Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τοποθέτηση Κάρμαντζη στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το ζήτημα της νησιωτικότητας

Τοποθέτηση του Δημάρχου Χίου, κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ με θέμα την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν την βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των νησιωτικών δήμων.

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ως Δήμαρχος νησιωτικής περιοχής για τη σημερινή συνεδρίαση με επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτικών δήμων για τη βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργίας. Πράγματι, είναι γεγονός ότι τα νησιά – και ιδιαίτερα τα ακριτικά – αντιμετωπίζουν μία πλειάδα δυσκολιών που ταλανίζουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών των δήμων, δυσχεραίνοντάς τους σε πολλά επίπεδα.
Θα προσπαθήσω να θέσω επιγραμματικά τους άξονες που μας προβληματίζουν εδώ στο Δήμο Χίου, ομαδοποιώντας τα προβλήματα σε δύο επίπεδα. Το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου, τα οποία είμαι σίγουρος ότι απασχολούν και άλλους συναδέλφους Δημάρχους και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για προτάσεις νομοθετικών παρεμβάσεων.
Ειδικότερα, ως προς το εσωτερικό περιβάλλον λειτουργίας των δήμων και την καθημερινή διαχείριση ζητημάτων το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί την καρδιά του οργανισμού. Είναι γνωστό σε όλους και έχει διατυπωθεί πολλές φορές το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά και οι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για την πρόσληψη υπαλλήλων. Επιπροσθέτως, χρειάζονται βελτίωση οι πρακτικές που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό όπως η παροχή κινήτρων για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους, η εκπαίδευση – εξειδίκευσή τους αλλά και η αποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης των ανθρώπινων πόρων.
Ακολούθως, η επιλογή των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των επιμέρους τμημάτων χρειάζεται να προχωρήσει σύμφωνα με τη νέα διαδικασία μέσω του Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, η οποία έχει καθυστερήσει και μας αναγκάζει να έχουμε αναπληρωτές προϊσταμένους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αποτελεί φυσικά και η αύξηση των κονδυλίων για τους νησιωτικούς δήμους. Πρέπει να μην λησμονείται το γεγονός της νησιωτικότητας και το ειδικό προφίλ των ακριτικών μας περιοχών που χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους της πολιτείας προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών.
Ως προς το εξωτερικό περιβάλλον αλλά και τις διαδικασίες που αφορούν την εξωστρέφεια του Δήμου και τη βελτίωση των υπηρεσιών του για την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και η προώθηση της βιώσιμης λειτουργίας των Δήμων μέσα από την παροχή κινήτρων για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την πράσινη ανάπτυξη και οικονομία. Για όλα αυτά είναι αναντίρρητο γεγονός ότι υπάρχουν εργαλεία, ωστόσο, λόγω της υποστελέχωσης δεν προχωρούν οι διαδικασίες και χάνουμε έδαφος, απομακρυνόμενοι από τη σύγχρονη λειτουργία των οργανισμών. Τέλος, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η μέριμνα για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και η εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους αναφορικά με θέματα που άπτονται των υπηρεσιών των δήμων. Πράγματι, σε καθημερινή βάση γινόμαστε αποδέκτες αιτημάτων και μας ζητείται να επιλύσουμε άμεσα ποικίλα προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν καταφέρνουμε να τα αντιμετωπίσουμε λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών ή και διαθέσιμων νομοθετικών εργαλείων.
Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο της νησιωτικότητας απαιτείται η δημιουργία ενός ευνοϊκού καθεστώτος για τα νησιά, που αποτελούν τους φάρους στα άκρα της πατρίδας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement