Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες ανέπτυξαν πειραματικό φάρμακο κατά του καταρράκτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν επαναστατική νέα αγωγή για τον καταρράκτη του ματιού, ανοίγοντας το δρόμο για νέες μεθόδους θεραπείας.

Ο καταρράκτης είναι μια συχνή οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους (άνω των 60 ετών). Πρόκειται για μία θόλωση του φακού του ματιού που προκαλεί μείωση της όρασης. Ο καταρράκτης οφείλεται στην δημιουργία συσσωματωμάτων πρωτεϊνών στον φακό τα οποία μειώνουν τη μετάδοση φωτός στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω τμήμα του ματιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η πάθηση αυτή προσβάλλει περίπου 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με το 80% των περιπτώσεων να παρατηρείται μέτρια έως σοβαρή απώλεια όρασης.

Μέχρι σήμερα, η μόνη θεραπεία για τον καταρράκτη ήταν η χειρουργική επέμβαση. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπάρμπαρα Πίρσιονεκ στο ARU πραγματοποίησε εργαστηριακές δοκιμές χρησιμοποιώντας μια ένωση οξυστερόλης ως φάρμακο κατά του καταρράκτη. Η οξυστερόλη είναι ένα παράγωγο της χοληστερόλης που παίζει ρόλο σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοφαγίας –  την ιδιότητα των κυττάρων του οργανισμού να ανακυκλώνουν τα συστατικά τους, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, η αγωγή με την ένωση VP1-001 έδειξε βελτίωση στο δείκτη διάθλασης, στο 61% των φακών. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, σημειώθηκε μείωση αδιαφάνειας του φακού, στο 46% των περιπτώσεων. Ο δείκτης διάθλασης είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τον προσδιορισμό της ικανότητας εστίασης του ματιού.  Συνεπώς, το φάρμακο δρα για την αποκατάσταση της πρωτεϊνικής οργάνωσης στο εσωτερικό του φακού.

«Είναι η πρώτη έρευνα αυτού του είδους στον κόσμο», ανέφερε η ερευνήτρια στο δελτίο τύπου. Δήλωσε επίσης, ότι η έρευνα έδειξε την θετική επίδραση της ουσίας που είχε προταθεί ως φάρμακο για τον καταρράκτη, αλλά δεν είχε δοκιμαστεί στην οπτική λειτουργία του φακού.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της εξαιρετικά συχνής πάθησης με φάρμακα και όχι με χειρουργική επέμβαση», έγραψαν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, οι μελέτες έδειξαν βελτιώσεις μόνο σε ορισμένους τύπους καταρράκτη και όχι σε όλους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ophthalmology and Visual Science».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement