Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

9η Φεβρουαρίου: Εορτασμός της Ελληνικής, μιας Οικουμενικής Γλώσσας

Γράφει η Ευγενία Γάλλου

Διονύσιος Σολωμός: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»

9 Φεβρουαρίου του 1857, μέρα που τιμάται η ελληνική γλώσσα, πεθαίνει ο εθνικός μας ποιητής ο οποίος δηλώνει πως μόνη του έγνοια  δεν είναι άλλη από την «Ελευθερία και την Γλώσσα»! Κι όταν μιλά για γλώσσα δεν εννοεί τίποτε άλλο παρά τον διαφωτισμό του λαού, που θα του επιτρέψει την απολύτρωσή του από το σκοτάδι της αμάθειας.

Η αξία της ελληνικής γλώσσας  είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται συνεχώς και αδιαλείπτως εδώ και 40 αιώνες! Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτωνας, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι. Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της Λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της Επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη.

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της και έχουν μιλήσει δημόσια γι’ αυτή. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα λόγια κάποιων από τους διανοούμενους που λάτρεψαν τη γλώσσα μας:

Οδυσσέας Ελύτης: «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία γλώσσα η Ελληνική… Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες μας. Τις ρίζες μας που βρίσκονται εκεί: στα Αρχαία».

-Πριν κάμποσα χρόνια (2011) Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι «το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική, είναι σα να μιλά σ’ έναν τυφλό για χρώματα».

Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλερ είχε πει: «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού».

Ερρίκος Σλήμαν (Διάσημος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890): «Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες». (Ο Σλήμαν μιλούσε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το  να μελετάει τa δύο  έπη του Ομήρου!)

Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832): «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα».

Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος είχε πει: «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών».

Ως κληρονόμοι της Ελληνικής, έχουμε υπέρτατο χρέος να την θωρακίζουμε συνεχώς, να νιώθουμε τυχεροί που την έχουμε, ευλογημένοι που την κληρονομήσαμε αλλά και υπεύθυνοι να την περάσουμε αλώβητη στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement