Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της Ενεργειακής Μετάβασης της Χίου

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, κ. Αντώνης Ζερβάκης, πρόκειται να παρουσιάσει με εισήγησή του το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της Χίου.

Συγκεκριμένα στην εισήγησή του, θα ζητήσει τόσο από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και από τους φορείς του νησιού και τους πολίτες, να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό αυτό, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις, ώστε η τελική πρόταση του Δήμου Χίου, να είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης και αποδοχής.

Ειδικότερα, ο Δήμος Χίου με γνώμονα το συμμετοχικό σχεδιασμό και επιδίωξη την κοινωνική συναίνεση μαζί με την ΕΜΧ (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου) υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα CETA (Clean Energy Transition Agenda) στις 4 Μαΐου 2021 (1oς κύκλος I 1st call), προς τη Γραμματεία της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” www.euislands.eu I info@euislands.eu, η οποία και εγκρίθηκε στις 27 Mαΐου 2021.»

Το πρόγραμμα αφορά την τεχνική υποστήριξη από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας στα Ευρωπαϊκά νησιά, με ενδιάμεσο φορέα στην Ελλάδα το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) www.cres.gr.

Η διερεύνηση/ EXPLORE αφορά νησιά που μόλις αρχίζουν την ενεργειακή τους μετάβαση. Τα νησιά αυτά δημιουργούν μια συμμαχία ενδιαφερόμενων μερών του νησιού, ορίζοντας ένα όραμα ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας καθώς και διερεύνησης πιθανών μεταβατικών οδών.

Όπως ανέφερε και η Σύμβουλος του Δημάρχου, κα Ευγενία Μαρίνη, το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη (Part I & Part II):

Στο Part I πρακτικά γίνεται αποτίμηση σε ποια φάση βρισκόμαστε από την άποψη της ενεργειακής κατανάλωσης (consumption base line) και ποια βήματα έχουμε κάνει συνολικά ως νησί έως τώρα, προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο Part II διατυπώνεται το όραμα (vision) για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε στην προηγούμενη φάση.

Part I / μέρος Ι. 1. Gathering Data / Συγκέντρωση Στοιχείων Η φάση συλλογής των στοιχείων είναι πολύ κρίσιμη για την εξέλιξη του όλου προγράμματος & υπεύθυνη εργασία και απαιτεί συνεργασία με φορείς του νησιού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζερβάκης «το θέμα θα παρουσιαστεί αναλυτικά και προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου, ώστε να οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς, στη διαμόρφωση του οράματος (vision) της ενεργειακής εικόνας της Χίου που θα αποτελέσει τον αντικειμενικό σκοπό της σχεδίασης».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργος Τούμπος, τόνισε ότι «ως κοινωνικός εταίρος, και βάσει του ότι η ενεργειακή μετάβαση βασίζεται στην κοινωνική οικονομία και την κοινωνική συναίνεση, θα βοηθήσουμε, ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει ομαλά.». Υπογράμμισε επίσης, «ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το βιοκλίμα της περιοχής και όλοι οι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μας επιτρέπουν να καλλιεργούμε τη μαστίχα με περισσότερη αποδοτικότητα, είναι κάτι το οποίο συνάδει πράσινη ενέργεια. Ένα βασικό χαρακτηριστικό, για τα επόμενα χρόνια, είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καλλιεργούμε με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, με χαρά συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και η ενημέρωση αλλά και οι πράξεις, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη πρόκληση ενεργειακής αναβάθμισης του νησιού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement