Γράφει η Ευγενία Γάλλου
Αυτό τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ερχόμενος μετά από πέντε χρόνια ξανά στη Λέσβο, και ειδικότερα επισκεπτόμενος τον καταυλισμό του προσωρινού Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.
Θα σταθούμε στην φράση του απευθυνόμενος στους μετανάστες-πρόσφυγες: «Λησμονούν(ενν. όσοι σας φοβούνται) ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα πρόβλημα της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Ελλάδος. Είναι ένα πρόβλημα του κόσμου». Διαπιστώνουμε στα λόγια του να γίνεται αναφορά σε κάθε είδους σύνορα, γεωγραφικά, εθνικά και θρησκευτικά. Σε σύνορα που χωρίζουν αλλά και που ενώνουν.
Συνέδεσε την πανδημική κρίση με το προσφυγικό ζήτημα, αναφέρθηκε στη επικράτηση της ειρήνης, την κλιματική αλλαγή, την επικράτηση του ατομικισμού, την φυγοδικία στο μεταναστευτικό και την μετατόπιση ευθυνών που δε βοηθά πουθενά. Ο πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε την ευθύνη όλων για τη μεταχείριση των αδύναμων. Δεν κούνησε το δάχτυλο στους Έλληνες, αλλά σε όσους δεν βοηθούν.
Άλλωστε η επίσκεψή του πραγματοποιείται υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες εν συγκρίσει με αυτήν του 2016. Πλέον όλοι οι διαμένοντες μένουν σε οικίσκους, έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από έργα, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας.
Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, ανταποκρίθηκε με αυταπάρνηση στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας, εκδηλώνοντας έμπρακτα την προσήλωση στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης τις οποίες τόσο σθεναρά πρόβαλλε ο Προκαθήμενος μέσα από τις δηλώσεις του.
