Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έγκριση λειτουργίας νέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. της Χίου

Μετά την δημοσιοποίηση της εγκυκλίου με Αρ.Πρωτ. 145334/ΓΔ4/12-11-2021, με θέμα: ¨Μεταβολές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2022-2023¨, διαπιστώνεται ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 προτείνονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου οι παρακάτω τομείς και ειδικότητες:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου:

  • Τεχνικού Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων – Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Γ΄τάξη) του Τομέα Μηχανολογίας

Στο ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων:

  • Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού (Γ΄τάξη) του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου:

  • Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • Τεχνικού Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων – Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Γ΄τάξη) του Τομέα Μηχανολογίας
  • Βοηθών Νοσηλευτών (Γ΄τάξη) του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

Στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Χίου:

  • Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

 

Aναλυτικά το έγγραφο του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών:

“Οι λόγοι που προτάθηκαν οι παραπάνω ειδικότητες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Χίου (εκπαιδευτικούς και δημοτικούς) είναι:

  • Η επιθυμία που εκφράζουν υποψήφιοι προς εγγραφή μαθητές και οι κηδεμόνες τους αλλά και η εκφρασμένη επιθυμία μαθητών που φοιτούν.
  • Οι μεγάλες ανάγκες σήμερα και στο άμεσο μέλλον στην αγορά εργασίας της Χίου.
  • Η μοναδικότητα σε ότι αφορά τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της παροχής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης στη Χίο.
  • Η λειτουργία των ειδικοτήτων μόνον στο Γ΄ έτος των ΕΠΑ.Λ.
  • Η διασφάλιση ύπαρξης των απαραίτητων προϋποθέσεων λειτουργίας τους με ελάχιστο οικονομικό κόστος (πίνακας Ι).

Το φαινόμενο της μη έγκρισης των προαναφερθέντων τομέων & ειδικοτήτων στην Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο,  θα οδηγήσει σε:

  • Σημαντικό περιορισμό των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση επαγγελματικών επιλογών με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας στους ενδιαφερόμενους προς φοίτηση μαθητές αλλά και ήδη υπάρχοντες μαθητές σε ένα νησί όπως η Χίος που είναι το 5ο σε έκταση νησί στην Ελλάδα ενώ συμβάλλει ευθέως και στην αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.
  • Πιθανή αύξηση της μαθητικής διαρροής και εγκατάλειψη σπουδών.
  • Σε στρεβλή εκπαιδευτική και κατ’ επέκταση επαγγελματική επιλογή των ενδιαφερομένων προς φοίτηση μαθητών αλλά και των ήδη υπαρχόντων μαθητών, πόσο μάλλον του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Χίου που αποτελείται από ενήλικες και εργαζόμενους μαθητές με πολλές περιπτώσεις επαναπροσανατολισμού, αφού δεν λειτουργεί η ειδικότητα του θερμοϋδραυλικού σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στο ΙΕΚ της Χίου η σε σχολή άλλου συναρμόδιου Υπουργείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα θερμοϋδραυλικού έχει να λειτουργήσει στην Χίο σε σχολείο του Υπουργείου Παιδείας από το 2014. Όσο για την ειδικότητα των Βοηθών Νοσηλευτών λόγω συνθηκών covid-19 οι ανάγκες στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ως εκ τούτου και επειδή:

  • η λειτουργία των προαναφερθέντων νέων ειδικοτήτων δεν επιφέρει ιδιαίτερα επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο αφού εκτός του εκπαιδευτικού προσωπικού που ήδη εκτός ελαχίστων περιπτώσεων υπάρχει ανέρχεται για τα αναλώσιμα υλικά σε μέσο κόστος 146,3€ (πίνακας Ι).
  • το περασμένο σχολικό έτος 2020-2021 εγκρίθηκε μόνον ο Τομέας Γεωπονίας στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. στον Δήμο Χίου

παρακαλούμε τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς επειδή συντρέχουν λόγοι νησιωτικοί, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί, να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα την πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου ο οποίος όχι μόνον δεν προτείνει συγχωνεύσεις αλλά την ίδρυση νέων ειδικοτήτων στο Δήμο Χίου οι οποίες θα δώσουν νέα πνοή στον τόπο μας.

Προτείνουμε τέλος ως Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της ΕΤΕ:

Nα εξετασθεί το θέμα διευρυμένα ακόμη και σε Πανελλαδικό επίπεδο ώστε στο πλαίσιο της νησιωτικότητας να εγκριθούν ειδικότητες σε όλα τα νησιά, ιδιαίτερα, όσα επιφορτίζονται από το μεταναστευτικό. 

Επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, αποτελεί όμως και κυβερνητική εξαγγελία, η ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα μας, παρακαλούμε για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των ανωτέρω.

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες”.

ΠΙΝΑΚΑΣ*

Πρόταση & ΜΚ/μαθητή για νέες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ & ΕΝΕΓΥΛ στο Δήμο Χίου

Α/Α ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡ.ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΟΣΤΟΣ
1 1Ο ΕΠΑΛ Θ&Υ Ε ΤΟ&ΦΑ 7 1050
2 ΕΠΑΛ ΚΑΡΔ ΜΕΝ 5 1750
3 ΕΣΠ ΕΠΑΛ Υ-Π-Ε 10 1155
4 ΕΣΠ ΕΠΑΛ Θ&Υ Ε ΤΟ&ΦΑ 11 1155
5 ΕΣΠ ΕΠΑΛ ΒΟΗΘ. ΝΟΣΗΛ 12 1155
6 ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ Υ-Π-Ε 5 1050
ΣΥΝΟΛΟΝ 6 2 4 50 7315
Μέσο Κόστος ανά μαθητή: 146,3€

 

*Από στοιχεία της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement