Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο… δικός μας πόλεμος

Γράφει η Λεμονιά Μορόμαλου

Ξεκινώντας αυτό το άρθρο δεν ήμουν καθόλου βέβαιη αν θα το στείλω στην εφημερίδα. Μέχρι τώρα, με μια-δυο εξαιρέσεις, επικεντρώθηκα  σε θέματα σίγουρα,  δοκιμασμένα και αυταπόδεικτα καμιά φορά. Δεν έγραψα ποτέ για τις βαθύτερες σκέψεις μου, επειδή είχα την πεποίθηση ότι δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Είναι άπειρα τα θέματα για τα οποία  μπορεί να γράψει κανείς σε μια εφημερίδα και κυρίως με τη μορφή διαμαρτυρίας. Άπειρα είναι και τα κακώς κείμενα  τα οποία πολλοί αναγνώστες θα χαιρόντουσαν να δουν να στηλιτεύονται στο χαρτί ή στην οθόνη.

Η υπόθεση της πανδημίας έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας. Προοιωνίζονταν όμως επί δεκαετίες, αλλά συνήθως αντιλαμβανόμαστε την αλληλουχία των γεγονότων κατόπιν εορτής.

Κατ’ αρχάς «πόλεμος πατήρ πάντων» όπως είπε και ο Ηράκλειτος, εκείνος ο προσωκρατικός και, όπως λένε μερικοί,  σκοτεινός φιλόσοφος.

Η συνθήκη των Βρυξελλών (πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) υπογράφηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία στις 17 Μαρτίου 1948. Ήταν μια αμοιβαία διακυβερνητική Συνθήκη αυτοάμυνας, η οποία προώθησε επίσης την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική συνεργασία, μας πληροφορεί η εγκυκλοπαίδεια .

Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να αποφευχθεί μελλοντικός πόλεμος, μας λένε οι σύγχρονοι ιστορικοί και αναλυτές και έχουν δίκιο, επειδή ο ΒΠΠ είχε λάβει τέλος μόλις 3 χρόνια νωρίτερα.  

Γεννήθηκα το 1962,  μόλις 17 χρόνια από τη λήξη του, και μόλις 13 μετά  τη λήξη του εμφυλίου. Μια ανάσα δηλαδή. Και όμως κάποιος ( η ροή των πραγμάτων;) με έπεισε ότι δεν θα γινόταν ξανά πόλεμος και με παρέσυρε σε ανάλογο τρόπο ζωής… Η προηγούμενη γενιά υπήρξε πάντα συγκρατημένη και καχύποπτη. Πώς να μην ήταν, αφού είχε  βιώσει πολέμους, πείνα, κατοχή. Η γενιά πριν από αυτήν, είχε βιώσει επί πλέον Βαλκανικούς πολέμους, ΑΠΠ, Μικρασιατική Καταστροφή  και είχε περάσει στους επόμενους τα βιώματά της .

Και να! Οι baby boomers , οι yappies ,τα golden boys ,οι executives, όλοι ανύποπτοι,  εύπιστοι,  ανυποψίαστοι και σίγουροι ότι όλα θα δούλευαν ρολόι.

Εν τω μεταξύ, επί δεκαετίες μαίνονταν  επί μέρους πόλεμοι, εμφύλιοι και συρράξεις, αλλά εμάς τους «δυτικούς» δεν μας ενδιέφερε και πολύ  επειδή ελάμβαναν χώρα μακριά από την αυλή μας, με εξαίρεση μόνο τον Ψυχρό Πόλεμο ο οποίος έλαβε πανηγυρικά τέλος μετά από την αναμενόμενη πτώση του ανατολικού μπλοκ. 

Πολλές φορές διατυπώθηκε η ανησυχία μήπως κάποιος πόλεμος γενικευθεί  όπως όταν π.χ. συνέβη  ο πόλεμος του Κόλπου το 1991 με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ αλλά οι ισχυροί του κόσμου δεν άφησαν να συμβεί όχι μόνο επειδή ήταν δεσμευμένοι μεταξύ τους ,αλλά και επειδή εν τω μεταξύ τα οπλικά συστήματα είχαν σε μεγάλο βαθμό εξελιχθεί ώστε κανείς δεν ήταν ασφαλής είτε νικητής είτε νικημένος . 

Και οι εστίες πολέμου διάσπαρτες αλλά περιορισμένες. Ερωτώμενη πολλάκις σε συζητήσεις τα τελευταία χρόνια  αν πίστευα  ότι θα υπάρξει γενικευμένος πόλεμος,  απαντούσα σταθερά πως… « όχι δεν πρόκειται να  συμβεί  επειδή αυτό θα σημάνει αφανισμό και  δεν συμφέρει να  χαθούν μαζικά  ΟΠΑΔΟΙ και ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ».

Με λίγα λόγια δεν συνέφερε κανέναν να γίνει συμβατικός πόλεμος, πόλεμος όπως τον γνωρίζαμε. Εμφανίστηκαν βέβαια οι λεγόμενες ασύμμετρες απειλές (9/11 δίδυμοι πύργοι ) αλλά και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες,  ενώ  η κοινή γνώμη προσανατολίστηκε στον πόλεμο μεταξύ των πολιτισμών ή και των θρησκειών.

Εμφανίστηκαν επίσης ή, μάλλον, εντάθηκαν τα μεταναστευτικά ρεύματα, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν το φαινόμενο σε συνεργασία και πάλι η κοινή γνώμη απασχολήθηκε με τους « άλλους», με τους «αλλότριους».

Όλα αυτά τα χρόνια ο μοντέρνος κίνδυνος ( αν ένας κίνδυνος μπορεί να χαρακτηριστεί μοντέρνος ) καιροφυλακτούσε μέσα στην ίδια τη φύση, οι ειδικοί τον «προκαλούσαν» για χάρη της επιστήμης, «έπαιζαν» μαζί του, τον καλλιεργούσαν κι από πάνω, προς όφελος της ανθρωπότητας και… εγένετο ιός. Δεν έχει σημασία αν διέρρευσε ή τον διέρρευσαν ή τέλος πάντων αν δραπέτευσε από τη φύση. Η πεποίθηση ότι τον άφησαν να διαρρεύσει δεν πρέπει να αποκλεισθεί ακόμα. Αν όμως ξέφυγε από το εργαστήριο είναι επειδή δεν υπήρξαν σωστά μέτρα πρόληψης. Ο Νόαμ Τσόμσκι υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κέρδος στην πρόληψη. Το αντίθετο θα λέγαμε εμείς -κοστίζει πολύ. Οι Αγορές που κυριαρχούν στον κόσμο δεν σηκώνουν «αγαθοεργίες» … Στην περίπτωση που δραπέτευσε από τη φύση,  επειδή ενοχλήθηκε με την ανθρώπινη παρέμβαση στα ενδιαιτήματά του, είναι συνέπεια της  απληστίας και της ύβρεως.

Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Είναι ο δικός μας πόλεμος, σύγχρονος, μυστηριώδης, επίπεδος, αναδεικνύει  τις ανεπάρκειες ατομικές και συλλογικές, αναδεικνύει χαρακτήρες και απωθημένα  και επηρεάζει έναν κόσμο που ούτως ή άλλως  έχει απηυδήσει  από την παράνοια, την ανισορροπία, την ανέχεια, την εκμετάλλευση, τα χρέη… Οι αρνητές ιού και εμβολίων εκφράζουν  έμμεσα την αγανάκτηση τους για όλα  τα παραπάνω, προβάλλουν  μια μορφή αντίστασης σε αυτό που θεωρούν  κατεστημένο, επειδή ίσως μέχρι τώρα δεν είχαν το θάρρος ή την ευκαιρία να την προβάλλουν  με διαφορετικό τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τους δικαιολογούμε, αντίθετα λυπούμεθα,  επειδή περιλαμβάνουν και ανθρώπους οι οποίοι έπεσαν θύματα πολιτικών και θρησκευτικών επιρροών, καθώς και στυγνής, υποδόριας εκμετάλλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement