Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιμελητήριο Χίου: «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη μίας και μόνης δομής εκτός αστικού ιστού»

Εισήγηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελή Λεγάτου στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης

«Κατ αρχήν χαιρετίζουμε τη διαδικασία της ανταλλαγής απόψεων δεδομένου ότι όπως επανειλημμένως το Επιμελητήριο Χίου έχει τονίσει: εδώ που βρισκόμαστε η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είναι η μόνη λύση και η αιφνιδιαστική προσπάθεια επιβολής μίας μη αποδεκτής λύσης, θα πυροδοτήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεύει να επιλύσει.

Θα ήθελα να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις όχι απαραίτητα τόσο αυτονόητες όπως φαίνεται:
Η τοπική κοινωνία έχει κάθε δίκαιο να παραμένει καχύποπτη αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης που σχετίζονται με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης γιατί τα τελευταία έξι χρόνια άκουσε υποσχέσεις που ΔΕΝ τηρήθηκαν αλλά και κόκκινες γραμμές που με ευκολία σβήσθηκαν. Η στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας» κυριάρχησε ειδικά τα πρώτα έτη.

Οι συνομιλητές λοιπόν των νησιωτών οφείλουν να τους ακούν με σεβασμό και προσοχή και να μην τους κουνούν επιτιμητικά το δάκτυλο διότι έχουν βιώσει τις πολυεπίπεδες συνέπειες της κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είναι επιχειρηματίες, είτε Καμποχωρούσοι , είτε απλά Χιώτες.

Θεωρούμε ότι ΔΕΝ έχουν επαρκώς προσεγγισθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης οι εθνικοί κίνδυνοι δημιουργίας δομών παραμονής προσφύγων-μεταναστών στα νησιά , κάτι που οι τοπικές κοινωνίες επισημαίνουν σταθερά.
Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν είτε είναι μειωμένες , είτε όχι. Θα υπάρχει ως εκ τούτου ανάγκη διαχείρισης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη μίας και μόνης δομής εκτός αστικού ιστού με μικρή χωρητικότητα και συγκεκριμένη αποστολή: καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Είναι δε ιδιαίτερα κρίσιμο να συμφωνηθούν μηχανισμοί αποσυμφόρησης αλλά και σαφή χρονοδιαγράμματα για τη συγκεκριμένη δομή, όταν αυτή υπερβαίνει το συμφωνημένο αριθμό προσφύγων – μεταναστών. Η λογική του ξεχειλώματος των δομών πρέπει να σταματήσει. Η αθέτηση των διαβεβαιώσεων μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο και αυτό πρέπει να κατανοηθεί επαρκώς.
Εφόσον συμφωνηθεί η αποστολή αλλά και η δυναμικότητα της δομής, η χωροθέτησή της θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί με τη συνδρομή του Δήμου Χίου. Ωστόσο για εμάς είναι προφανείς οι λόγοι που το Θόλος ΔΕΝ είναι κατάλληλη τοποθεσία για τη νέα δομή.
Παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου κρίνοντας ότι μόνο μέσω αυτού θα προκύψει η βέλτιστη λύση.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

Advertisement