Γράφει η Λεμονιά Μορόμαλου
Με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση στις 11/10 από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντιτίθενται στην αξιολόγησή τους περιηγηθήκαμε στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για τα συστήματα αξιολόγησης που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες, από την Αυστραλία και τον Καναδά μέχρι τη Χιλή και το Μεξικό.
Διαπιστώσαμε την πολυπλοκότητά τους και διαβάσαμε ότι εξελίσσονται, αναθεωρούνται και τροποποιούνται τακτικά, καθώς επανεξετάζεται διαρκώς η αποτελεσματικότητά τους, ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται με νέες παραμέτρους ώστε να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των καιρών-ιδίως σε χώρες πολύ πιο προηγμένες από τη δική μας.
Αρχίσαμε να αμφιβάλλομε αν το Ελληνικό Κράτος δια της παρούσης κυβέρνησης ή οποιασδήποτε άλλης είναι επαρκώς δομημένο ώστε, αφού εκπονήσει, να εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα και να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα, τις αξιώσεις και τις προκλήσεις του. Δεν μας έχει συνηθίσει η ελληνική πολιτεία σε αξιόλογες προσπάθειες προόδου και επίλυσης θεμάτων για λόγους που είναι γνωστοί σε όλους μας. Κάθε απόπειρα, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και περιεχομένου, περνά συχνά μέσα από κομματικά φίλτρα και διαπλεκόμενασυμφέροντα με αποτέλεσμα να χάνεται ο σκοπός και η ουσία… Πολλά μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί κατά καιρούς, έχουν σχεδιαστεί ερασιτεχνικά και παρουσιάζουν κενά στην εφαρμογή τους. Φαίνεται όμως ότι αυτή η επιφύλαξη δεν συμπεριλήφθηκε στα επιχειρήματα της απεργιακής κινητοποίησης… Αντίθετα, από τα μεγάφωνα συγκεκριμένων παρατάξεων ακούγονταν διαμαρτυρίες και αιτήματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα. Παρουσιάζομε μετάφραση από τα ισχύοντα στις Ην. Πολιτείες:
(…) ως αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ορίζεται η συστηματική διαδικασία κατά την οποία εξετάζεται η απόδοση ενός εκπαιδευτικού μέσα στην αίθουσα και η ανάλυση αυτής της απόδοσης ώστε να προκύψει εποικοδομητική κριτική και σχολιασμός για την επαγγελματική πρόοδο του διδάσκοντος.
Στην ίδια χώρα, ως σκοποί της αξιολόγησης,αναφέρονται οι παρακάτω:
–Η βελτίωση της απόδοσης των διδασκόντων με την αξιολόγηση αυτών σε τακτά διαστήματα
–Ακριβής βαθμολόγηση όλων των διδασκόντων σύμφωνα με τις ικανότητες και την συνεισφορά τους
–Οι μη παραγωγικοί δάσκαλοι μπορεί να απομακρυνθούν και να προσληφθούν αποτελεσματικοί ώστε να διατηρηθεί η καλή ποιότητα της εκπαίδευσης
–Συλλογή πληροφοριών ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με επαίνους, διακρίσεις και προαγωγές
–Σύνταξη περιγραφής της θέσης εργασίας και των απαιτήσεών της για υποψήφιους δασκάλους
–Η διοίκηση του σχολείου καθίσταται υπεύθυνη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των διδασκόντων σε αυτό και συνεπώς ο κύριος σκοπός της διεξαγωγής της αξιολόγησης είναι η ενδυνάμωση αυτών οι οποίοι συνεισφέρουν ως προς τη μετάδοση της γνώσης στους μαθητές τους με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο
–Οι διοικητικές αρχές να είναι υπεύθυνες για την στήριξη των δασκάλων ώστε αυτοί να αποδίδουν καλλίτερα με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι ευθύνονται να απαιτήσουν από τους μαθητές τους
-Ένας εκπαιδευτικός αποδίδει καλλίτερα στην περίπτωση που η διοίκηση εκτιμά την απόδοσή του/της, πράγμα το οποίο συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση αυτής της απόδοσης.
Στο επόμενο άρθρο μας θα θίξομε ένα θέμα ταμπού που αφορά τους διδάσκοντες, απλά και μόνο για να παρουσιάσομε στο χαρτί και στην οθόνη ένα συχνό φαινόμενο που απασχολεί απ’ ό,τι διαπιστώσαμε πολλές ελληνικές οικογένειες, καθώς και μια αναδρομή οδυνηρών περιστατικών που αφορούν εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών…
