Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

 

Γράφει και επιμελείται η Δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

Αγαπητοί Αναγνώστες, 

η εφημερίδα μας εγκαινιάζει μια νέα στήλη, η οποία αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και ενδιαφέρει τόσο γονείς όσο και εκπαιδευτικούς. Παρουσιάζουμε το θέμα μας σε τρία μέρη. Αναπτύσσουμε αρχικά λίγα λόγια για το είδος της Λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, παρουσιάζουμε ένα συγγραφέα κάθε φορά και στη συνέχεια ένα σημαντικό έργο του, αναλύοντας ένα βιβλίο.

  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… λίγα λόγια

Τι είναι η Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους; 

Είναι τα αισθητικά δικαιωμένα λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία μπορούν να φέρουν το παιδί σε επαφή με το αισθητικό φαινόμενο της Τέχνης, και ειδικότερα της Λογοτεχνίας. Αυτά τα λογοτεχνικά κείμενα συνήθως είναι δημιουργήματα των ενηλίκων, γιατί αυτοί είναι ικανοί και ώριμοι να προσφέρουν στο παιδί την αισθητική συγκίνηση, μέσω της Τέχνης. Είναι λοιπόν ο σύνολος χώρος μέσα στον οποίο συνυπάρχουν-συλλειτουργούν όλα εκείνα τα άρτια λογοτεχνικά έργα που απευθύνονται στις αισθητικές απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα της νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας και ανταποκρίνονται στο αντιληπτικό, γλωσσικό και συναισθηματικό τους επίπεδο. 

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:   Αγγελική Βαρελλά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά “Ερυθρός Σταυρός”, “Συνεργασία”, “Το Ρόδι” κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. 

Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της “Κόρινθος”.

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ «Φιλενάδα, φουντουκιά μου»

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φουντουκιάς, όπως υπάρχουν και πολλές «ποικιλίες ανθρώπων», αναφέρει η συγγραφέας στο βιβλίο της  «Φιλενάδα, φουντουκιά μου».

Το βιβλίο μας μιλάει για μια αγριοφουντουκιά που φύτρωσε τυχαία σε μια γκρίζα γειτονιά της Αθήνας.   Ήταν το μοναδικό δέντρο της γειτονιάς, αφού παντού ξεφύτρωναν πολυκατοικίες, η μια πίσω από την άλλη. Τα παιδιά της γειτονιάς δέθηκαν με αυτό το δέντρο. Ιδιαίτερα ο Δώρος,  που σκαρφάλωνε πάνω της, διάβαζε βιβλία, έπαιζε μουσική. Ήταν η φιλενάδα του αυτό το δέντρο. Μια μέρα, όμως, ήρθαν δυο μηχανικοί κι άρχισαν να μετρούν το χώρο γύρω από τη φουντουκιά. Θα έχτιζαν κι άλλη μια πολυκατοικία και το δέντρο ήταν εμπόδιο στα σχέδια τους. Έτσι αποφάσισαν να την ξεφορτωθούν, ξηλώνοντάς την… Σαν είδε ένα παιδί της γειτονιάς τη μπουλντόζα να καταφτάνει για να ξεκινήσει το γκρέμισμα, έτρεξε να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα παιδιά. Και τότε μαζεύτηκαν  όλοι οι γείτονες, όλα τα παιδιά, ακόμα και δημοσιογράφοι. Μα δεν ήταν καθόλου τυχαία η υπέροχη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά της γειτονιάς και το μοναχικό δέντρο. Η ιστορία της Φουντουκιάς εξελίσσεται σαν ένας αγώνας δρόμου. Η μια μετά την άλλη, οι αφηγήτριες δίνουν τη …σκυτάλη για να ξετυλιχτεί το νήμα της ιστορίας. Όταν μια μέρα το δέντρο θα κινδυνέψει από την μπουλντόζα, ολόκληρη η γειτονιά θα προσπαθήσει με πάθος να το σώσει. Η Φουντουκιά θα γίνει το σύμβολο ελπίδας, συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, και αγάπης για τη φύση, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ανθρωπιάς και συγκίνησης. 

Το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Βαρελλά «Φιλενάδα Φουντουκιά μου», τιμήθηκε με τον έπαινο Janusz Korczak το 1985 στη Πολωνία. Είχε επιλεγεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για να εκπροσωπήσει τη Χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού βιβλίου, που οργανώνει κάθε δυο χρόνια το Πολωνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) στη μνήμη του ανθρωπιστή και παιδαγωγού Janusz Korczak.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, τα παιδιά θα γνωρίσουν έναν κόσμο που δυστυχώς τους είναι άγνωστος. Όχι, δεν φταίνε αυτά που δε γνωρίζουν ότι τα δέντρα έχουν ψυχή, πως είναι όμορφο να σκαρφαλώνεις πάνω τους και να βλέπεις το κόσμο από ψηλά. Είναι όμορφο να αφήνουμε κάτω από τα δέντρα ψωμί για να χορταίνουν τα πουλιά ή κάποια άλλα ζώα. Είναι υπέροχο όλοι οι άνθρωποι μαζί να αγωνίζονται για να πετύχουν ένα σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα, οι περιπτώσεις των αυτοκινήτων με ανακλινόμενα φώτα είναι πάντα αξιομνημόνευτες. Βλέπετε και μόνο για αυτό το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement