά τροχαία ατυχήματα με οχήματα Honda μέχρι το 2050, η έκτη γενιά του δημοφιλούς SUV, CR-V, διαθέτει μια...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out, η Ευρυδίκη επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, με την ιδιαίτερη παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους φίλους του γαλλόφωνου τραγουδιού “La Bohème”, από Παρασκευή...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

Advertisement