Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

45 εκ. ευρώ σε καινοτόμα και έμπρακτα έργα μέσα στο έτος 2022

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Για το πλαίσιο του Τεχνικού Προγράμματος του έτος 2022 με το ποσό να ανέρχεται στο ύψος των 45εκ. ευρώ μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης (19/10) ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννη Ξενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κάρμαντζης στάθηκε στο πολιτικό σκέλος του παραπάνω ζητήματος, αναφέροντας ότι έπειτα από δύο συμπληρωμένα χρόνια Δημοτικής Αρχής υπάρχει μία κοσμογονία με πολύ σημαντικά έργα που φτάνουν από τη μία άκρη του νησιού και καταλήγουν έως την άλλη.

Όπως δήλωσε, το ποσό των 45εκ. ευρώ είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο θα διανεμηθεί σε έργα που θα υλοποιηθούν και θα φανεί έμπρακτα μέσα στο έτος του 2022. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ο Δήμος Χίου «κυνηγάει» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία: «Όπως το 2021 κυνηγήσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία, πήραμε χρήματα και προγραμματίσαμε έργα, έτσι λοιπόν, και το 2022 θα προσπαθήσουμε να ανέβει ακόμα περισσότερο το ποσό υλοποίησης».

Από το παραπάνω ποσό θα δοθούν 2.5εκ. ευρώ για το κομμάτι της οδοποιίας, ώστε να δημιουργηθεί τόσο στην πόλη της Χίου, όσα και στα χωριά ένα ασφαλές, λειτουργικό οδικό δίκτυο.  «Δίνουμε αγώνα καθημερινό για να βελτιώσουμε την εικόνα του τόπου μας και τη ζωή των ανθρώπων μας», καταλήγει.

Με τη σειρά του ο κ. Ξενάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των έργων που έχουν υλοποιηθεί μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το έτος του 2022 θα είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι Ιούνιο-Ιούλιο, επομένως, μέσα σε εκείνο το διάστημα θα ξεκινήσουν να εντάσσουν κι άλλα έργα.

«Αυτά τα 45εκ. ευρώ αφορούν έργα καθαρά που θα απορροφηθούν μέχρι τελευταίας δεκάρας», προσθέτοντας ότι θα σχετίζονται με έργα που θα είναι συνεχιζόμενα, όπως τα αντιπλημμυρικά, συμβασιοποιημένα έργα και που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, έργα τα οποία ετοιμάζονται προς δημοπράτηση όπως είναι ο Κήπος, το Κλειστό των Καρμαμύλων, το ΡΕΞ κτλ, αλλά και μελέτες που προετοιμάζουν να τις εντάξουν σε επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Έχοντας χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα στο 2022, όπως είναι το ΕΣΠΑ, θεωρώ εγκληματικό το να μην δεχόμαστε τη δημιουργία του ΑΟΤΑ. Θεωρώ ότι η δημιουργία αυτή θα μας βοηθήσει σημαντικά, ώστε να φέρουμε παραπάνω χρήματα στον τόπο μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, για τη φετινή χρόνια εκμηδένισαν όλους τους αδρανείς κωδικούς και συγκεντρώθηκε ένα ποσό, ούτως ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό και να γίνουν μικρές παρεμβάσεις, ειδικότερα στην Περιφέρεια. Πρόκειται για τη ΣΑΤΑ της Πυροπροστασίας, των Σχολικών Κτιρίων, της Ομηρούπολης, του Ταμείου Αλληλεγγύης με το ποσό των 5.2εκ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν σε ΕΠΑΛ, Γήπεδα, ενώ για οδοποιία το ποσό των 1.2εκ. ευρώ. Για τις δημοτικές ενότητες έχει κανονιστεί το ποσό των 530.000 ευρώ, για την οδό Ιωάννου Χρήστου 50.000 και θα αφορά απαλλοτριώσεις, καθώς γύρω στις 100.000 σε συνεργασία με την ΔΙΑΝΟΧ για τα όμβρια ύδατα. Επιπλέον, 720.000 για την ανάπλαση της Κώμης και 600.000 για Λιλικά-Κώμη με τις παλιές χρηματοδοτήσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι το ποσό των 268.000 ευρώ θα κατανεμηθεί για τη μελέτη του καταφυγίου των αδέσποτων, για την οδοποιία στην Ομηρούπολη, για αναπλάσεις στη Δημοτική Ενότητα Χίου και για το μηχανογραφικό της Πρόνοιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

Advertisement