Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Οι πόλοι μετατοπίζονται πιο γρήγορα από ποτέ και η Γη…γέρνει, λόγω του λιωσίματος των πάγων

Η «βίαιη» ανακατανομή του νερού του πλανήτη μας εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων έχει κάνει τη Γη να σείεται και να γέρνει, αλλάζοντας την θέση των πόλων!

Τόσο ο βόρειος, όσο και ο νότιος πόλος της Γης μας βρίσκονταν πάντα εν κινήσει, μετατοπιζόμενοι, όμως, εξαιρετικά αργά και σταδιακά.

Μέσα στην δεκαετία του ’90, ωστόσο, και εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη- και του συνεπακόλουθης ταχείας τήξης των παγετώνων- οι πόλοι σημείωσαν απότομες μετατοπίσεις, με τον Βόρειο πόλο να απομακρύνεται σημαντικά από τον Καναδά μέσα σε μια μόλις χρονιά, το 1995, και να προσεγγίζει τη Ρωσία περισσότερο από ποτέ.

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, η μετατόπιση του βορείου πόλου επιταχύνθηκε κατά 17 φορές, σε σχέση με την προηγούμενη 15ετία.

Η άμεση αιτία της μετατόπισης αυτής είναι η ανακατανομή του νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας, μια διαδικασία που επηρεάζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται η μάζα της Γης συνολικά.

Καθώς η Γη μας περιστρέφεται πάνω στον άξονά της σα σβούρα, οι αλλαγές στην κατανομή της μάζας της, και κατά συνέπεια στο βάρος της, την κάνουν κυριολεκτικά να γέρνει, αλλάζοντας τον ίδιο τον άξονα περιστροφής της και την θέση των πόλων της.

Μελέτες έδειξαν, λοιπόν, πως η αλλαγή στην κατανομή της μάζας του πλανήτη οφείλεται, πρώτα και κύρια, στο λιώσιμο των πάγων, όσον αφορά την Αρκτική και την Ανταρκτική, όπου οι παγετώνες είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου εντοπίζονται μάζες παγωμένου νερού.

Πέραν του λιωσίματος των πάγων, άλλοι παράγοντες σχετίζονται άμεσα με τον άνθρωπο, όπως η αυξημένη άντληση και άρδευση του νερού από το έδαφος , κυρίως στον τομέα της γεωργίας και σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Ασία, εν γένει.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η σταδιακή αποξήρανση της ασιατικής λίμνης της Αράλης, ήδη από τη δεκαετία του 1960.

Φαίνεται, λοιπόν, πως τόσο το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, όσο και η αποστέρηση συγκεκριμένων περιοχών του πλανήτη από το νερό, έχουν μεγαλύτερες συνέπειες και από αυτές που ήδη γνωρίζαμε, με το ίδιο να ισχύει για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο σύνολό της και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στη Γη μας.

ΠΗΓΗ: The Guardian 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η διαδικασία είναι απλή και πρέπει να πραγματοποιείται πριν την άρση της ακινησίας. Ο υπολογισμός της μηνιαίας καταβολής, γίνεται με τη διαίρεση του ποσού...

Advertisement