Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Γράφει ο Ηλίας Αρβυθάς

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών συγγραφέων, όπως του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Ευαγγελιστή, του Ιωάννου Δαμασκηνού, του Ανδρέα Κρήτης, του Διονυσίου του Αεροπαγίτη κ.α., καθώς και από την εκκλησιαστική υμνογραφία.
Έτσι λοιπόν, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Χριστού Μαρία, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησης της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μία νεφέλη τους άρπαξε εκ των περάτων της γης και τους έφερε κοντά της, ελλείποντος μόνο του Αποστόλου Θωμά. Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεσθημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά την μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας απ’ αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά του κόπηκαν τα χέρια.
Η Παναγία πριν κοιμηθεί, στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί μαθαίνοντας για την Κοίμησή της και ξέσπασαν σε θρήνους τις διαβεβαίωσε, ότι μετά τη μετάστασή της θα περιφρουρεί και θα επιβλέπει τους πάντας.
Οι Απόστολοι παρέμεναν στο τάφο τρεις ημέρες ακούοντας μόνο αγγελικές φωνές. Ο Απόστολος Θωμάς έφτασε την τρίτη μέρα και επειδή απουσίαζε κατά την Κοίμησή της, για χάρη του οι Απόστολοι άνοιξαν τον τάφο για να προσκυνήσει και αυτός και βρήκαν τον τάφο άδειο, είδαν δηλαδή πως το σώμα της έλειπε.
Η ορθόδοξος Εκκλησία μας, δέχεται για το επίγειο τέλος της Θεοτόκου ότι η Παναγία μας «εκοιμήθη», δηλαδή απέθανε σωματικώς και, χωρίς το σώμα της να γνωρίσει φθορά και αποσύνθεση, ανέστη και στη συνέχεια, μετέστη μετά της ψυχής και σώματος στον ουρανό. Της έδωσε ο Υιός της το άφθαρτο και αιώνιο σώμα που θα της έδινε κατά την Β’ παρουσία. Μάλιστα την ψυχή της την παρέλαβε ο ίδιος ο Χριστός και είναι η μόνη φορά που έκανε κάτι τέτοιο ο Χριστός.
Η Παναγία κοιμήθηκε σε ηλικία 59 ετών το 44 μ.Χ. Συνεπώς ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και την μετάστασή της στον ουρανό.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι πένθιμο γεγονός για το λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς ζωήν». Στην Ελλάδα η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Μαριάμ ήταν το πραγματικό της όνομα, πριν εξελληνιστεί σε Μαρία. Μαριάμ σημαίνει Βασίλισσα, κυρία αλλά και ελπίδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ληστεία σε περισσότερα από 8 αυτοκίνητα σημειώθηκε τα ξημερώματα Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή του Θολοποταμίου, στη Χίο. Την Αστυνομία κάλεσαν οι κάτοικοι...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, σας γνωστοποιεί το πρόγραμμα διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους, για την χρονική περίοδο από 01/04/2023 έως...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Μέχρι τώρα ακούγαμε για ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια που κάνουν δοκιμές σε διάφορες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Σε γενικές γραμμές...

ΧΙΟΣ

Ψήφισμα του Διδακτικού προσωπικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Ευαγγελίστριας για το θάνατο της πρεσβυτέρας Ελένης Γουρλή του πατέρα Χριστοφόρου Γουρλή. Η Διευθύντρια και...