Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάρμαντζης: «Όσο και να μην θέλουμε οι αφαλατώσεις είναι η λύση του μέλλοντος – Εξοικονόμηση νερού απ’ όλους τους πολίτες»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το υδρευτικό πρόβλημα της Χίου, λόγω της ανομβρίας του τελευταίου διαστήματος.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το πρόβλημα της λειψυδρίας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Βρουλή, τον Πρόεδροκαι το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΧ κ.κ. Βασίλη Μυριαγκό και Πέτρο Καλογεράκη και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Μετανάστευσης και Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη, κ. Φιλόδωρο Βιτέλλα.

«Ελπίζουμε να έχουμε περαιτέρω βροχοπτώσεις για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Έγκαιρα και νωρίς προγραμματίσαμε τη σύσκεψη για να συζητήσουμε για την συγκεκριμένη κατάσταση και πως θα την αντιμετωπίσουμε κατά την καλοκαιρινό περίοδο», δήλωσε ο Δήμαρχος Χίου.

Αφού εξετάστηκε αναλυτικά το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα, εκ μέρους της ΔΕΥΑΧ προτάθηκε η προτεραιοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ειδικότερα, η προκοστολόγηση των μέτρων τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν η εξής:

 1. Υλικά και ανταλλακτικά προληπτικής συντήρησης εγκαταστάσεων (αφαλατώσεων, γεωτρήσεων κλπ) 120.000€
 2. Μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού παραγωγής 600κμ/ημ (μαρίνα Νοσοκομείου) 75.000€
 3. Εντατική καμπάνια ενημέρωσης για εξοικονόμηση και ληφθέντα μέτρα 35.000€
 4. Έκτακτο προσωπικό για οχήματα και νυχτερινές βάρδιες (6 μήνες – 7 άτομα) 60.000€
 5. Μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού 1200κμ/ημ (Θόλος) 450.000€
 6. Διυλιστήριο για φράγμα Κατράρη 1300κμ/ημ 150.000€
 7. Μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού 200κμ/ημ (Λιμένας Λιθίου) 500.000€
 8. Υδροφόρο όχημα μικρών διαστάσεων για τροφοδοσία σε δυσπρόσιτες γειτονιές 70.000€
 9. Μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού 200κμ/ημ (Λιμένας Χίου) 450.000€
 10. Υδροφόρο όχημα μεγάλης χωρητικότητας για τροφοδοσία οικισμών όπου υπάρχει έλλειψη 200.000€
 11. Υδρογεώτρηση στη Βολισσό (Μαλαγγιώτης) 120.000€
 12. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών net metering για κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους 500.000€

Περαιτέρω συζητήθηκε η επιτάχυνση των ενεργειών για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση φραγμάτων (Κόρης Γεφύρι, Κοντού, Σαραπιού) και κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου και ορίστηκε η εκ νέου συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα εντός Φεβρουαρίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη για τις τελικές αποφάσεις αντιμετώπισης του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

«Βέβαια αν υπάρχει ανομβρία ούτε τα φράγματα θα γεμίζουν που σημαίνει ότι όσο και να μην θέλουμε οι αφαλατώσεις είναι η λύση του μέλλοντος. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζονται ενόψει καλοκαιριού», σημειώνοντας ότι σημαντικό είναι το πώς θα λειτουργήσουν οι πολίτες μέσα από την εξοικονόμηση του νερού για να περάσει το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα ύδρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σημαντική διάκριση πέτυχαν οι Ελληνίδες αθλήτριες ξιφασκίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σιντ Νίκλαας στη Φλάνδρα του Βελγίου. Συγκεκριμένα η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ γνωστοποίησε την αποστολή της Εθνικής του ομάδας για τα προκριματικά του Euro 2024, με τον “CR7” να είναι μέσα σε αυτή...

ΕΘΝΙΚΑ

«Πράσινο φως» έδωσαν χθες, Παρασκευή (17/3) οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, για την πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα. Η έγκριση της...

ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή...