Η Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 ήταν μια ημέρα γεμάτη γεύσεις και γνώσεις, καθώς πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο “Ανακαλύπτοντας το Κρασί: Ποικιλίες, Τεχνικές και Αρμονίες με το Πιάτο” στους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου Χανδρής. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΕΤΑΧ ΑΑΕ ΟΤΑ, σε συνεργασία με την κα Αναστασία Λιβάνου, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος Συνεργασίας « ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» προσελκύοντας επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας, καθώς και λάτρεις του κρασιού και της γαστρονομίας, έπειτα από δήλωση συμμετοχής τους.
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στα είδη κρασιού, τις βασικές τεχνικές παραγωγής, τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος και αποθήκευσης κρασιού, ενώ αναλύθηκαν και οι βασικές αρχές οινικών ταιριασμάτων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά κρασιά και να μάθουν για την αρμονία τους με το φαγητό, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η σημασία της σύνδεσης του κρασιού και της γαστρονομίας με τη γη και τον τόπο.
Η φιλοξενία και η εστίαση αποτέλεσαν κεντρικό πυλώνα της εκδήλωσης, με την τοπική γαστρονομία να κλέβει την παράσταση. Ειδική αναφορά έγινε στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – σερβιτόρους, sommeliers και μαγείρους, που με την αφοσίωσή τους συντελούν στη δημιουργία αυθεντικών γαστρονομικών εμπειριών.
Η διοργάνωση απέδειξε ότι το κρασί, πέρα από ένα ποτό, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και φιλοξενίας, που αξίζει να αναδειχθεί και να συνδεθεί με τη σύγχρονη γαστρονομία και τον οινοτουρισμό.
Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές και ανανεώνει το ραντεβού για τις επόμενες γευστικές και πολιτιστικές συναντήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάϊο 2025 από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΑΑΕ ΟΤΑ.
