Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΔΕΥΑΧ: Στόχος η εξασφάλιση απαραίτητης επάρκειας νερού για το υπόλοιπο του 2023 – Αναλυτικά τα μέτρα

Το Δ.Σ της ΔΕΥΑΝΧ συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με τις ιδιαιτερότητες αρκετών περιοχών του νησιού της Χίου και τις προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, για να υπάρξει η απαραίτητη επάρκεια νερού για το υπόλοιπο του έτους 2023, λόγω του μειωμένου ύψους των βροχοπτώσεων έως τώρα, αποφάσισε ομόφωνα την λήψη ορισμένων σημαντικών μέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, κ. Βασίλης Μυριαγκός, στόχος είναι η εξασφάλιση επάρκειας νερού παρά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που ήταν πολύ χρήσιμες για τον τόπο μας: «Ωστόσο, αποφασίσαμε να λάβουμε κάποια μέτρα αναφορικά με τα αρδευτικά δίκτυα και τα ρολόγια τα οποία είναι συνολικά 4.962», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Μυριαγκός απορύθμισε ένα-ενά τα μέτρα που έλαβαν ως Διοικητικό Συμβούλιου της ΔΕΥΑΧ, τα όποια είναι τα εξής:

  1. Να διακοπούν όλα τα αρδευτικά υδρόμετρα του Δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962. Στα υδρόμετρα αυτά αντιστοιχεί καταγεγραμμένη κατανάλωση 420.000 κυβικών νερού, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας για το έτος 2022. Σε αυτά τα κυβικά εάν προστεθεί και το μη τιμολογούμενο νερό (από κλοπές, διαρροές, ελαττωματικά υδρόμετρα) το συνολικό ύψος της κατανάλωσης ανέρχεται στα 6.000 κυβικά ημερησίως στην πιο δύσκολη περίοδο από τον μήνα Ιούνιο έως τον μήνα Σεπτέμβριο. Από τους λογαριασμούς των καταναλωτών αυτών να αφαιρεθούν πάγια δύο περιόδων. Να εξαιρεθούν από τη διακοπή υδροδότησης οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον εντός 20 ημερών προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.
  2. Σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Τμήμα Πρασίνου να περιοριστεί στο ελάχιστο το πότισμα σε χώρους πρασίνου του Δήμου Χίου.
  3. Σε όλα τα χωριά του Δήμου να κλείσουν οι βρύσες του πόσιμου νερού πλην μιας η οποία και θα μείνει ανοικτή για τη λήψη πόσιμου νερού από δημότες και επισκέπτες. Όπου υπάρχει σύστημα φίλτρανσης και απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) της υπηρεσίας μας θα επιλεγεί η παροχή αυτή. Όπου δεν υπάρχει βρύση με UV να παραμείνει μια μόνο παροχή ανοικτή κεντρικά του οικισμού.
  4. Σε όσες ιδιοκτησίες έχουν τοποθετηθεί τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ή κοντέινερ όπου κατοικούν άνθρωποι, η μέγιστη επιτρεπτή παροχή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να είναι 30 κυβικά. Σκοπός είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση και άρδευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης. Υπέρβαση της παραπάνω μέγιστης κατανάλωσης συνεπάγεται διακοπή της υδροδότησης.
  5. Σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς να τοποθετηθούν λουκέτα ώστε να αποτρέπεται η κλοπή νερού και οι βλάβες στα δίκτυα και τον εξοπλισμό πυρόσβεσης που τέτοιες ενέργειες προκαλούν. Η δράση αυτή να υλοποιηθεί με ενημέρωση και συνεργασία της Πυροσβεστικής.
  6. Σε όποιες περιοχές κρίνεται ότι το νερό δεν επαρκεί, να γίνεται περιοδική υδροδότηση η οποία θα ανακοινώνεται έγκαιρα από την υπηρεσία μας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η άσκοπη κατανάλωση που συχνά προκαλεί η συνεχόμενη υδροδότηση.
  7. Ενημερώνουμε τους δημότες και επαγγελματίες για μία ακόμα φορά ότι καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη αποθηκευτικού χώρου για το νερό σε κάθε ιδιοκτησία, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τα διαστήματα διακοπής υδροδότησης.

Κλείνοντας, επισήμανε πως τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν από το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ στις 15 Μαΐου 2023, προκειμένου να επανεκτιμηθούν με τα νεώτερα υδρολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα: «Στη λήψη των παραπάνω μέτρων εξαιρούνται οι επαγγελματίες γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το νερό όπως το χρησιμοποιούσαν», διευκρίνισε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement