Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα μουσείο από το χθες… διαβατήριο για το αύριο

Πνοή στην Καλαμωτή από το Ίδρυμα Μιχαήλ Καζά και Αγλαΐας Φραγκούλη 

Γράφει ο Μιχάλης Κανάριος

Επανέρχομαι για πολλοστή φορά στο θέμα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμωτής, δίνοντάς μου αφορμή η παραίτηση δύο μελών του Ιδρύματος, που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία των δωρητών στη δημιουργία ενός Μουσείου, που θέλει σήμερα να το υλοποιήσει μια ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες, στέλνοντας στο Δ.Σ. του ιδρύματος ένα αίτημα να γίνει Ψηφιακό Μουσείο, απόφαση που πήραν στην τρίτη τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 17 Απριλίου 2021.

Ως εκδότης των «Μαστιχοχωρούσικων Νέων», έχοντας κάνει αρκετές αναρτήσεις για το πρόβλημα αυτό, καθώς και ως άτομο που έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά του χωριού, κάνω έκκληση στην τριμελή πλέον επιτροπή του ιδρύματος, από την στιγμή που παραιτήθηκαν δύο μέλη, να ορίσουν δύο καινούργια μέλη βάσει του καταστατικού του ιδρύματος (Φ.Ε.Κ. 368/ 20.7.87 άρθρο 4 παρ 3) που αφορά την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών και του άρθρου 11 που αφορά την τροποποίηση του καταστατικού, να ξεπεράσουν της όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πραγματοποιήσουν προς όφελος του χωριού το όραμα των εκλιπόντων, κάνοντας δεκτή την πρόταση που αποφασίστηκε από την ομάδα στην τηλεδιάσκεψη, που ήταν η δημιουργία ψηφιακού Μουσείου. Για την υλοποίηση του έργου σχηματίστηκε πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Ένα μοναδικό διαβατήριο για να επιστρέψει η Καλαμωτή στις εποχές της ευημερίας και της ανάπτυξης δίνεται μέσα από την προοπτική της ίδρυσης του Μουσείου της Καλαμωτής, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχαήλ Καζά και Αγλαΐας Φραγκούλη. Το μουσείο της Καλαμωτής δε θα είναι ένα απλό λαογραφικό ή θεματικό μουσείο, από αυτά που βλέπουμε να δημιουργούνται τελευταία από Πολιτιστικούς Συλλόγους ή άλλους φορείς. Φιλοδοξεί να μπει στον χάρτη των επισκέψιμων σημείων στο νησί και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της βιωματικής μεθόδου, μέσα από την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα και το γεωφυσικό περιβάλλον, να δώσει στον επισκέπτη την εικόνα της ζωής σε ένα Μαστιχοχώρι από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Η μελέτη

Με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου και την προσέλκυση περισσότερων Καλαμωτούσων, εντός κι εκτός νησιού, εκπονήθηκε, σε εθελοντική βάση και δωρεάν, μελέτη της Ελένης Μπενέκη, η οποία το 2010 ανέλαβε τον σχεδιασμό της για την δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου της Καλαμωτής, κατόπιν ανάθεσης από το Δ.Σ του ιδρύματος την οποία τους παρέδωσε. Η ιδέα ενός Ψηφιακού Μουσείου είναι καινοτόμα και θέτει υψηλές προδιαγραφές. Ένα Ψηφιακό Μουσείο που θα αναφέρεται σε ένα Μεσαιωνικό χωριό, όπως είναι η Καλαμωτή, που ολόκληρο το χωριό είναι ένα Μουσείο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση με ανάλογες απαιτήσεις. Το ίδρυμα πρέπει να δημιουργήσει μια έκθεση στο υπάρχον κτίριο – Μουσείο – κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα ήταν τα ψηφιακά μέσα προβολής.
Η μελέτη έδωσε μια σύγχρονη θεώρηση στην κατασκευή του Μουσείου, υιοθετώντας την ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις επιλογές του μελετητή.

Στην μελέτη λήφθηκε υπόψη η προικοδότηση που χωριού με έναν πολιτιστικό χώρο που θα προβάλλει τον ίδιο τον οικισμό αλλά κι όλους τους μεσαιωνικούς οικισμούς της Χίου, μέσα από την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους στον χρόνο, στον χώρο, στην παραγωγική διαδικασία, στην καλλιέργεια της μαστίχας, στην καθημερινότητά τους γενικότερα. Όλα αυτά όμως δε θα γίνουν στατικά ή αφηγηματικά, θα γίνουν βιωματικά και με τη χρήση σύγχρονων μέσων.

Στόχος είναι αρχικά η Καλαμωτή να συμπεριληφθεί στον χάρτη των επισκέψιμων σημείων της Χίου. Όπως εξήγησε τότε η κ. Μπενέκη, από τον Βαρβακά, στην κάτω πλατεία, που είναι το οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του χωριού, το τελευταίο οχυρό για ένα μεσαιωνικό οικισμό, όπου στεγάζεται το Μουσείο, ο επισκέπτης θα παίρνει σύντομα και περιεκτικά τις πληροφορίες εκείνες που θα χρειάζεται για να περιπλανηθεί σε συγκεκριμένους προορισμούς μέσα στο χωριό (π.χ. λαογραφικό μουσείο, παλιό σαμαράδικο, παραδοσιακό σπίτι, το οποίο διατηρείται όπως ακριβώς ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες), βιώνοντας από πρώτο χέρι την αρχιτεκτονική, την ιστορία, το χθες αλλά και το σήμερα του οικισμού, αποκτώντας μια εναργή εντύπωση για την ιστορική του φυσιογνωμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου (ΝΟΧ), ένα ναυταθλητικό σωματείο με έδρα την Χίο, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας του έργου ανακαίνισης και αναστήλωσης των αθλητικών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

“Και σήμερα η Εκκλησία ανθεί όπου διώκεται. Εκεί οι μάρτυρες. Εκεί η ευψυχία. Εκεί η θυσία. Εκεί και τα κατορθώματα που υπενθυμίζουν πρωτοχριστιανικές ημέρες....

ΧΙΟΣ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς, καθώς και ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισκέφθηκαν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το 20ο BMW Art Car παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Φιλοτεχνημένο από τη διάσημη σύγχρονη δημιουργό Τζούλι Μεχρετού...

Advertisement