Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εκπαιδευτική πορεία και το συγγραφικό έργο του Γεωργίου Δαμαλά του Ιωάννου, από την Καλαμωτή

Του Μιχάλη Κανάριου 

Παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους σήμερα είναι οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους διακρίνει η ευρύτητα πνεύματος, αλτρουιστικά αισθήματα και η διάθεση κοινωνικής προσφοράς και όχι μόνο. Ένας από αυτούς είναι ο συμμαθητής μου Γεώργιος Δαμαλάς του Ιωάννου.

Ο Γιώργος είναι μια ισχυρή και πολύπλευρη προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μόρφωση και στην ευημερία των μαθητών του δίνοντας τους πολύτιμα εφόδια. Πολλοί από αυτούς σήμερα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και τους καμαρώνει. Οι εξωσχολικές του δραστηριότητες στο χωριό και στην εφηβική του ηλικία έπαιξαν σημαντικό ρόλο, στην μετέπειτα επιτυχημένη πορεία της ζωής του. Στην Γ΄Λυκείου είχε αναλάβει την εκπαίδευση της ομάδας των προσκόπων του χωριού μαζί με τον Μιχάλη Κανάριο. Επίσης υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Σχολείου.
Γεννημένος  στην Καλαμωτή της Χίου, σπούδασε  στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Το ενδιαφέρον του για την ιστορία και τον πολιτισμό της Καλαμωτής, τον οδήγησε στο γράψιμο λευκωμάτων  και βιβλίων γύρω από το χωριό  με πλούσιο εικονογραφικό περιεχόμενο. Για το έργο του έχει τύχει πολλών διακρίσεων, με την σπουδαιότερη τη βράβευση του από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο «ΚΑΛΑΜΩΤΗ − Ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι της Χίου»  Χαρακτηρίζεται επίσης από ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για την ανάδειξη, διάσωση και διάδοση των έργων, δράσεων και δημιουργιών των ανθρώπων και φορέων που ασχολούνται με τη λαογραφία, την ιστορία, και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1950. Τελείωσε τη Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση στην Καλαμωτή και το 1968, Άριστος μαθητής σημαιοφόρος του σχολείου, έδωσε εξετάσεις στο Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1972. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του ήταν υπότροφος του Ι.Κ.Υ.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία από το 1973 μέχρι το 1975.Το 1978 έγινε κάτοχος του Master of Science, φοιτώντας στο Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ το 1981 ανακηρύχτηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Doctor of Philosophy), φοιτώντας στο Imperial College και στον τομέα της Φυσικής Πυρηνικών Αντιδραστήρων. Το 1982 αναγνωρίσθηκε από το ΔΙΚΑΤΣΑ ως Διπλωματούχος Πυρηνικός Μηχανικός.To 1983 προσλήφθηκε στο Κολέγιο Αθηνών όπου υπηρέτησε μέχρι το 2013, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε,ενώ διετέλεσε για αρκετά χρόνια προϊστάμενος του τμήματος Φυσικών Επιστημών και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γυμνασίου.

Το 1990 τιμήθηκε με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την επιμέλεια του βιβλίου – ΚΑΛΑΜΩΤΗ -Ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι της Χίου – που εξέδωσε ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Αττικής.Το 1998 έγινε κάτοχοςτης Ακαδημαικής έδρας -Εμμανονουήλ Τρουλλινού στο Κολλέγιο Αθηνών λόγω ευδόκιμης υπηρεσίας.Το 2008 τιμήθηκε από τον Σύλλογο Καλαμωτούσων Αττικής λόγω της προσφοράς του στο χωριό και τον Σύλλογο.Το 2010 εκδόθηκε από τον Προοδευτικό

Όμιλο Καλαμωτής και τον Σύλλογο Καλαμωτούσων Αττικής το βιβλίο < Γυμνάσιο Καλαμωτής 60 χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς στη νότιαΧιο >,του οποίου είχε την επιμέλεια.Είχε επίσης την επιμέλεια των ΛΕΥΚΩΜΑΤΩΝ της Καλαμωτής των ετών 1989, 1993, 1998 και 2006 που περιείχαν τις Διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των απανταχού Καλαμωτούσων πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και του ψηφιακού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Αττικής το 2016.

Το νέο του βιβλίο για την Καλαμωτή – Η Μεσαιωνική Καλαμωτή του 17ου – 18ου αιώνα  – στόχο έχει να φωτίσει πλευρές της αγροτικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενός τυπικού Μαστιχοχωρίου της Χίου, 300 και πλέον χρόνια πριν, μέσα από το πρωτογενές πολιτισμικό υλικό των νοτοριακών Κωδίκων.
Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Χρυσάνθη Βασιλείου και έχουν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Ιωάννα-Μαρία.

Ο Γεώργιος Δαμαλάς, ο πνευματικός άνθρωπος, με τον ερευνητικό νου την αδά­μαστη θέληση και αντοχή, εργαζόταν νύχτα και ημέρα, σκυμμένος στο γραφείο του και έγραφε αδιάκοπα, φέροντας στο φως αξιόλογα ιστορικά και λαογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία αποτελούν ανυπολόγιστη συμ­βολή στην πολιτιστική ζωή  της Καλαμωτής και σπουδαία πνευματική τροφή για τη σπουδάζουσα νεο­λαία του χωριού μας. με την συγγραφική έκδοση των λευκωμάτων και των βιβλίων για την Καλαμωτή

Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο Καλαμωτούσης Γεώργιος Δαμαλάς του Ιωάννο,Διδάκτορας του Πανεπι­στημίου του Λονδίνου, ο οποίος ξεκίνησε από την Καλαμωτή της Χίου ως μαθητής του Γυμνασίου Καλαμωτής  με ζήλο, εργατικότητα και τη θέληση, κατόρθωσε να ανέβει  τις βαθμί­δες της εκπαίδευσης και παράλληλα, να προσφέρει στον πολιτισμό του χωριού του.

Το σημαντικό πνευματικό και συγγραφικό του έργο,  τον καταξιώνει στην συνείδηση όσων τον γνώρισαν η συνεργάστηκαν μαζί του  και αποτελεί  παράδειγμα προς μίμηση.

Γράφοντας τον επίλογο της ανάρτησης μου για τον Γεώργιο Δαμαλά, διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα άτομο γενναιόδωρο ευγενή και ένθερμο υποστηρικτή της Καλαμωτής. Το  σπάνιο του χαρακτήρα του, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η μετριοφροσύνη, η απλότητα, η ειλικρίνεια, το φιλότιμο και η μεγαλοψυχία σε συνδυασμό την αγάπη του για το χωριό του, έδωσε το έναυσμα σε φορείς και στην Ακαδημία Αθηνών να τον βραβεύσουν για το πλούσιο έργο του,αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του.

Είναι μεγάλη μου τιμή να έχω εξάδελφο τον Γεώργιο Δαμαλά που οι ρίζες μας προέρχονται από τους παππούδες μας Κώστα και Μιχάλη Κανάριο που ήταν αδέλφια.
Αποκαλυπτήρια προτομής Κων/νου Βαμβακά – 2014-
Ανακήρυξη Ευεργετών, Λουκά και Κυριακής Κτιστάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

Advertisement