Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης
Ο Πρόεδρος Τραμπ εφαρμόζει μια πολιτική που στοχεύει στο να αναζωογονήσει την αμερικανική βιομηχανία και να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μέσω της επιβολής δασμών. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή ενός καθολικού δασμού 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά (εκτός από αυτά που προέρχονται από τον Καναδά και το Μεξικό) και, επιπλέον, έναν επιλεκτικό “αντισταθμιστικό” δασμό σε χώρες που, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, επιβάλλουν υψηλότερα δασμούς ή άλλα εμπόδια στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να πιέσει τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν τα εμπόδια που υφίστανται στις αμερικανικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας περισσότερες εγχώριες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, τέτοιες πολιτικές έχουν και αρνητικές συνέπειες. Οι δασμοί μετακυλίονται στο κόστος των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές και πιθανή επιδείνωση του πληθωρισμού. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος, καθώς οι χώρες που πλήττονται πιθανόν να αντιδράσουν με αντεπιβολή δασμών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας που μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμα και σε ύφεση.
Όσον αφορά την Ελλάδα, παρόλο που οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών της εξαγωγών, η χώρα θα επηρεαστεί έμμεσα από την παγκόσμια επιβράδυνση του εμπορίου και τις διαταραχές στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές μπορεί να μειώσουν τις εξαγωγές και να περιορίσουν τις επενδύσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Συνολικά, παρόλο που η στρατηγική αυτή προβάλλεται ως μέσο για την αναζωογόνηση της εγχώριας παραγωγής και την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις της δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική σταθερότητα. Οι αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές και ο κίνδυνος εμπόριου πολέμου είναι μερικά από τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ οι έμμεσες συνέπειες για χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ζήτηση και καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης.
