Connect with us

Hi, what are you looking for?

Íáõáãïóþóôçò óå Üäåéá ðáñáëßá óôçí ðåñéï÷Þ ôçò Êïñßíèïõ, ôçí ÐáñáóêåõÞ 7 Éïõëßïõ 2017. ÌåãÜëùí äéáóôÜóåùí öáßíåôáé ðùò åßíáé ôï ðñüâëçìá óôïí Êïñéíèéáêü Êüëðï, êáèþò -ùò áðïôÝëåóìá ôùí èáëÜóóéùí ñåõìÜôùí, áëëÜ êáé ôçò õðåñáëßåõóçò- Ý÷ïõí êÜíåé ôçí åìöÜíéóÞ ôïõò ÷éëéÜäåò ìÝäïõóåò êáé ôóïý÷ôñåò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÂÁÓÉËÇÓ ØÙÌÁÓ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γεμίζουν από σήμερα με ναυαγοσωστική κάλυψη οι 4 πολυσύχναστες παραλίες της Χίου

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Γεμίζουν από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου, οι πολυσύχναστες παραλίες της Χίου, μιας που ξεκινάει επίσημα η περίοδος καθημερινής ναυαγοσωστικής κάλυψης, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Βεργίνα, ναυαγοσώστες αναμένεται να τοποθετηθούν φέτος σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Χίου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες και πιο συγκεκριμένα είναι η παραλία της Κώμης, του Καρφά, της Αγίας Φωτιάς και του Αφανή Ναύτη, ενώ παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι προσλήψεις των ναυαγοσωστών. 

«Σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες έχει στηθεί ο πύργος και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Όλα είναι έτοιμα με τους ναυαγοσώστες να βρίσκονται ήδη στη Χίο», επεσήμανε. 

Όσον αφορά τις παραλίες που εξαιρέθηκαν από τις πολυσύχναστες παραλίες, εκείνες του Λιθίου και του Μέγα Λιμνιώνα, εξήγησε ότι ο Δήμος Χίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί άμεσα μία λύση και να στελεχωθούν έστω και ένα μήνα καθυστερημένα με ναυαγοσωστική κάλυψη κι όλους τους απαραίτητους εξοπλισμούς οι παραπάνω παραλίες που έμειναν εκτός σχεδιασμού.

«Προσπαθούμε να δούμε διαδικαστικά και γραφειοκρατικά πώς μπορεί να δρομολογηθεί το θέμα, ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν ναυαγοσώστες και για αυτές τις δύο παραλίες», εκφράζοντας την αισιοδοξία για μία θετική απάντηση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί, ότι ο κάθε Δήμος θα κινηθεί βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο αναγράφεται αναλυτικά ο τρόπος που πρέπει να τοποθετούνται οι ναυαγοσωστικές ομάδες στους στις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες. Σε διαφορετική περίπτωση όσοι Δήμοι δεν τηρήσουν  και δεν συμμορφωθούν στα προβλεπόμενα θα τους επιβληθούν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. 

Ειδικότερα, πέρσι επιβλήθηκαν από τον Κεντρικό Λιμενάρχη στον Δήμο Χίου πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ για έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις λεγόμενες «πολυσύχναστες ακτές». Να θυμίσουμε από προηγούμενο ρεπορτάζ του xiakoslaos.gr ότι για το 2021 τα πρόστιμα στον Δήμο Χίου «έπεσαν» βροχή για τις ημερομηνίες 22/6, 4/7 και 7/7, ενώ στις 10 Ιουλίου 2021 τοποθετήθηκαν ναυαγοσώστες, οπότε τότε σταμάτησαν και τα πρόστιμα.

Αναλυτικά τα πρόστιμα για το περσινό έτος ήταν:

Αγία Φωτεινή – 20.000 ευρώ

Αφανής Ναύτης (Βερύκοκο) – 10.000 ευρώ

Καρφάς – 20.000 ευρώ

Κώμη – 20.000 ευρώ

Μέγας Λιμνιώνας – 10.000 ευρώ

Λιθί – 20.000 ευρώ

Ωστόσο, ο Δήμος Χίου έχει προβεί σε νομοθετική ρύθμιση κατά των παραπάνω διοικητικών προστίμων, συνολικού ύψους 100.000€, με την ετυμηγορία ότι  δεν φέρει ευθύνη, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Όπως εξήγησε, πέρσι έπρεπε να γίνει πρώτα η προκήρυξη του διαγωνισμού, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις τόσο στις υποβολές των προσφορών, όσο και στον έλεγχο των δικαιολογητικών. Διαδικασίες που όπως τονίστηκε δεν ήταν στο χέρι του Δήμου Χίου, αφού δεν μπορούσε να επέμβει.

«Είχαν επιβληθεί πέρσι τα πρόστιμα στον Δήμο Χίου, λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στην εγκατάσταση των ναυαγοσωστών στις παραλίες. Αυτό έγινε στους περισσότερους Δήμους της χώρας, χωρίς όμως να φέρουν κάποια υπαιτιότητα», καταλήγοντας ότι για τον παραπάνω λόγο το Υπουργείο με σχετικό έγγραφό του απαλλάσσει τους Δήμους που αποδεδειγμένα  δεν φέρουν ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

Advertisement