Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΡΑΦΤΡΕΣ ΚΥΡΙΩΝ: Μοδίστρες και μοδιστρούλες της Χίου (Πορτρέτα)

Γράφει η Βάσω Κριτάκη

 

ΠΟΡΤΡΕΤΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΠΑΛΙΑΝΗ

 

Τα γαλάζια μάτια της κας Μαρινέ, όπως και το όνομά της άλλωστε, μεταφέρουν έναν αέρα θαλασσινό, παρά τη στιβαρή παρουσία της. Η γνωστότατη και αγαπημένη μοδίστρα, εδώ και 25 χρόνια στο νησί μας, διατηρεί το φινετσάτο μοδιστράδικο-ραφείο της στην οδό Βαρβάκη 4.

Όπως μαρτυρεί και το επίθετό της , Κοπαλιάνη, δεν είναι γέννημα –θρέμμα Χιώτισσα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γεωργία, στο χωριό Κουταΐσι. Εκεί σπούδασε Μηχανικός-Χημικός Τεχνολογίας Υφασμάτων. Οι σπουδές της και η μετέπειτα εργασία της πάνω στο αντικείμενο αυτό την έχουν φέρει σε στενή και ιδιαίτερη σχέση με τα υφάσματα. Γνωρίζει με κλειστά μάτια το είδος, την ποιότητά τους, τον τρόπο βαφής και την επεξεργασία τους. Από μικρή, όμως, 5 χρονών ακόμη, είχε έλθει σε επαφή με τη βελόνα και το βελονάκι, με «δασκάλα» την γιαγιά από πλευράς της μητέρας της.


Ο προπάππος της ήταν παπάς, με εννιά παιδιά, και στην Τραπεζούντα όπου ζούσε ήταν συνήθεια τα κορίτσια μέχρι να παντρευτούν να φοιτούν σε ειδικό κολλέγιο, από τα δώδεκά τους κιόλας, όπου μάθαιναν οικοκυρικά, ράψιμο, κέντημα και πλέξιμο. Έτσι κι η γιαγιά της, απόφοιτη του κολλεγίου αυτού, της μετέδωσε την αγάπη της για το βελονάκι και το ράψιμο. Για περίπου εννιά χρόνια που συγκατοικούσαν η μικρή Μαρινέ έμαθε να ράβει και να πλέκει με αυτήν την ξεχωριστή προσοχή, σχεδόν ευλάβεια, και με φινέτσα- ακόμα και κατά την περίοδο των σπουδών της και την εργασία της στο Πανεπιστήμιο. Στη γενέτειρά της η κα Μαρινέ παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Δυστυχώς όμως, έμεινε χήρα στα 26 της χρόνια, επωμιζόμενη όλα τα οικογενειακά βάρη. Χρειάστηκε, όπως ήταν φυσικό, συμπλήρωμα στο εισόδημά της για να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένειά της. ‘Έτσι, επιστράτευσε γρήγορα τις γνώσεις από το χόμπι της στην μοδιστρική, το αποτέλεσμα του οποίου απολάμβαναν μέχρι τότε η ίδια και οι φίλες της, στις οποίες έραβε τα ρούχα τους. Πολύ γρήγορα και εύκολα έγινε μια γνωστή μοδίστρα. Τα σαββατοκύριακά της γέμισαν με ραψίματα. Η καλή της παιδεία και η αγωγή από την λογίστρια μητέρα της και τον δικηγόρο πατέρα της ήταν ακόμα ένα εφόδιο για να αποκτήσει πελατεία.

Άλλο ένα εμπόδιο όμως βρέθηκε στο δρόμο της, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει και πάλι. Ο εμφύλιος της ιδιαίτερης πατρίδας της (΄92-‘95) την οδήγησε το 1996 στην Αθήνα. Εκεί εργάσθηκε σε μια ελληνική οικογένεια για να εξασφαλίσει τα προς το ζην και έπειτα η τύχη την έφερε στη Χίο, που έγινε η δεύτερη και αγαπημένη της πατρίδα. Δικαιολογημένα βέβαια, αφού από τότε μέχρι σήμερα, με μια μικρή διακοπή τριών χρόνων, ζει και εργάζεται στο νησί ως καταξιωμένη μοδίστρα, φέρνοντας μαζί της και έναν ξεχωριστό αέρα.
Την θυμάμαι πάντα καλοβαλμένη να οδηγεί στους δρόμους του νησιού ένα κατακόκκινο τρίροδο στολισμένο ποδήλατο- μάλλον και το πρώτο που κυκλοφόρησε στο νησί . Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο μοδιστράδικό της αποπνέουν την καθαριότητα, την τάξη και την φινέτσα, όπως και τον ξεχωριστό αέρα και αύρα που φέρει και η ίδια. Λιτά και ιωνικά διακοσμημένο, με το κάθε επιλεγμένο αντικείμενο, χρηστικό και μη, να βρίσκεται στη θέση του για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, μαζί βέβαια με τα προς επιδιόρθωση ρούχα και τα εργαλεία δουλειάς. Απώτερος στόχος η θετική ενέργεια που επιδιώκει για τον χώρο η κα Μαρίνα.

Η εντρύφησή της στο φενγκ-σούι, την αρχαία φιλοσοφία και την ελληνική ιστορία την οποία μελετά συνεχώς, έχουν συμβάλλει σ’ αυτό. Το ξύλινο παραβάν της με τα ζωγραφισμένα λουλούδια δίνει ένα πιο ρετρό ύφος και στυλ στο χώρο. Κρύβει δε, πίσω του, ένα βίνταντζ ντιβάνι στρωμένο με ένα υπέροχο, πλεγμένο από το χεράκι της, λευκό δανδελωτό κουβρλί. Ενίοτε, βρίσκει εκεί ξαπλωμένη καμιά πελάτισσα που αργεί να εμφανισθεί από το παραβάν όπου έχει πάει να προβάρει το φόρεμά της. Ένας μεγαλόσωμος, αλλά πολύ ήσυχος σκύλος, η Ρόζα, τη συντροφεύει παντού και πάντα.

Η κα Μαρίνα έχει ράψει τα πάντα και με όλων των ειδών τα υφάσματα. Από παλτό μέχρι φούστα. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόλησή της περιορίζεται κυρίως στις επιδιορθώσεις γυναικείων και ανδρικών ρούχων, τα οποία φέρνουν γρηγορότερα και ευκολότερα χρήματα αφενός, και αφετέρου γιατί σπάνια πια η πελατεία ζητά το χειροποίητο που είναι πιο ακριβό. Τα περιοδικά μόδας και ραψίματος BURDA και OTTO τη βοήθησαν αρχικά να σχεδιάζει και να φτιάχνει το κατάλληλο πατρόν. Στη συνέχεια όμως εφηύρε ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο για το πατρόν και κόψιμο των υφασμάτων, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις της πελάτισσας, αλλά και τις δικές της παρατηρήσεις και συμβουλές, όταν της τις ζητούσαν , όπως ακριβώς και στους Οίκους Υψηλής Ραπτικής.

Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, η κα Μαρινέ (όπως εμένα μου αρέσει να την αποκαλώ)εκτός του γεγονότος ότι είναι και εμφανισιακά προσεγμένη, προσέχει ιδιαίτερα και τον λόγο και τον τρόπο συμπεριφοράς της. Τα άψογα ελληνικά της και η πειστική επιχειρηματολογία της, η τυπικότητα, ο προγραμματισμός και η οργάνωση που επιδιώκει στη δουλειά της, καθώς και η φιλοσοφία της να ξεχωρίζει τη φιλία από το επάγγελμά της, αφού είναι διαφορετικά «ταμεία», όπως χαρακτηριστικά λέει, προσδίδουν κάτι το ιδιαίτερο στην τέχνη της. Μια ισορροπία, κατά την κρίση της. Δείχνει κατανόηση στον/στην δύσκολο/η πελάτη/ισσα, παράλληλα όμως δεν επιτρέπει επ’ ουδενί τα πράγμα να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, σε κανένα επίπεδο. Ούτε την ψυχολόγο κάνει, ούτε κουτσομπολιά επιτρέπει. Απλά και ξεκάθαρα στο κάθε ραντεβού λέγονται μόνον όσα ενδιαφέρουν το ρούχο και το ράψιμό του. «Μέχρι εκεί» είναι το μότο της και έτσι επιτυγχάνει την επιθυμητή ισορροπία και την αποφυγή τυχόν δυσαρέσκειας. Εξάλλου η «γλώσσα του σώματος», την οποία γνωρίζει επαρκώς την καθοδηγεί και προστατεύει την ίδια και τους πελάτες.

Αλλοίμονο! Ούτε από εδώ λείπουν οι παραξενιές και τα ευτράπελα. Χαρακτηριστική περίπτωση οι αναποφάσιστοι, πού δεν ξέρουν τί ακριβώς θέλουν. Χρειάζονται και μισή ώρα για να καταλήξουν πόσο κόντεμα θέλει ένα ρούχο. Άνδρες , γυναίκες. Κάποιοι ξεπερνούν και τα επιτρεπτά όρια. Αφού υποτίθεται ότι αποφασίζουν , έστω κι αν η κα Μαρίνα έχει διαφορετική άποψη, αργότερα επιστρέφουν με διαφορετική γνώμη. Τώρα πλέον η μοδίστρα μας δεν τους αφήνει περιθώρια. «Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Εάν ζητήσουν να επιδιορθωθεί ξανά το ήδη καταταλαιπωρημένο ρούχο τότε θα το ξαναπληρώσουν. Οι καλοί λογαριασμοί, βλέπεις, κάνουν τους καλούς φίλους. Κι έτσι αποφεύγονται οι κακοτοπιές. Υπήρξε περίπτωση, θυμάται γελώντας, που κάποια κοπέλα πήρε από το ραφείο πανταλόνι με τις καρφίτσες στο στρίφωμα, γιατί ήταν αδύνατον να αποφασίσει για το μήκος του, αφού δεν είχε φορέσει το κατάλληλο παπούτσι. Ευτυχώς για την κα Μαρίνα, δεν επέστρεψε η πελάτισσα και έτσι γλύτωσε …με μερικές καρφίτσες χασούρα.( Υποπτεύομαι ότι μάλλον τελικά το πανταλόνι δεν χρειάσθηκε κόντεμα.)

Γέλιο φέρνει και στις δυο μας η περίπτωση ενός μεσόκοπου ζευγαριού. Ο σύζυγος εμφανίστηκε στο μοδιστράδικο με ένα κοστούμι, για να του αλλάξει η κα Μαρίνα τα κουμπιά στο σακάκι, τα οποία είχε επιλέξει ο ίδιος και αγοράσει από το κατάστημα «Νίτσα» με τη συμβουλή της έμπειρης ιδιοκτήτριας. Πράγματι η κα Μαρίνα τα βρήκε πολύ ταιριαστά. Πριν καλά καλά όμως κρατήσει τα στοιχεία του, οι φωνές της συζύγου του απέξω, που τον επέπληττε γιατί είχε αγοράσει τα κουμπιά χωρίς να τα εγκρίνει η ίδια, ξεσήκωσαν και τα γειτονικά καταστήματα. Δεν κατάφεραν να την κατευνάσουν . Άρπαξε το σακάκι και τα κουμπιά και εξαφανίστηκε για κάμποση ώρα μέχρι να βρει τα κατάλληλα, αφήνοντας τον καημένο σύζυγό της και την ψύχραιμη κα Μαρίνα να περιμένουν. Όταν επέστρεψε, έφερε το σακάκι και τα ίδια κουμπιά! Είπαμε: «της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος…»
Της κας Μαρίνας πάλι η ψυχή είναι απόλυτα ευχαριστημένη από τις ανοικτές αγκαλιές που βρήκε στον φιλόξενο τόπο μας. Εδώ, στη Χίο, είναι ευτυχισμένη που της δόθηκε η ευκαιρία να κάνει το χόμπυ της επάγγελμα και ευγνωμονεί από καρδιάς για την υποστήριξη. Αμ, κα Μαρινέ μου, εδώ λέμε «ό,τι δίνεις παίρνεις!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement